Sökmotoroptimerare – att börja med SEO

Publicerat av Stefan Nordström den

att jobba som sökmotoroptimerare

En sökmotoroptimerare är någon som jobbar med sökmotoroptimering (SEO). Sökmotoroptimeraren kan vara någon som jobbar in-house eller en konsult som jobbar per timme.

I denna artikel kan du läsa om att vara sökmotoptimerare, t ex hur hur man börjar med SEO, min egen väg in i branschen och hur man ska tänka kring utbildningar, lärande och erfarenhet. Jag ger också min syn på vilka personlighetsdrag som passar för att jobba inom SEO.

Hur blir man en sökmotoroptimerare?

Många undrar hur man blir en sökmotoroptimerare som jobbar med SEO. Det finns otroligt många vägar till en karriär som sökmotoroptimerare. SEO-branschen är ganska ostrukturerad och det finns flera sätt att hitta in i den och börja arbeta.

Man kan vara självlärd från grunden eller formellt utbildad. Man kan jobba in-house på en marknadsavdelning, som SEO-konsult eller till och med både och. Jag tänkte dela med mig lite av mina erfarenheter som sökmotoroptimerare. Förhoppningsvis hjälper det dig att hitta idéer på hur du kan börja arbeta med sökmotoroptimering

Min väg in in i sökmotoroptimering

Under min tid på universitetet var SEO som en rolig svart låda som jag inte riktigt förstod. Det verkade vara ett lukrativt och utvecklande område att jobba inom, men vad höll man egentligen på med? Jag tog med mig viss kunskap inom teknisk SEO, t ex att metadata som titlar och metabeskrivningar var viktiga, men jag förstod aldrig hur content marketing fungerade, och framför allt inte vikten av SEO-copywriting.

Jag utförde till en början SEO-arbeten där jag inte riktigt förstod vikten av innehållet. Troligen hade jag idag kunnat göra bra resultat med samma förutsättningar, men jag kunde helt enkelt inte tillräckligt mycket. Något år senare kom jag till en arbetsplats som arbetade med content marketing mitt i dess roligaste fas; skapandet av innehåll.

Jag förstod vikten av att skapa stora mängder relevant innehåll och bli en auktoritet inom ämnet. Jag fick också tid att arbeta på djupet och experimentera, samt bolla idéer med andra inbitna SEO-nördar.

Sökmotoroptimerare – utbildning och erfarenhet

Oavsett om man börjar med SEO som en del av en formell marknadsföringsutbildning eller helt från scratch handlar mycket om att bygga erfarenhet. Eftersom sökmotorer är föränderliga och vi aldrig får veta något om de faktiska algoritmerna gäller det att experimentera och utvärdera. Ofta har man fel. Till slut får man en känsla för vilka saker som fungerar och inte fungerar redan innan man gör dem.

Jag rekommenderar starkt att oerfarna sökmotoroptimerare ska starta egna hobbyprojekt. Gör en WordPress-hemsida helt från ”scratch” och optimera innehållet för SEO. Det är ett utmärkt sätt att lära sig från grunden. Förvisso tjänar man inga pengar på arbetet, men det ger ovärderliga lärdomar som man kan ta med sig i framtiden.

Om man vill göra en win-win-situation av det kan man göra en hemsida där man marknadsför sig själv eller sin produkt. Jag har haft en hemsida om mitt band och min musik i åratal. Envist arbete har lett till att den idag har runt 4000 besökare i månaden, trots ett snävt intresseområde sökmotormässigt.

Vad får man ut av att utbilda sig inom SEO?

I mitt tycke handlar det om hur säker man är på att man vill specialisera sig. Eftersom jag inte riktigt visste vad jag ville göra gick jag ett kandidatprogram inom digital marknadsföring i stort. Jag ångrar det inte, sett till min situation. Om du är absolut bombsäker på att du vill jobba som sökmotoroptimerare, gå några specialiserade SEO-utbildningar istället. Jag rekommenderar isåfall Pineberrys SEO-utbildning.

Men om man väljer en så specialiserad bana bör man vara säker att man verkligen vill jobba som just sökmotoroptimerare. Det finns otroligt många discipliner inom digital marknadsföring. Det är därför det kan vara bra att annars utbilda sig brett till en början. De flesta tjänster inom digital marknadsföring är idag en blandning av många olika arbetsuppgifter.

Avvägningen mellan att vara generalist eller specialist kan vara svår. Jag har på naturlig väg blivit en generalist som jobbar med allt från SEO och copywriting till sociala medier, nyhetsbrev, WordPress-hemsidor och annat. Det kan bli lurigt att marknadsföra sig själv. Att bli superduktig inom t ex teknisk SEO eller webbanalys kan ha stora fördelar, förutsatt att man verkligen tycker om att jobba med den specifika delen.

Lära sig att bli sökmotoroptimerare online

Fördelen med digital marknadsföring, speciellt SEO, är att man kan lära sig mycket online. Det finns många resurser där kan man gå kurser eller få en praktisk steg för steg-guide. Även utbildade digitala marknadsförare googlar sina funderingar jämt och ständigt. Nedan följer en lista med några kanonbra resurser för att lära sig mer om sökmotoroptimering och närliggande områden:

Vad bör man tycka om att göra som sökmotoroptimerare?

En bra sökmotoroptimerare är, enligt mig, någon som verkligen gillar att gå in på saker på djupet. Arbetet börjar i contentstrategin och den digitala strategin och slutar egentligen aldrig. Analys och uppföljning är extremt viktigt och det går aldrig att betrakta innehåll på en webbplats som 100% färdigt. Det är ett konstant förbättringsarbete som kräver envishet och nya infallsvinklar.

Ett typexempel är orsaken till att jag skrev denna artikel. Visst har det varit kul att dela med sig av mina erfarenheter och tips kring att jobba som sökmotoptimerare, men det handlar också om den SEO-analys jag precis gjorde i Ubersuggest. Termen ”sökmotoroptimerare” har en rejäl sökvolym (2900 i månaden) och blir därför mycket intressant att göra en artikel om.

sökmotoroptimerare Ubersuggest

Jag har redan artiklar som jag riktar mot SEO och SEO-copywriting, men inte den aktiva termen ”sökmotoroptimerare”. Vad kan någon som söker på det tänkas vilja läsa om? Förhoppningsvis om erfarenheter och hur man faktiskt börjar jobba med SEO. Framtiden visar om jag prickar rätt med denna artikel!

Att få en insikt från en SEO-analys och börja jobba på copy till en artikel är ett typexempel på hur en sökmotoroptimerare jobbar praktiskt genom att blanda olika delar av disciplinen.

Vilka personer passar som sökmotoroptimerare?

Några personlighetsdrag som jag tycker är viktiga för en sökmotoroptimerare är:

  • Analysförmåga
  • Envishet
  • Nyfikenhet
  • Produktivitet
  • Vilja att experimentera och omsätta idéer praktiskt
  • Vilja att förklara ämnen på ett lättförståeligt sätt i innehållet (självklart extra viktigt ju mer man jobbar med copywriting)

Lär dig om SEO här på hemsidan:

Hoppas att denna artikel har gett dig lite nya insikter om hur det är att vara sökmotoroptimerare. Om du vill läsa mer om SEO finns det en hel del artiklar att ta del av. Här är några av dem:


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *