Vad är organisk trafik och varför är det så viktigt inom SEO?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är organisk trafik och varför är det så viktigt inom SEO?

Inom SEO pratar vi nästan hela tiden om organisk trafik. Men vad är organisk trafik egentligen och varför är det så viktigt? Hur mäts det? Och vad finns det för andra trafikkällor till webbplatser?

Här tittar vi närmare på organisk trafik och besvarar de frågorna och en hel del mer. Om du behöver hjälp att få mer organisk trafik till din webbplats kan du anlita mig. Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med SEO, copywriting, nyhetsbrev och mycket annat.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är organisk trafik?

Organisk trafik är en av de trafiktyper (typer av besökare till en webbplats) som du ser i analysprogram som t ex Google Analytics.

Några av de vanligaste är:

  • Direkt trafik
  • Organisk trafik
  • Social trafik
  • Länktrafik
  • Betald trafik

Ibland blandas organisk trafik ihop med direkt trafik, men det är två helt olika saker. Organisk trafik kommer från förtjänade placeringar på Google och andra sökmotorer. Direkt trafik kommer från webbläsarfönster, bokmärken, startsidor, botar och en del annat. Alltså är det stor skillnad.

Hur får du mer organisk trafik?

Men vad kan du göra för att få mer organisk trafik? Jo, jobba med din sajt, ditt innehåll och din SEO på ett målmedvetet och långsiktigt sätt. Gör allt för att placera dig med många sidor så högt du kan på Google och andra sökmotorer. Bli en auktoritet inom ditt ämne dit de som är intresserad av ämnet söker sig.

För att göra det behöver du jobba med en kombination av SEO och content marketing (disciplinerna går ofta ihop). Identifiera relevanta och populära områden du kan skapa innehåll om gör det så bra du bara kan. För att göra det är det viktigt att göra en bra sökordsanalys där du hittar rätt saker att prata om.

Du bör även göra allt du kan för att bygga en domän med hög auktoritet. Dels gäller det att ha rätt länkar, dels gäller det att ha en webbplats som fungerar så bra som möjligt. Exempelvis lägger Google stor vikt vid responsiva hemsidor som fungerar bra på olika plattformar och laddar snabbt.

Sammantaget skulle jag vilja säga så här: om du jobbar på rätt sätt och tänker långsiktigt utan att ta genvägar kommer den organiska trafiken. Det kan ta tid, men den kommer. Och när den väl börjat komma in brukar den stanna, även om du så klart behöver fortsätta jobba på ditt innehåll ändå.

Ha tålamod – organisk SEO tar tid!

Ta tid, ja. Att ha tålamod är kanske det allra viktigaste när det gäller organisk SEO. För det tar tid, även om du är riktigt duktig och lägger ned massa resurser. Och det är ett maraton utan enkla genvägar. Många små ökningar bidrar till att till slut bygga ordentligt med trafik.

Om du vill ha snabba effekter är det annonser på Google och sociala medier som gäller. Men då kostar besökarna som du får. Just detta är det stora och slutgiltiga argumentet för varför organiskt är så mycket bättre; de besökare som skulle kostat per klick kommer gratis.

Eller ja, gratis blir det inte. Men när du väl byggt återkommande organisk trafik behöver du inte betala för varje klick. Och tänk på att det inte behöver handla om att välja mellan SEO eller SEM. Att jobba både organiskt och med annonser kan vara ett utmärkt sätt bredda sin trafik.

Räcker det med bara organisk trafik?

Frågan du kanske ställer dig efter detta är om det räcker att bara satsa på organisk trafik. Ja, det kan det göra. Men det är också ett riskabelt sätt att jobba på, i alla fall om du är beroende av att bibehålla eller öka mängden besökare.

Varför? Jo, om Google helt plötsligt bestämmer sig för att sänka ditt innehåll står du där utan besökare. Om du istället byggt ett följe som består av organiskt plus t ex sociala medier har du en backup. Så jag skulle rekommendera att jobba med en digital marknadsföringsmix som åtminstone har en eller två källor till i åtanke.

Men nu ska jag säga emot mig själv, för jag jobbar faktiskt bara med organisk SEO på den här sajten. Än så länge i alla fall. Orsaken har dock inte med affärsstrategi att göra, snarare är det så att jag jobbar stenhårt på två fronter som marknadsförare och musiker. Tiden har helt enkelt inte funnits för att börja bygga en social närvaro som digital marknadsförare.

När jag tappar organisk trafik tappar jag i princip samma mängd när det gäller hela sajtens trafik. För mig fungerar detta. Men om du jobbar med E-handel kan detta bli en fruktansvärd nagelbitare med stora affärsmässiga konsekvenser. Det handlar helt enkelt om dina målsättningar och vem du är. Hur som helst: organisk SEO är värt det!

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Om du vill få mer organisk trafik till din webbplats kan det vara bra att få hjälp med din sajt. Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digital marknadsföring. Vill du ha hjälp med t ex SEO eller copywriting som växer din webbplats? Hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om organisk trafik och SEO:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Hur lång tid tar SEO? ->

30 tips för att direkt förbättra din SEO ->

Om algoritmer – från Google till Facebook och Instagram ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *