Vad kostar SEO? – pris för sökmotoroptimering

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad kostar SEO?

”Vad kostar SEO egentligen?”. Detta är en fråga många företag ställer sig när de letar efter någon som kan hjälpa till med sökmotoroptimering. Kostnaden för SEO kan variera kraftigt, t ex beroende på prismodell, arbetssätt och uppgifter samt val av företag eller konsult.

Priset och även kvaliteten på arbetet kan variera kraftigt. Här kan du lära dig mer om vad som påverkar vad SEO kostar och vad man ska tänka på.

Några saker jag kommer ta upp är:

  • Olika prismodeller för att ta betalt för SEO
  • Vad brukar ingå när man köper sökmotoroptimering?
  • Vad brukar inte ingå?
  • Tankar om billig SEO
  • Vad kostar SEO om man väljer en större byrå jämfört med en nischad konsult?

    Stefan NordströmOm Stefan Nordström

    Konsult inom digital marknadsföring
    7 års erfarenhet
    Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
    nordstromstefan86@gmail.com
    https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


    Olika prismodeller för SEO

    Det finns flera olika sätt att ta betalt för SEO. Några vanliga sätt är att betala per timme, per projekt eller månadsvis för löpande optimering. Kostnad per sökord är en annan modell som ibland används.

    När man anlitar en etablerad SEO-konsult per timme hamnar priserna oftast kring 1 000 kr/timmen. Dessa priser gäller oftast vid enstaka arbeten eller när SEO behövs på konsultbasis, t ex vid projekt som behöver ”SEO-tänk”. Om man väljer att anlita en mycket känd konsult eller byrå kan man ofta behöver betala rejält mycket mer.

    Större eller löpande projekt blir billigare per timme

    Många gånger kan man hitta ett bättre pris om man har större projekt eller löpande uppgifter. En bra lösning kan vara att betala för en större pott av timmar som man sedan använder vid behov. Det är ett sätt för konsulten att få större omfattning på uppdraget samtidigt som beställaren kan spara värdet tills behov uppstår.

    Löpande optimering av vissa sökord är ett vanligt sätt att arbeta inom SEO. Detta sker vanligtvis månadsvis i abonnemangsform. Fördelen med detta arbete är att det finns en långsiktig målsättning.

    Ibland kan SEO betalas per projekt, t ex när en hel hemsida ska byggas. Detsamma gäller beställningar av ett paket texter till en webbplats. Vissa gånger betalar man enbart för copywriting. Andra gånger lägger man även till saker som sökordsanalys och konkurrentanalys för att få ett helhetsupplägg med bra utgångspunkt.

    Långsiktighet

    analytics

    För mig som SEO-konsult är det alltid roligare att jobba mer långsiktigt. Inte bara roligare, det finns också större chans att göra skillnad.

    En isolerad textleverans är något som gör effekt, men om man jobbar under längre tid finns det mycket större möjligheter att verkligen börja få trafik från Google. Det kostar också mindre per timme för dig som kund när du betalar för ett större projekt eller fler timmar på en gång.

    Vad brukar ingå i SEO?

    Det finns många olika saker som ingår i SEO, och begreppet betyder olika saker för olika människor. Vissa tolkar SEO som copywriting och innehåll som driver trafik. Andra har en bredare definition.

    Sökordsanalys

    Många SEO-projekt inkluderar en sökordsanalys där man hittar de bästa områdena att skapa innehåll kring. Ibland gör personen som skriver texterna en analys. Det är ofta fallet om skribenten är en SEO-copywriter med kunskap inom både SEO och copywriting.

    En annan lösning är att någon gör en sökordsanalys för att sedan briefa copywritern om önskemål kring material.

    Konkurrensanalys

    Att utföra konkurrensanalyser är också en vanlig del av SEO. Ibland handlar det om de affärsmässiga konkurrenterna. Andra gånger handlar det om de som konkurrerar om platserna på Google. En konkurrensanalys ger en överblick av vilken typ av innehåll som fungerar bra. Det kan vara en utgångspunkt för den egna contentstrategin.

    Många gånger är sökmotorkonkonkurrenterna inte desamma som affärskonkurrenterna. Det finns ofta många olika nischer och företag som konkurrerar om man siktar på attraktiva sökord. Man kombinerar ofta det som gör de andra sajterna bra, och ser till att göra det lite bättre.

    Copywriting

    Copywriting

    Den kanske allra vanligaste uppgiften för en frilansande sökmotoroptimerare är att skriva optimerad copy till en hemsida. Många kallar sig till och med för SEO-copywriters för att visa att de har en fot i copywriting och en i SEO. Och det är inte konstigt. Välutformad och genomtänkt SEO-copy är en av de bästa sätten att få mycket trafik till sin hemsida.

    Teknisk SEO

    Teknisk SEO inkluderar saker som laddningstid, URL, brutna länkar, duplicerade sidor, sitemaps och https/SSL-certifikat. Den Tekniska SEOn är en av de vanligaste sakerna att missa när man jobbar med att optimera en sajt. Många av dessa faktorer kan ha stor effekt på hur bra din sökmotoroptimering fungerar.

    Länkbyggande

    Att bygga länkar har varit en del av SEO sen dess uppkomst. Vissa sökmotoroptimerare jobbar nästan enbart med att bygga och optimera länkar på olika sajter. Länkar har en stor betydelse för hur webbplatsen uppfattas av sökmotorer.

    Det är dock bäst att ha ett kritiskt förhållningssätt gällande länkar. Google vill se att länkbyggande sker organiskt och ser ner på att man köper länkar för att förbättra sin ranking. Glöm dock inte att bygga interna länkar inom din sajt för att förbättra din SEO och användbarhet.

    Rapportering

    Många vill ha regelbundna rapporter om hur sajten presterar över tid, t ex gällande antal besökare, konverteringar och/eller försäljning. Det är ett bra sätt att få en god inblick i SEO-arbetet och hur bra webbplatsen presterar. Rapporter kan komma regelbundet, och dessutom skräddarsys efter olika kunders behov.

    Förbättringsförslag

    Att be en SEO-konsult ta en titt på en sajt för att komma med förbättringsförslag kan vara ett bra sätt att utveckla den. Det kan vara en väckarklocka gällande webbplatsens kvalitet, samtidigt som det är en bra start på ett långsiktigt samarbete.

    Vad brukar inte ingå?

    Det finns flera saker som inte brukar ingå i SEO. Grafisk design och webbutveckling är två vanliga exempel. Om man letar efter en mer fullskalig lösning kan det vara en idé att anlita en fullservicebyrå. Fullservicebyråer är dock generalister som ibland inte har spets inom till exempel sökmotoroptimering.

    Man får ofta vad man betalar för

    Många letar efter t ex billig SEO eller billig copywriting. Det är förståeligt. Vi jobbar alla efter en budget och försöker hitta de bästa lösningarna. När man väljer billiga alternativ inom digital marknadsföring brukar det dock nästan alltid märkas kvalitetsmässigt.

    Tänk såhär: varför skulle en riktigt duktig SEO-konsult jobba för ett häpnadsväckande lågt arvode? Varningsklockor bör definitivt ringa om priset är alldeles för bra. Det finns väldigt många contentföretag som livnär sig på att skapa medelmåttigt innehåll till låga priser. Dessa företag tar dig inte till toppen av sökmotorernas rankingar.

    Det kan också vara läge att ifrågasätta hur motiverat ens företag är kring att ge sig in i den höga konkurrensen på Google. Man måste hoppa i med båda fötterna för att lyckas. Halvhjärtade satsningar utan intern buy-in leder inte till några framgångar.

    Vad kostar SEO? – slutord

    Så, vad kostar SEO egentligen? Svaret blir inte bättre än ett ”det beror på”. ”Köpa billigt, köpa dyrt” är definitivt ett relevant begrepp, men det blir till en avvägningsfråga. Dels beror det på din budget och dels på hur stort behovet är att ha en välkänd byrå eller konsult. Etablerade sökmotoroptimerare med en stor portfölj kostar, men det kan också vara ett sätt att försäkra sig om bra resultat.

    Många gånger har man mycket att vinna på att hitta en nischad, fokuserad sökmotorkonsult. Du blir inte en av många kunder, och din SEO blir vanligtvis åtminstone lite billigare jämfört med en välrenommerad byrå.

    Frilansande SEO-konsult

    Behöver du hjälp med SEO? Jag är en frilansande SEO-konsult som kan hjälpa till med allt från copywriting till analyser, strategi, teknisk SEO och rapportering. Välkommen att connecta med mig på LinkedIn för att börja ta en titt på vad jag kan göra för att förbättra just din webbplats.

    Lär dig mer:

    Hur lång tid tar SEO? ->
    Att hitta rätt SEO-företag ->

    SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
    20 sätt att få fler besökare till sin hemsida ->


    Stefan Nordström

    Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

    0 kommentarer

    Lämna ett svar

    Platshållare för profilbild

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *