Vad händer när du slutar jobba med din sajts SEO och content?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad händer med din SEO när du slutar arbeta med SEO och content under lång tid?

En bild från Tjernobyl kanske är lite melodramatiskt, men ungefär så har mina två webbplatser sett ut under 2022. Kass contentinsats åsido öppnar det upp för en intressant uppföljning: vad händer när du slutar jobba aktivt med din sajts SEO och content? Sjunker hemsidornas ranking som en sten på Google, eller fortsätter du få in organisk trafik och värdefulla leads?

Här tittar vi på hur det ser ut i mitt fall, och mina tankar om hur det går att få ordning på igen. Häng med!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

SEO, långsiktighet och tålamod

Organisk SEO och content marketing tar tid, men insatsen betalar sig” har jag sagt så många gånger att jag tappat räkningen totalt. När du väl har brett innehåll av hög kvalitet på plats fortsätter besökarna dyka upp, och du behöver inte betala för dem som vid t ex AdWords-annonsering. Fint! Men vad händer om du slutar publicera i samma takt? Försvinner besökarna i en rasande takt?

För ungefär sju månader sedan tappade jag flowet med SEO och content på mina sajter. 2022 och dess efter pandemi-fest gjorde att resor, musik och upplevelser tog över totalt. Tiden jag faktiskt jobbade spenderades på fakturerade kunder.

Kasst av mig. Riktigt kasst, faktiskt. Men jag behövde leva upp rejält efter ett par trista år. Hur som helst har jag nu månader av data i Google Analytics som visar hur det gått för sajten utan uppdateringar (se nedan).

vad händer när du slutar arbeta med SEO och content? Google Analytics screenshot

Unika besökare månad för månad i Google Analytics. I maj 2022 (markerat) publicerades mitt senaste inlägg – som du kan se har SEO-kurvan stått sig rätt väl

Lyckligtvis för mig som content marketing-vurmare är det ingen katastrof. Visst, jag har tappat en del trafik, men det är ändå så pass blygsamt som 10-20%. Och sajten har faktiskt haft fler besökare under november 2022 än november 2021.

Baserat på dessa icke-vetenskapliga bevis skulle jag alltså säga att SEO content står sig, i alla fall under halvår. Ditt hårda arbete fortsätter betala sig även om du inte publicerar eller uppdaterar innehåll på ett tag. Det är just därför SEO är både kostnadseffektivt och långsiktigt – till och med utan aktivitet eller investeringar kan du fortsätta få in trafik och leads.

Sluta inte med jobbet

Men.. men! Det betyder absolut inte att du ska tänka i motsatt riktning. Framgångsrik SEO och content marketing handlar om kontinuerlig aktivitet med rätt tanke bakom. Jobba på lång sikt och gör inte som jag gjorde med mina sajter! Fortsätt publicera, utvecklas och uppdatera. Då behöver du inte oroa dig över att sajten kommer sjunka på Google, åtminstone inte av den orsaken.

Vad kan du göra för att undvika att avstanna produktionen?

Om det börjar skava med finansiella (eller tids- och energimässiga?) resurser, utforma en contentplan som har rätt ambitionsnivå. Hellre ett blogginlägg i månaden än inga alls! Var realistisk och var kontinuerlig.

Och ta in hjälp om det behövs. Jag är en frilansande SEO-copywriter med bakgrund inom digital marknadsföring som hjälpt en mängd företag att skapa och publicera bra content. Mitt egna content må stanna av ibland – men jobb åt kunder gör jag nästan varje dag, även på resande fot!

Jag hjälper dig med SEO, content och mycket annat

Intresserad av att få hjälp med SEO, content eller annat inom digital marknadsföring? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila mig på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *