Vad är ett CMS och vilka finns det?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är ett CMS och vilka finns det?

Vad är ett CMS egentligen, och vilka finns det? Det reder jag ut i detta blogginlägg. Jag är en frilansande konsult inom digital marknadsföring som jobbat i flera olika CMS, t ex WordPress, Typo3 och Litium.

På svenska brukar CMS kallas för publiceringsverktyg eller innehållshanteringssystem. Men det är sällan jag hört någon inom branschen kalla dem för det.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

CMS = content management system

CMS står för content management system. Precis som det låter är det en plattform som är designad för att hantera digitalt innehåll. Behovet av dessa uppkom i takt med att webbplatser fick allt mer innehåll och krävde alltmer avancerad funktionalitet. Det behövdes helt enkelt ett övergripande system för att hålla koll på allt.

Dessutom blev HTML, CSS, PHP, tabeller, frames och annat alldeles för otillräckligt och omodernt för att göra det på effektivt sätt. Efter att WordPress webbaserade CMS-system slog igenom tog det inte länge innan alla andra sätt att publicera material på webben försvann.

Varför ett CMS?

När du använder ett CMS får du väldigt mycket gratis. Mallen och strukturen är där från början när du skapar nya undersidor. I breda termer är det allra viktigaste att designen helt separeras från innehållet. Som copywriter eller bloggare är det bara att stoppa in din text och dina bilder i mallen och köra, vilket gör det oerhört enkelt.

Dessutom erbjuder de bra CMS:en automatisk responsivitet (att de fungerar bra på alla skärmstorlekar), vilket blir viktigare och viktigare för att din webbplats ska uppfattas på ett bra sätt. När du använder ett CMS kan du också logga in var du vill och hur du vill och editera saker på din webbplats, så länge du har en internetuppkoppling.

Vilka är de mest populära CMS:en?

Alla känner till WordPress, och det är det mest populära CMS:et på webben. Men det är långt ifrån det enda. Några andra populära CMS är:

  • Joomla
  • Drupal
  • Magento
  • Typo3
  • WooCommerce
  • Wix

De flesta liknar varandra i stora drag, men det kan finnas inlärningskurvor även om du hållt på med några andra system. Dessutom har en del CMS jobbiga användbarhetsproblem som tar det längre tid att få arbetet gjort på ett bra sätt.

Därför är det riktigt viktigt att välja ett bra system redan från början. Dels har det stor påverkan hur din webbplats ser ut och fungerar, dels avgör det hur effektivt du och andra kan arbeta med den.

Vilket CMS borde du välja?

Visst önskar vi att svaret skulle vara lika enkelt som frågan. Men så är tyvärr inte fallet. Valet av CMS handlar nämligen mycket om vad du sysslar med. Låt mig förklara: för någon som försöker slåss på Googles organiska ranking med blogginlägg fungerar WordPress alldeles utmärkt.

Men om du har andra syften kan det faktiskt finnas bättre alternativ. I dessa fall handlar det ofta om att du arbetar med E-handel och behöver något som fungerar bättre för det. Så tänk till på vad som är extra viktigt (och mindre viktigt) för just din affär och din webbplats. Och tänk framför allt till ordentligt innan du väljer ett visst CMS.

Flytta innehåll mellan olika CMS

Att flytta innehåll (migrera) content mellan olika webbsystem tar tid. Dessutom kan saker tappas bort eller gå fel under processen. Det är därför det är oerhört viktigt att det blir rätt från början. Men så klart kan det ändå blir fel. Och då kan du anlita någon som mig som hjälper dig att migrera innehållet på ett bra sätt. Jag har varit del av flera olika stora contentmigrationer, så jag vet vad som krävs!

Vad kostar ett CMS?

Det finns många olika typer av CMS. Vissa är gratis medan andra kan kosta en hel del. Och det beror på dina behov och dina målsättningar. Personligen betalar jag t ex för webbhosting på ett webbhotell, men inte själva CMS:et (WordPress). WordPress är gratis och som sagt också det system som de flesta använder idag.

Att jobba i ett CMS

Men vad behöver du kunna för att jobba i olika CMS på ett bra sätt? Jo, några de viktigaste sakerna är:

Det är bra att ha kolla på åtminstone grundläggande principer inom SEO. Då vet du hur du ska göra med de olika delarna för att din webbplats ska bli så synlig som möjligt på Google och andra sökmotorer. Dessutom har du då koll på metatitlar, metabeskrivningar och andra saker som kan öka din möjligheter att få fler klick.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Behöver du hjälp med digital marknadsföring, kanske copywriting, SEO, nyhetsbrev eller sociala medier? Då kan jag som frilansande contentkonsult hjälpa dig. Om du specifikt letar kunskap inom ett CMS har jag använt dessa: WordPress, Typo3, Litium och några till. Men jag tar mig gärna an ett nytt om det behövs!

Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om content:

Vad är en content manager och vad gör en egentligen? ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

Tonalitet i content marketing och annan digital kommunikation ->

Contentinspiration – 10 bra sätt att hitta inspiration till nytt innehåll ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *