Vad är ett sökord? Skiljer det sig från nyckelord?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är ett sökord skiljer det sig från nyckelord

Det finns väldigt många termer inom sökmotoroptimering och digital marknadsföring. Sökord är en av dem. Men vad är egentligen ett sökord? Och vad skiljer ett sökord från ett nyckelord och andra närliggande uttryck?

Det är verkligen en djungel. Och ibland blir till och med jag som jobbat med SEO i många år förvirrad. Därför tänker jag att det kan vara bra med en artikel om sökord. Vad är egentligen ett sökord? Hur applicerar du det i SEO? Och vad skiljer det från t ex nyckelord? Häng med så kollar vi närmre på alla dessa saker!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Sökord och nyckelord

Jag har tidigare skrivit en artikel om nyckelord. Där tar jag upp hur du hittar rätt nyckelord att satsa på med din SEO och ditt content. Men är inte sökord och nyckelord samma sak? Nja, inte riktigt. Så tyckte jag i alla fall innan jag började skissa på denna artikel.

Men när jag Googlade runt och läste artiklar insåg jag att jag kanske hade fel. Sökord och nyckelord används väldigt ofta för att beskriva ungefär samma sak. Förvirringens orsak ligger antagligen någonstans i översättningen från engelska till svenska. Båda är nämligen varianter av ”keyword”.

Tänk också på att ett sökord inte bara är ett ord. Egentligen är det snarare en fras, eller sökfras. Ett sökord kan vara allt från ”förkylning” till ”gör c-vitamin att jag blir frisk från en förkylning snabbare”. Och helst vill du ju gärna fånga båda varianterna med ditt content.

Att jobba mot keywords

En stor del av målet med SEO är att försöka dominera sina sökord och nyckelord. Men hur gör du det i praktiken? Jo, först måste du hitta de keywords som är mest relevanta och lönsamma för dig. Det gör du genom en sökordsanalys. Där tittar du på en rad faktorer.

Ett bra sökord är:

  • Relevant
  • Specifikt
  • Populärt

Dessutom är det bra titta närmre på det innehåll dina konkurrenter skapar, speciellt det som hamnar högt på Google. Och tänk på att konkurrenterna på sökmotorerna inte alltid bara är från din bransch. Ibland är sökmotorkonkurrenterna företag, organisationer och personer med helt andra målsättningar än dina. Oavsett hur det ser ut för din del så är de både konkurrenter och möjliga inspirationskällor.

Sökord och SEO-copywriting

Men det praktiska då? Hur skriver du på ett sätt som gör att du rankar högt på de sökord du valt? Jo, det finns många saker att tänka på. Att förena SEO och copywriting brukar kallas för SEO-copywriting, och det finns många inom digital marknadföring som kallar för sig SEO-copywriters.

Några grundläggande tips för att lyckas med det är:

  • Hitta rätt balans mellan att skriva för sökmotorer och läsare
  • Få med dina keywords i rubriker, tidigt i artiklarna och i metataggarna
  • Undvik s k ”keyword stuffing” där du använder sökordet onaturligt ofta
  • Använd synonymer och böjningar av ditt sökord
  • Skriv artiklar som innehåller minst 300 ord – gärna mer!
  • Skriv som målgruppen pratar (det är troligen också så de söker på Google)

Hur kan du se besökarnas sökord?

Du hittar dina besökares sökord i Google Search Console. Jag rekommenderar verkligen att du går in och tittar, eftersom du kan lära dig mycket om din webbplats och de som besöker den. Vissa av termer kan förvåna, och andra kan ge uppslag till utveckling av ditt innehåll.

Men tänk på att statistiken ofta visar kortare och mer ospecifika termer. Idag gör allt fler s k long tail-sökningar där de söker efter längre fraser eller ställer hela frågor till Google. Eftersom det finns så många varianter av dessa blir de sällan lika tydliga i sökordsanalyser som de breda sökningarna.

Men det finns mycket att vinna på att utforma content för long tail; ett sätt att göra det är att aktivt försöka besvara frågor i dina texter. Det kan också vara bra att ha FAQ-delar där du gör det.

Behöver du hjälp med att hamna högt på dina sökord på Google?

Behöver du hjälp med organisk SEO som gör att du når dina sökord? Då har du hittat rätt! Jag är nämligen en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med SEO, copywriting och annat inom digital marknadsföring. Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Mer om SEO från bloggen:

30 tips för att förbättra din SEO direkt ->

5 orsaker att använda Yoast SEO på din WordPress-sajt ->

Hur lång tid tar SEO? ->

Vad är sökintention och varför är det så viktigt? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *