Vad är sökintention? Varför är det viktigt för att lyckas med SEO?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är sökintention och varför är det viktigt för SEO?

Sökintention (search intent) har ersatt exakt matchning (exact match) som det vi strävar efter inom SEO. Så det gäller att förstå vad det innebär när du skapar content. Men vad är det egentligen? Hur eftersträvar du att anpassa dig efter någons sökintention? Finns det fortfarande något värde i exakt matchning?

Sökmotoroptimering har verkligen förändrats över tid. Och om du vill lyckas gäller det att hänga med i förändringarna. Här tittar vi närmare på hur du ska få till ditt content som stämmer överens med de potentiella kundernas sökintention. Då hamnar du högre på Google.


    Stefan NordströmOm Stefan Nordström

    Konsult inom digital marknadsföring
    7 års erfarenhet
    Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
    nordstromstefan86@gmail.com
    https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


    Vad är exakt matchning?

    Innan vi tittar närmare på sökintention är det bra med lite historia. Tidigare handlade Googles algoritm mycket om exakt matchning (exact match). Sökträffarna som hamnade högst upp hade alltså rubriker, brödtext och alt-taggar som direkt överensstämde med sökträffarna.

    Detta ledde till att bokstavlighet var en nyckel till SEO. Det förekom t ex mycket keyword stuffing och upprepningar. Alltså blev sökmotoroptimerade texter sällan läsbara. Snarare var både rubikerna och brödtexten ofta packade med samma ord i samma form.

    I takt med att Google insåg att detta var tok växte sökintention fram som ett annat sätt att matcha webbsidor med sökningar.

    Vad är sökintention?

    Under lång tid har Google försökt jobba mot att ge så relevanta träffar som möjligt. Därför handlar det nu istället om sökintention.

    Men vad är det egentligen? Jo, det handlar om att på olika sätt hitta de sidor som verkligen motsvarar det den som söker letar efter. Alltså handlar det mycket om att förstå meningen.

    Nästan samma fras kan ju betyda väldigt olika saker i en sökmotor. Vi tar ett exempel: tidigare sökte många på korta, direkta termer. Alltså kunde någon söka på t ex ”seo” för att hitta det den hade intention att leta. Det innebar att de som letade efter hjälp med SEO sökte på det, samtidigt som de som ville lära sig om det och många andra fick samma sökresultat. Troligen blev mångas sökintentioner inte uppfyllda.

    I dagens klimat med längre sökningar blir det lättare att uppfylla intentionen. Då blir skillnaden så mycket tydligare, t ex mellan sökningar på ”hjälp med seo”, ”vad är seo” och ”vad kostar seo”. Google har definitivt fått hjälp på traven av det ändrade sökbeteendet. Men de gör själva också allt för att anpassa sökresultaten efter intentionen.

    Och olika typer av sökningar, något vi kommer gå igenom snart, är centralt för att förstå den. Eftersom Google lägger så stor vikt på det gäller det att vi som jobbar med SEO anpassar vårt innehåll. Det ska helt enkelt (absolut inte enkelt i praktiken) anpassas efter informationen det söks efter och var besökaren ligger i köptratten. När du är bäst på att svara på frågan blir du nummer ett, eller i alla fall är det det som är tanken. Hejdå, exakt matchning!

    För mig som SEO-copywriter är fokusen på sökintention goda nyheter. Det handlar allt mindre om att hacka eller manipulera. Istället vinner den som lägger ned tid på att skapa riktigt bra content. Däremot är det så klart dåliga nyheter för de som vill hacka, manipulera eller på annat sätt göra det enkelt för sig.

    Sökintention och SEO

    Sökintention har stor påverkan på hur du bör jobba med SEO. I och med den behöver du tänka till kring syftet. Du behöver skapa inlägg som är anpassat efter den information som eftersöks. Google vill ge de som söker den bästa informationen, och då blir det upp till dig att skapa den.

    Helt plötsligt behöver du ställa frågor istället för att räkna nyckelord. I alla fall till viss del, för visst är det fortfarande viktigt att räkna nyckelord och få till rätt balans. För mig känns det som att avvägningen mellan gammaldags SEO och sökintention aldrig varit viktigare.

    Hur tar du reda på sökintentionen?

    Men hur backar du bandet och hittar sökintentionen? Jo, framför allt kan det vara en bra idé att analysera beteendet på Google. Vad är det för typ av sökningar som hamnar längst upp i SERPen? Är det t ex sidor som utforskar ämnet på djupet och bidrar med information, eller är det produkt- och köprelaterade träffar?

    Om du hittar ett tydligt mönster vet du mer om vad du ska jobba efter. Eller så kanske det faktiskt lönar sig att göra helt tvärtom.

    Många brukar göra det lättare genom att kategorisera sidor efter sökintentionen. Ett vanligt sätt är dessa fyra:

    • Informationssökningar (informational)
    • Navigationssökningar (navigational)
    • Transaktionssökningar (transactional)
    • Kommersiella sökningar (commercial investigation)

    Informationssökningar

    Informationssökningar är precis vad det låter som: sökningar för att hitta mer information om ett ämne. Dessa syftar till att lära sig mer. Därför är det bra att skapa utbildande content som både är lätt att förstå och går på djupet. Wiki-liknande sidor är bra för att fånga dessa.

    Tänk på att erbjuda direkta svar på frågor om du kan. Sökningar ställs alltmer i form av hela frågor, och du kan dessutom få Featured Snippets när du jobbar på det sättet.

    Navigationssökningar

    Navigationssökningar är när du söker efter en specifik sajt utan att skriva hela URL:en. En klassiker är t ex at Googla efter Gmail eller Facebook för att sedan trycka på sökresultatet. Det kan också vara sökningar när du inte kommer ihåg domänen eller företagsnamnet.

    Kommersiella sökningar

    Vid kommersiella sökningar finns ett köpintresse. Du är alltså, som vi marknadsförare ofta säger, ”längre ned i tratten”. Det krävs mindre för att du ska konverteras eller genomföra ett köp än när du gör informationssökningar.

    Några vanliga kommersiella sökningar är jämförelser (”frilans finans eller cool company”), recensioner och att helt enkelt leta efter något som ”den bästa restaurangen i Stockholm”. Det finns definitivt trafik att fånga från kommersiella sökningar. Om du lyckas matcha intentionen och leverera rätt information gör du både läsaren och Google nöjda.

    Transaktionssökningar

    Transaktionssökningar är så långt ned i tratten du kan komma. Då inkluderas ord som ”köp” eller ”beställ” i den faktiska sökningen. Oftast har den som söker bestämt sig för vad den vill köpa – nu letar den bara efter rätt ställe att göra det. Men visst finns det också utrymme att övertyga den att ändra sitt beteende.

    Eftersom dessa sökningar är så nära ett så köp du kan komma är det mycket viktigt att optimera ditt innehåll efter denna sökintention. Speciellt om du jobbar med E-handel.

    Skapa content för att passa sökintention

    Förr räckte det långt att identifera de breda sökorden med hög volym och satsa på dem. Skapa något matigt om ämnet om omringa det med andra artiklar om det, typ. Så är det verkligen inte längre.

    Faktum är att fokusen på sökintention och long tail-keywords har gjort att det inte helt solklart hur det ska göras. Du kan inte stirra dig blind på antalet sökningar. Nu behöver du skapa innehåll som matchar sökintentionen, men det ska så klart även ha rejält med sökningar.

    När jag jobbar med det brukar jag hamna någonstans mittemellan. Jag tar alltså hjälp av både sökvolymer och sökintention för att skapa content. Och någonstans utvecklas en känsla för hur det fungerar. För trots allt handlar det ju om kvalificerade gissningar. Vi vet väldigt lite om hur Googles algoritm verkligen fungerar. Även om vi kan försöka förstå.

    Glöm inte metataggar och Snippets

    Innehållet på sidan är inte allt. Metataggar som title-taggen och metabeskrivningen är viktiga tillfälle att visa att du uppfyller användarens sökintention. Där kan du verkligen hitta rätt genom att anpassa dem efter vilken typ av sökning som går hem (tänk på de fyra kategorierna). När du har metataggar som drar flera klick brukar du snabbt stiga på Google.

    Det är också bra att designa för att hamna i Featured Snippets. Då uppfyller du sökintentionen så bra att delar av din text direkt visas av Google. Du hamnar ovanför de vanliga sökresultaten – det brukar kallas för resultat noll.

    Ett starkt varumärke hjälper

    I Googles kamp mot fake news och innehåll av låg kvalitet blir allt viktigare med auktoritet. En del av det är ett starkt varumärke. Och det kan faktiskt hjälpa att highlighta att du har det. Både Google och de som söker kan påverkas om du är någon de känner att de kan lita på, så det är absolut något som det kan vara värt att få med på ett tydligt sätt i ditt content.

    Behöver du hjälp med sökmotoroptimering och/eller content?

    Nu vet du mer om hur du ska tänka kring sökintention. Behöver du hjälp med SEO? Eller att skapa content som skapar intresse och ökar försäljningen? Vad bra! Då har du kommit rätt. Jag är nämligen en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digital marknadsföring. Intresserad? Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

    Andra blogginlägg om SEO:

    SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

    Hur lång tid tar SEO? ->

    Varför jag inte jobbar med att köpa länkar ->

    Hur fungerar Googles algoritm? ->


    Stefan Nordström

    Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

    0 kommentarer

    Lämna ett svar

    Platshållare för profilbild

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *