Vad är en SEO-skribent och hur hittar du en som är bra?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är en SEO-skribent och hur hittar du en som är bra?

En SEO-skribent kan hjälpa dig med texter som gör att du hamnar högre och syns mer på Google. Men hur och var hittar du en som är bra som gör skillnad? Och vad skiljer egentligen en SEO-skribent från en SEO-copywriter?

Allt det och lite mer reder vi ut i detta blogginlägg. Häng med så tittar vi närmare på var och hur du hittar någon som skapar bra SEO-texter åt dig.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är en SEO-skribent?

SEO-skribenter skapar sökmotoroptimerat innehåll för hemsidor. De har kunskap inom både skrivande och SEO, och kan således skriva texter som är anpassade för både sökmotorer och läsare.

Varför kan detta vara bra? Jo, om du anlitar en duktig skribent som inte kan SEO får du säkert välskrivna texter. Men risken är att de inte hamnar högt på Google och ger dig de besökare och affärsmöjligheter du önskar. Samtidigt kan motsatsen hända: om du anlitar en väldigt SEO-fokuserad skribent kan du få sökmotoroptimerade texter som inte är anpassade för läsaren.

Mellantinget är det allra bästa, och det är därför du ska anlita en SEO-skribent med ena foten i skrivande och den andra i SEO. Då får du texter med rätt balans som hamnar högt på Google samtidigt som de är läsbara och engagerar.

Vad bör en SEO-skribent kunna?

En bra SEO-skribent behöver ha en hel del kunskaper och erfarenheter. Här är de saker jag tycker är viktigast:

 • Ett bra skrivhantverk, t ex gällande stavning och grammatik
 • Kunskap inom placering och användning av textens nyckelord
 • Koll på sökmotoroptimerad rubriksättning och metataggar
 • Texterna ska ha rätt längd för maximal SEO-effekt
 • Förståelse för länkar, såväl externa som interna
 • Texterna ska ha hemsidans grafiska layout, UX-design och responsivitet i åtanke

En SEO-skribent bör likt andra skribenter kunna göra bra research och utvärdera olika källor. Dessutom bör den vara en fena på korrektur. Och många SEO-inriktade contentskapare, inklusive mig själv, kan också hjälpa till med att publicera texterna i webbplatsens CMS. Det är också bra om den har koll på bildhantering, t ex att välja rätt bilder, optimera dem och publicera dem.

Vad är skillnaden på en SEO-skribent och en SEO-copywriter?

De som varit på denna sajt tidigare vet att jag ofta marknadsför mig som SEO-copywriter, någon som skriver sökmotoroptimerade digitala marknadsföringstexter. Men vad är egentligen skillnaden? Jo, en SEO-copywriter behöver helt enkelt ta hänsyn till en hel del andra saker.

Några av dem är kunskaper inom:

 • Sälj och konverteringar
 • Målgruppsanpassning
 • Varumärkesarbete
 • Strategi
 • Affärsmål
 • Tonalitet
 • Målgrupper
 • Olika kanaler

Visst, de flesta skribenterna har koll på delar av detta. Men när du anlitar en SEO-copywriter med hög kunskapsnivå får du någon som har ett gediget marknadsföringstänk i grunden. Texterna blir helt enkelt utformade med så mycket mer i åtanke, och därför blir resultaten oftast också bättre.

Det kan vara svårt att skilja SEO-skribenter och SEO-copywriters åt, framför allt gällande vad du kan förvänta dig. Därför är det bra att titta på portfolios och be om referensmaterial. Då vet du ungefär vad du kan förvänta dig av leveransen. Oavsett titel kan jag säga såhär: när du köper billiga texter eller billig digital marknadsföring är resultaten ofta därefter. Bra tjänster kostar, men det är också de som gör skillnad.

Hur hittar du en bra SEO-skribent som ger resultat?

Kunskaper och erfarenheter är en del av hitta rätt SEO-skribent. Men det handlar också om att hitta den som rätt för dig. Det allra viktigaste är att hitta någon som är expert inom, eller åtminstone bekant med, din specifika nisch. Då får du en skribent som redan vet vad som gäller inom ditt område, såväl kunskapsmässigt som språkmässigt. Texterna blir bättre och mindre tid behöver läggas på research.

En ytterligare synvinkel är att innehållet gärna ska stå ut och kännas levande. Konkurrensen på Google är stenhård och många av texterna liknar varandra. Det finns oerhört mycket att vinna på att skriva annorlunda texter som står ut. Därför är det bra att välja en SEO-skribent med ett mer målande språk, som vågar testa nya infallsvinklar.

Många SEO-skribenter, inklusive mig själv, är frilansare eller konsulter. Men det finns också byråer och företag som tillhandahåller skribenter. Så det finns goda möjligheter att hitta en skribent som passar dig. Välj inte första bästa; hitta den som känns rätt i kommunikationen, har bra referensmaterial och kan ditt affärsområde.

Glöm inte det du som sajtägare behöver göra

En del som köper sökmotoroptimerat innehåll blir besvikna när resultaten inte kommer. Men i många fall beror det inte på textinnehållet. SEO handlar nämligen om så mycket mer. När du har en sajt som inte har ordning på den tekniska SEO:n och t ex laddar långsamt, har brutna länkar eller bedöms som osäker påverkar det all content som finns på den.

Därför behöver du som sajtägare se till att din webbplats fungerar så bra som möjligt. Både innehållet och det tekniska behöver fungera för att du ska lyckas med SEO. Men du kan så klart ändå ha content på plats och sedan jobba på att förbättra din sajt. I takt med att sajten fungerar bättre brukar resultaten också komma.

Behöver du en SEO-skribent?

Letar du efter en SEO-skribent eller SEO-copywriter som kan skapa rätt texter till din sajt? Då har du kommit rätt! Jag har nämligen hjälpt många företag med skräddarsytt sökmotoroptimerat content. I egenskap av frilansare kan jag hjälpa till med både små och stora uppdrag. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om SEO:

Hur lång tid tar SEO? ->

Vad är direkt trafik och vad skiljer den från organisk trafik? ->

Varför är organisk SEO ett så bra sätt att få mer affärer? ->

30 tips för att omedelbart förbättra din SEO ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *