Vad är direkt trafik? Är det samma sak som organisk trafik?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är direkt trafik? Är det samma sak som organisk trafik?

Direkt trafik är en av de typer av webbplatstrafik du kan se i Google Analytics. Men vad består den egentligen av? Vi tittar närmare på det och mycket annat kring direkt trafik. Dessutom kan du lära dig om andra typer av trafik som finns i Analytics-statistiken.

Jag är en frilansande konsult inom digital marknadsföring som hjälpt många företag med t ex SEO och copywriting. Om du behöver hjälp att få mer trafik från Google och andra källor kan jag hjälpa till!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är direkt trafik?

Direkt trafik består framför allt av besökare som skriver in din adress i webbläsarfönstret, men det finns även en hel del annat som räknas in i kategorin. Vi tittar på flera av dessa längre ned i artikeln. Dessutom tittar vi på vad som skiljer trafiken från andra trafiktyper, som t ex organisk trafik.

Olika trafiktyper

Här är några av de vanligaste trafiktyperna i Google Analytics:

  • Direkt trafik
  • Organisk trafik
  • Social trafik
  • Länktrafik
  • Betald trafik

Du ser dem redan i startfönstret och det finns också goda möjligheter att filtrera och ställa in för att utforska trafiktyperna på djupet. Jag rekommenderar att du utforskar trafiktyper eftersom det kan ge riktigt goda insikter om dina besökare.

Men var är skiljelinjen mellan olika trafiktyper egentligen? Ibland är det inte helt lätt. Vissa tror t ex att direkt trafik och organisk trafik är samma sak, men det stämmer inte alls. Organisk trafik är förtjänad trafik från sökmotorer, när någon t ex hittar din sida på Google och klickar på den bland sökresultaten. Det är också bra att tänka på att direkt trafik inte kommer genom en länk – då hör det till länktrafik.

Varför får du direkt trafik?

Direkt trafik är ett tecken på att du ökat din varumärkeskännedom, eller i alla fall att din webbplats blir kändare. Men det är bara en av de sakerna som kan göra att din direkta trafik ökar. Det kan också handla om bokmärken, kampanjer, botar, tekniska lösningar, omlänkningar och en hel del annat. Här går jag igenom några av de vanligaste varianterna.

Besökare som skriver in adressen i webbläsaren

Den vanligaste typen av direkt trafik är de besökare som skriver in din adress i webbläsaren. Dessa besökare kan vara förstagångsbesökare eller återkommande besökare.

Bokmärken eller startsida

En annan typ av direkt trafik är den som kommer från bokmärken i webbläsaren. Dessutom kan det vara så att vissa använder din sajt som startsida. Allt detta ingår, och det är så klart kanon om det finns de som har din webbplats som bokmärke eller startsida.

Botar

Får du plötsligt en enorm ökning i din direkta trafik? Då kan det handla om botar. Här ett exempel från min andra webbplats deathdoom.com, där den direkta trafiken på ungefär 10 besökare om dagen plötsligt blev till 373.

ett tydligt exempel på när botar driver upp mängden direkt trafik

Samtliga kom dessutom till startsidan. Ett vanligt tecken på botar är en hög bounce rate, men här verkar de faktiskt som många istället konverterats och gått vidare till plattformen där jag säljer min musik. Dock är det helt säkert att trafiken är misstänkt, för bara några få av de 365 ”konverteringar” jag fått under dagen syns i musikplattformens statistik.

Http till https

Sedan ett tag tillbaka är det närmast standard att ha https på sin sajt. I alla fall om du vill sökmotoroptimera din sida och hålla den modern. När en användare går från en http-sajt till en säker sajt med https följer informationen om den inte med, vilket gör att den räknas som direkt trafik.

Besökare från appar

Även de som klickar sig till din sajt från appar räknas in i direktkategorin. Detta kan vara bra att tänka på när du gör saker för att driva trafik från appar till en webbplats, så att du mäter rätt saker. Allra bäst är så klart om du kan tagga upp trafiken från kampanjen på ett vattentätt sätt.

Länkar i dokument

Om det finns länkar till din webbplats i dokument så kan det vara något som leder till direkt trafik. Det kan t ex handla om Word-filer och pdf-filer. Därför kan det faktiskt ha ett syfte att få med din adress på så många ställen som möjligt. Digital marknadsföring är verkligen många bäckar små, och dokumentlänkar kan vara en av dem.

Förkortade URL, t ex Bitly

Det är vanligt att förkorta långa URL med hjälp av tjänster som Bitly. Och dessa kan ibland räknas in i den direkta trafiken. Så det är bra att ha det i åtanke om du ofta använder den typen av tjänster, speciellt om du kopplar dina förkortare URL till kampanjen som du gärna vill mäta.

Vill du öka din direkta trafik?

Men vad kan du göra för att få mer direkt trafik? Jo, till stor del handlar det om att göra dig mer känd och att få dina besökare att återvända. Om du har en företagswebbplats är direkt trafik faktiskt ett bra sätt att mäta din varumärkeskännedom.

Personligen har jag långsamt märkt min direkta trafik gå upp över tid. Den är inte i närheten av den organiska trafiken, och inte heller den sociala när jag väljer att lägga energi på det. Men det är hur som helst ett väldigt trevligt tecken på att din kännedom och auktoritet börjar öka. Om de inom din nisch börjar använda dig som en informationskälla är det faktiskt helt fantastiskt.

Och om du vill få mer direkt trafik är det just varumärkesbyggande åtgärder du bör göra. Där ingår egentligen all, eller i alla fall stora delar av, din marknadsföring. Men du ska framför allt sikta på att få de som inte alls känner till dig att bli medvetna om att du finns till. För att göra det kan det vara bra med både organisk SEO och sociala medier.

Behöver du hjälp med SEO eller annat inom digital marknadsföring?

Nu vet du mer om direkt trafik. Men det är bara en liten del av att få koll på SEO och annat inom digital marknadsföring. Om du behöver hjälp med det digitala finns jag här; en frilansande digital contentexpert som hjälpt många företag med t ex SEO, copywriting och nyhetsbrev. Är du intresserad? Kanon! Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra inlägg från bloggen om SEO:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

30 tips för att direkt förbättra din SEO ->

Varför är det värt att satsa på SEO? ->

Hur lång tid tar SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *