Unikt innehåll = viktigt för din SEO, så här lyckas du!

Publicerat av Stefan Nordström den

Unikt innehåll är viktigt för din SEO

Vi som jobbar med SEO och content marketing pratar ofta om vikten av unikt innehåll, och det är med all rätta. Här tittar vi närmare på varför, samt hur du kan gå till väga för att skapa unikt content som står ut i mängden. Du kanske också undrar hur AI påverkar detta? Häng med, vi kollar in det också!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är unikt innehåll?

Unikt innehåll är content som bara finns en sajt, och därför står ut i mängden. Det finns mängder av snarlika artiklar på nätet, vilket gör att det är viktigt att vara unik. När ditt content står ut och är av högre kvalitet gör det att kunderna får upp ögonen för det, vilket leder till fler affärer och en ökad varumärkeskännedom.

Unikt innehåll som rankingfaktor inom SEO

Det finns flera goda orsaker att ha så unikt innehåll som möjligt på din webbplats. Dels boostar det din organiska SEO och gör att du rankar högre på Google, dels är det intressantare för besökarna att ta del av. Begreppet ”unikt” kan dock framstå som något diffust. Därför tänkte jag gå in på hur jag rent praktiskt går till väga för att skapa så unikt innehåll som möjligt på mina webbplatser och åt mina uppdragsgivare.

När du jobbar med SEO vill du framför allt undvika duplicerat innehåll, dvs att samma texter eller delar av texter dyker upp på flera undersidor eller domäner. Detta är t ex vanligt förekommande i produkttexter inom e-handel, då många bara kopierar in innehåll från leverantörer och andra källor.

Hur skapar du unikt innehåll?

Jag måste säga det direkt; det är verkligen inte lätt att skapa unikt innehåll, speciellt när du skriver åt en uppdragsgivare med en specifik brief. Här på min egen sajt tror jag att lyckas ibland, och det är tack vare knep som dessa:

  • Använd ditt eget personliga språk (eller varumärkets/målgruppens)
  • Tänk mer på hur du säger saker än vad du säger
  • Använd flera källor och plocka det allra bästa från innehållet som redan finns på nätet
  • Dela med dig av personliga erfarenheter
  • Få med dina egna eller relevanta personers åsikter och synvinklar
  • Strukturera ditt innehåll på ett annorlunda sätt

Ofta behöver du inte uppfinna hjulet igen, men du behöver göra saker bättre och sätta dina styrkor i fokus. Tänk på vad som fångar läsarens uppmärksamhet, skapar engagemang och verkligen står ut i mängden.

Kan AI skapa unikt content?

Ja, du kan använda AI som ett hjälpmedel för att skapa unikt innehåll. Jag skulle dock främst säga att det fungerar som ett stöd för att generera uppslag, snarare än att du direkt kan använda det du får fram. Faktum är att det kan vara en styrka att utnyttja, om många andra tar AI-genererat innehåll direkt från ChatGPT. Då kan du spetsa till ditt och göra det annorlunda för att stå ut i mängden.

Behöver du hjälp med vinnande, unikt innehåll?

Nu vet du mer om mina tankar om unikt content. Förhoppningsvis har du lärt dig något nytt, men jag hoppas också att det gjort dig intresserad av anlita mig. Om du har behov av digitalt innehåll eller annat som har med content att göra kan du kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *