Teknisk SEO

Publicerat av stefannordstrom den

teknisk seo

Teknisk SEO innebär att man optimerar sin sajts möjlighet att bli rätt ”crawlad” av sökmotorer som t ex Google. Denna guide innehåller några av de viktigaste sakerna att hålla koll på inom teknisk SEO.

Om man gör misstag inom detta område kan detta innebära att man sänker rankingen för en sajt som annars haft goda möjligheter att ligga högt på Google. Fyll i formuläret nedan om du vill att jag ska ta en titt på din tekniska SEO, övergripande SEO eller andra saker inom digital marknadsföring.

Kontakta mig
4 + 0 =

Gör en genomsökningsrapport

Ett första steg för att få en känsla för sin hemsidas tekniska SEO är att göra genomsökningsrapport (SEO audit). Detta går att göra i verktyget SEMRush, och även i Google Search Console. Det finns många olika verktyg för att göra det. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad och kontrollera sin tekniska SEO regelbundet, t ex en gång i månaden.

Laddningstider

laddningstid

En hemsidas laddningstid är en central del av teknisk SEO. Långsamma hemsidor påverkar användarbeteendet enormt, speciellt på mobila enheter. Det är något som Google och andra sökmotorer fokuserar alltmer på, så det finns stora fördelar med att ha en snabb hemsida.

Några av de viktigaste åtgärderna är:

  • Optimera bilders storlek
  • Flytta eller ta bort ”renderblockerande” script
  • Snabbare server
  • Cache
  • Minimera kod
  • Hoppa över långsamma iframe-flöden

Man kan testa sin hemsidas laddningstid på både stationär dator och mobila enheter med Google PageSpeed Insights. Det är sällan man inte upptäcker saker att förbättra.

Responsiv hemsida

En responsiv hemsida som är anpassad för mobila enheter är en av de viktigaste delarna av teknisk SEO. Många sidor ser sämre ut på mobiltelefoner och tablets. Detta märks direkt i hur Google rankar dem. Detta kommer bara bli en viktigare faktor eftersom det är så kopplat till användarvänligheten. Välj ett CMS som t ex WordPress som automatiskt placerar ditt innehåll i en responsiv mall.

URL och URL-struktur

url-struktur

En logisk URL-struktur är en viktig del av teknisk SEO. Om man har ett bra CMS genereras t ex titeln ”Teknisk SEO” som /teknisk-seo/ automatiskt. Detta är konsekvent och leder till en logisk URL-hierarki utan skillnader eller enskild handpåläggning. Ett CMS där man inte själv kan påverka sina URL kan bli digital marknadsförares mardröm. Jag har erfarenhet av CMS som skapat långa, id-baserade URL som dessutom inte gått att ta bort. Hamna inte i den situationen.

URL som korrekt beskriver sidans content och innehåller sökord leder till fler klick på Google samt att sökmotorerna får en bättre bild av den. Det är även bra att hålla URLerna så korta som möjligt och fokusera på de sökord som de optimeras för.

Duplicerade sidor

Se även till att det inte på något sätt genereras dubbla URL som tolkas som duplicerade sidor av Google. Detta kan straffa sig. Tänk på att vissa plattformar har separata (ej responsiva) hemsidor för desktop och mobil. Dessa dubbla sidor kan tolkas som duplicerat innehåll och påverka hemsidans SEO.

Ibland kan CMSet även skapa sidor som man själv inte vet om. Dessa kan innehålla duplicerat innehåll. Testa med Google: skriv in ”site:www.dinsida.com” så får du se vilka olika sidor som Google har crawlat under din domän. Ofta kommer det fram oväntade sidor som man inte vet om, t ex bloggkategorier, bloggtags och annat som inte är helt optimalt ur SEO-synpunkt.

Sitemap (XML)

En uppdaterad Sitemap är ett bra sätt att visa Google en hemsidas struktur. I Google Search Console kan man lägga till, uppdatera och sen hemsidas sitemaps. Ladda upp nya sitemaps i Google Search Console så ofta som möjligt.Om man använder en WordPress-plugin som Yoast SEO kan man göra så att sitemapen automatiskt uppdateras och skickas in till Google. Detta är att rekommendera.

Ha absolut inte en föråldrad sitemap med ”döda” sidor kvar i Search Console. Det är en tydlig signal till Google att man inte har koll på sin hemsidas tekniska SEO.

Kontrollera att du inte har brutna länkar

Trasiga länkar (status 404) som inte leder någonstans finns på många hemsidor. Detta skapar en försämrad användarupplevelse och gör att det blir svårare att ranka högt på Google. Dr. Link Check är ett verktyg som hittar brutna länkar inom din hemsida. Det är definitivt värt att en titt, speciellt om din hemsida har funnits till ett tag. Många gånger samlar man på sig trasiga länkar som man inte vet om över tid.

Robots.txt

I din hemsidas Robots.txt-fil kan man ange sidor som inte ska indexeras av Google. Man kan t ex inkludera sidor som kan uppfattas som dupliceringar i den. Var noggrann att kontrollera att Robots.txt inte blockerar indexering av sidor som man vill få trafik till.

Val av CMS

Att välja rätt CMS (content management system) för sin hemsida påverkar många av dessa faktorer. Jag har t ex arbetat i CMS där man inte själv får välja URL. Samma system hade även separata, dubbla sidor för stationära datorer och mobila enheter. Förutom att det ledde till en fördubblad arbetsbelastning trodde Google att många av undersidorna var duplicerade.

Välj ett modernt CMS, som t ex WordPress, som är responsivt per automatik och inte skapar massa problem. Gör framförallt rätt val och rätt setup från början. Annars kan det bli dyrt och tidskrävande.

Https och SSL-certifikat

Om man driver E-handel eller andra typer av hemsidor som kräver extra tillit bör man använda Https och fundera på att skaffa ett SSL-certifikat. Https fungerar likadant som vanlig Http förutom att det använder ett extra SSL-lager för att försäkra om säkra transaktioner. Det är en tillitssignal som ger både Google och hemsidans användare ett positivt intryck. Ur ett SEO-perspektiv är Https ett lyft som ofta förbättrar rankingen på Google och andra sökmotorer.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *