Vad gör en webbredaktör?

Publicerat av Stefan Nordström den

webbredaktör

Webbredaktör är en av de vanligaste jobbtitlarna som förekommer inom digital marknadsföring. En webbredaktör arbetar med ett företags webbplatser, t ex med att skapa, publicera och optimera innehållet. Ofta är det, precis som titeln antyder, centrerat kring skrivande och textmaterial. Men det krävs även digital spets.

När man jobbar som webbredaktör bör man ha åtminstone några av dessa kunskaper i sin arsenal:


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Hur blir man webbredaktör?

De som jobbar som webbredaktör har ganska spridda bakgrunder. Vissa har tidigare jobbat som journalister eller med någon annan form av skrivande. Andra har en mer teknisk bakgrund inom webb och digitalt. Det är ett ganska mångfacetterat jobb, vilket gör att det ofta kan passa generalister som precis börjat sin bana inom digital marknadsföring.

Jag började som webbredaktör efter att ha gått ett kandidatprogram i Marknadskommunikation och IT (en utbildning inom digital marknadsföring). Det var ett utmärkt sätt att förbättra mina skrivkunskaper på samma gång som jag utvecklades inom SEO, webbpublicering, UX och andra viktiga digitala kunskapsområden.

En annan vanlig titel med liknande arbetsuppgifter är content manager. En webbredaktör är ofta lite mer fokuserad på att skapa och publicera innehåll, medan en content manager tar ett bredare grepp om översynen av innehållet. Det blir mer strategi och oftast mer ansvar.

Hitta jobb som webbredaktör

För att börja som webbredaktör kan man antingen jobba in-house, på en byrå eller vara någon typ av frilansare eller konsult. Om man har en ganska låg praktisk kunskapsnivå eller liten erfarenhet kan det löna sig att jobba på kontor ett tag för att bli bättre på olika saker och skapa kontakter i branschen.

Ett kontaktnät är otroligt viktigt om man någon gång bestämmer sig för att börja frilansa, bli konsult eller på annat sätt driva eget inom digital marknadsföring.

Om man söker jobb på in-house eller byrå är LinkedIn ett bra sätt att bli hittad av rekryterare och andra som letar efter en webbredaktör. En bra LinkedIn-profil med ifyllda erfarenheter, praktiska kunskaper, rekommendationer och en dos av personlighet kan göra väldigt mycket för att göra en attraktiv på arbetsmarknaden.

När man frilsansar eller jobbar som konsult behöver man vara bra att bygga kontakter och marknadsföra sig själv. Det finns även stora siter som t ex UpWork där man kan hitta arbetsgivare som söker t ex en webbredaktör på timbasis.

Facebook-grupper är ett annat bra sätt att komma i kontakt med arbetsgivare och andra frilansare inom sin specialitet. Det finns massvis med övergripande grupper för digital marknadsföring och många andra för de som jobbar med t ex copywriting, SEO eller andra populära områden.

Varför ska man jobba som webbredaktör?

Enligt mig finns det två centrala orsaker att jobba som webbredaktör. För det första är det en utmärkt språngbräda till andra jobb inom digital marknadsföring. Man får oftast prova på många olika saker och plocka på sig erfarenheter och kunskapsområden. På samma gång kan man börja skapa sig ett kontaktnät.

Man kan lära känna branschen och hur den fungerar. Man får även möjlighet att hitta sin nisch, både kunskapsmässigt och branschmässigt.

Den andra orsaken är att många tycker att det är väldigt roligt att skriva och publicera digitalt plattform. När man jobbar som en webbredaktör får man oftast skriva otroligt mycket. Möjligheterna att påverka materialets kvalitet och den digitala marknadsföringen brukar vara stora. Jobbar man i rätt miljö kan man få gehör för goda digital idéer och genomföra dem.

Behöver du hjälp med digitalt innehåll?

Söker du efter en webbredaktör eller hjälp med någon annan typ av content? Då har du hittat rätt! Jag är en frilansande digital konsult som kan hjälpa till med det mesta inom content. Exempelvis kan jag hjälpa till med SEO, copywriting, nyhetsbrev och sociala medier. Välkommen att ta kontakt genom att connecta med mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

10 tips för att få till fantastiska rubriker ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
20 bästa sätten att få fler besökare till sin hemsida ->
Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *