Varför jag inte jobbar med att bygga eller köpa länkar

Jag får rätt ofta förfrågningar om att bygga eller köpa länkar. Och visst är länkar en av de många saker som vi sökmotoroptimerare håller på med. Men jag tycker att det är en av de mest ihåliga och riskabla. Här tittar vi på varför.
Spoiler: jobba stenhårt och långsiktigt med content marketing istället. Och gör det nu, innan dina konkurrenter kör ifrån dig! Faktum är att det också bygger länkar – den naturliga vägen.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Att köpa länkar strider mot Googles riktlinjer
Vid sidan av framgång, motgång och säljargument kan vi inte bortse från en sak: Googles riktlinjer säger att länkar inte ska köpas. De vill att de ska uppstå på ett naturligt sätt. Då höjs de hemsidor och domäner som förtjänar länkkraften.
Så varje gång du köper länkar eller bygger dem på ett onaturligt sätt riskerar att du att bli bestraffad. Det kan handla om att dina undersidor eller din domän tappar platser på Google. Men också att du blir exkluderad från sökresultaten helt och hållet.
Det är förlegat – och det kommer bli ännu mer förlegat
Om du har Googles riktlinjer i åtanke förstår du snabbt att köp av länkar och onaturligt länkbyggande bara kommer bli mer och mer ute. De jobbar konstant med att ranka sajter som användarna får ut värde av. Och de ser igenom fusk alltmer. Inklusive onaturliga länkmetoder.
Av den orsaken skulle jag verkligen avråda att köpa länkar. Till och med om det visar sig fungera i dagsläget. För jag vill lova att det slutar göra det. Och då kommer bestraffningarna och de försämrade resultaten.
Jag kan lova en sak till: de sajterna som kör om dig är de som jobbat med content som ger värde till besökarna. Det är där det värt att lägga ned sin energi, inte på länkarna. Även om det så klart är bra att ha länkar som du fått på naturlig väg. Och då är det ofta för att ditt content håller hög kvalitet.
Kvalitet och kvantitet på länkar
Alla länkar är inte lika värda. Tvärtom faktiskt. Och detta är en del av varför länkbyggande kan gå fel. För när du pushar länkandet, eller rent av köper länkar, vet du inte alltid vad du får. Du får de där 50 länkarna som säljaren erbjöd. Men de kanske är från 50 skräpsajter som är så dåliga att de faktiskt sänker din hemsida? Här gäller det att vara riktigt kritisk.
Google upptäcker en länkprofil med onaturlig tillväxt och låg variation. Även om du städar upp det kan det hänga med och sänka din sajt. Så jag skulle verkligen säga att det är ett risktagande med potentiellt stora konsekvenser.
Jag gillar inte att köpa länkar
Om vi ska bli riktigt subjektiva (och varför ska vi inte bli det en snabbis?) kan jag säga så här: jag tycker inte att det är intressant att jobba med att sälja och köpa länkar. Det är i mångt och mycket ett rent säljjobb. Och jag är en person som är intresserad av SEO, copywriting och content i stort. Jag vill skapa på lång sikt. Inte köpa snabba paketlösningar. Som dessutom ofta har en ytterst tveksam prognos.
Då är det som sagt bättre att jobba på lång sikt. Skapa content som din målgrupp tycker om att ta del av. Då bygger du varumärke och säljer produkter. Dessutom kan du bli en tankeledare inom ditt område. Visst, det tar tid och kräver rejält med resurser. Men när resultaten väl börjar komma är även dem på lång sikt. Det är helt enkelt det som bygger digitala vinnare.
Men hur ska du få länkkraft då?
Men jag säger inte att länkar inte är viktiga. De är en stor del av SEO och något som gör att sajter rankar högt. Det är en del av sökmotoroptimeringen, vid sidan av andra delar som t ex teknisk SEO.
Nu undrar du så klart hur du ska få den länkkraft som din hemsida behöver. Jo, på naturlig väg. Det tar lång tid. Men när du byggt en länkprofil på detta sätt består den. Google kommer inte helt plötsligt att slå ner på den och sänka din sajt.
Jobba på lång sikt och lita på din arbetsprocess. Skapa bra content. Då kommer länkarna. Kanske inte i den takt du önskar – men de kommer! Så på ett sätt kan vi faktiskt säga att jag jobbar med att bygga länkar.
Om du verkligen vill göra något för att bygga länkar kan du göra gästinlägg och samarbeten som länkar till din sajt. Det har traditionellt varit ett ganska bra sätt att på samma gång få länkar och boosta sin kännedom.
Men då måste länkarna komma från en sajt som Google litar på. Annars är det återigen en fråga om kvalitet och kvantitet. För det är långt ifrån säkert att fler länkar leder till en förbättrad Google-ranking. Och sen är det inte helt säkert att Google ser det som ett organiskt sätt att länka på. I alla fall inte i all framtid.
Glöm inte de interna länkarna
Men det är inte bara externa länkar till andra domäner som spelar roll. Nej, det är väldigt viktigt att ha bra interna länkar mellan olika undersidor på den egna webbplatsen. Dels höjer länkarna din sajts SEO, dels hjälper de dina besökare att hitta mer relevant material att ta del av.
Så det är absolut värt att lägga ned tid på. Ofta finns det många vettiga tillfällen att lägga in internlänkar. Om du skapat en ny sida kan det vara intressant att söka på termen bland dina inlägg i WordPress. Då brukar du upptäcka andra undersidor som innehåller ordet. Där brukar det finnas möjlighet att skapa interna länkar av hög kvalitet – ett enkelt sätt att höja din sida!
Behöver du hjälp med SEO?
Men om du glömt det där med att köpa länkar och ändå vill ha hjälp? Då har du kommit rätt. Jag är nämligen en contentexpert som bl a hjälper företag med copywriting, SEO och nyhetsbrev. Dessa är saker inom digital marknadsföring som verkligen hjälper.
Är du intresserad av att anlita mig för att få fart på ditt content? Vad kul! Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Andra inlägg om sökmotoroptimering:
Ska du satsa på SEO eller sociala medier? ->
0 kommentarer