Vad gör en webbredaktör? Hur blir du en?

Publicerat av Stefan Nordström den

webbredaktör

Webbredaktör är en av de vanligaste jobbtitlarna inom digital marknadsföring. En webbredaktör arbetar med ett företags webbplatser, t ex med att skapa, publicera och optimera innehållet. Ofta är det, precis som titeln antyder, centrerat kring skrivande och textmaterial. Men det krävs även digital spets.

Här går jag in mer på vad arbetet innebär, hur kan bli en webbredaktör och mina egna erfarenheter av att jobba som en. Jag är en frilansare som har bakgrund inom digital marknadsföring, bl a som redaktör, digital projektledare och content manager. Under 2014-2015 var jag webbredaktör inom läkemedelsbranschen, innan jag gick vidare till att bli projektledare.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad bör en webbredaktör kunna?

När du jobbar som webbredaktör bör du ha några (gärna de flesta) av dessa kunskaper i din arsenal:

  • Copywriting
  • SEO (sökmotoroptimering)
  • Grundläggande HTML och CSS
  • CMS-vana (t ex WordPress eller DruPal)
  • UX-design

Vissa av kunskaperna går att utveckla under arbetets gång, men det är bra att ha med sig så mycket som möjligt från början.

Hur blir du webbredaktör?

De som jobbar som webbredaktör har ganska spridda bakgrunder. Vissa har tidigare jobbat som journalister eller med någon annan form av skrivande. Andra har en mer teknisk bakgrund inom webb och digitalt. Det är ett ganska mångfacetterat jobb, vilket gör att det ofta kan passa generalister som precis börjat sin bana inom digital marknadsföring.

Jag började som webbredaktör efter att ha gått ett kandidatprogram i Marknadskommunikation och IT (en utbildning inom digital marknadsföring). Det var ett utmärkt sätt att förbättra mina skrivkunskaper på samma gång som jag utvecklades inom SEO, webbpublicering, UX och andra viktiga digitala kunskapsområden.

En annan vanlig titel med liknande arbetsuppgifter är content manager. En webbredaktör är ofta lite mer fokuserad på att skapa och publicera innehåll, medan en content manager tar ett bredare grepp om översynen av innehållet. Det blir mer strategi och oftast mer ansvar.

Hitta jobb som webbredaktör

För att börja som webbredaktör kan du antingen jobba in-house, på en byrå eller vara någon typ av frilansare eller konsult. Om du har en ganska låg praktisk kunskapsnivå eller liten erfarenhet kan det löna sig att jobba på kontor ett tag för att bli bättre på olika saker och skapa kontakter i branschen.

Ett kontaktnät är otroligt viktigt om man någon gång bestämmer sig för att börja frilansa, bli konsult eller på annat sätt driva eget inom digital marknadsföring. När det väl är på plats blir friheten stor; ofta kan du själv välja mellan att frilansa eller jobba in-house, eller varför inte både och?

Om du söker jobb in-house eller hos en byrå är LinkedIn ett bra sätt att bli hittad av rekryterare och andra som letar efter en webbredaktör. En bra LinkedIn-profil med ifyllda erfarenheter, praktiska kunskaper, rekommendationer och en dos av personlighet kan göra väldigt mycket för att göra en attraktiv på arbetsmarknaden.

När du frilansar eller jobbar som konsult behöver du vara bra att bygga kontakter och marknadsföra dig själv. Det finns även stora siter som t ex UpWork där du kan hitta arbetsgivare som söker t ex en webbredaktör på timbasis.

Facebook-grupper är ett annat bra sätt att komma i kontakt med arbetsgivare och andra frilansare inom sin specialitet. Det finns massvis med grupper inom digital marknadsföring och för de som jobbar med copywriting, SEO eller andra populära områden.

Varför ska du jobba som webbredaktör?

Enligt mig finns det två centrala orsaker att jobba som webbredaktör. För det första är det en utmärkt språngbräda till andra jobb inom digital marknadsföring. Du får oftast prova på många olika saker och plocka på sig erfarenheter och kunskapsområden. På samma gång kan du börja skapa dig ett kontaktnät.

Du lär också känna branschen och hur den fungerar. Du får även möjlighet att hitta din nisch, både kunskapsmässigt och branschmässigt. Jag hade t ex ingen aning om hur läkemedelsbranschen fungerade, men efter ett par år som webbredaktör och digital projektledare gjorde jag definitivt det.

Den andra orsaken är att många tycker att det är väldigt roligt att skriva och publicera digitalt plattform. När du jobbar som webbredaktör får du oftast skriva otroligt mycket. Möjligheterna att påverka materialets kvalitet och den digitala marknadsföringen brukar vara stora. Jobbar du i rätt miljö kan du få gehör för goda digital idéer och genomföra dem hela vägen.

Behöver du hjälp med digitalt innehåll?

Söker du efter en webbredaktör eller hjälp med någon annan typ av content? Då har du hittat rätt! Jag är en frilansande digital konsult som kan hjälpa till med det mesta inom content.

Exempelvis kan jag hjälpa till med SEO, copywriting, nyhetsbrev och sociala medier. Intresserad? Kontakta mig genom att connecta med mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer om digitalt content:

10 tips för att få till fantastiska rubriker ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

20 bästa sätten att få fler besökare till sin hemsida ->

Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *