Varför är det viktigt att ha ordning på sin sitemap (sajtkarta)?

En sitemap (sajtkarta) samlar de sidor som finns på en webbplats. Syftet med en sitemap är att Google och andra sökmotorer lätt att ska kunna hitta och indexera sidor. Det är viktigt att hålla koll på att sajtkartan är uppdaterad och korrekt för att hamna så högt som möjligt på sökmotorer. Här kan du lära dig mer om sitemaps, t ex hur man sätter upp dem och hur man håller koll på att de hålls aktuella.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring/musiker
- 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Vad är en sitemap?
En sitemap är en sammanställning av alla sidor som finns på en hemsida. Rent tekniskt så är en sitemap en fil i formatet xml. XML-filen innehåller rad för rad alla de sidor som indexeras av Google på din hemsida. En sitemap blir ännu viktigare ju fler sidor din sajt innehåller, eftersom sökmotorernas spindlar inte alltid hittar de djupaste sidorna i sajtstrukturen.
Sitemap och SEO
Som jag tidigare gått in på är det allra viktigaste med en sitemap SEO-värdet som kommer när den indexeras på rätt sätt. Den gör att Google snabbt hittar dina sidor och även att sökmotorerna får en möjlighet att bedöma hur välstrukturerad din sajt är.
Ett bra sätt att överblicka hur bra en sitemap plockas upp är att gå in i Google Search Console. Där kan man se vilka sidor i sajtkartan som plockas upp i Googles index, och även vilka som av någon anledning exkluderas.
Om det finns undersidor på sajten som inte plockas upp kan det vara tecken på att de är av låg kvalitet. Undersidor av låg kvalitet kan sänka hela sitens SEO och göra att även de bra sidorna hamnar längre ned på sökmotorer.
Hur skapar man en sitemap?
Idag använder de allra flesta ett CMS, WordPress är allra vanligast. Om man använder pluginen Yoast SEO, vilket jag rekommenderar, kan man skapa sitemaps direkt i pluginen. Det finns även många verktyg på webben som snabbt kan hjälpa en med att skapa sajtkartor. Ett exempel är XML-Sitemaps.com.
Tänkvärt med dessa sitemap-generatorer online är att du får en sitemap, men att du senare måste skapa en ny för att hålla dig uppdaterad. Det kan ha negativ effekt eftersom det är lätt att hamna i otakt med hemsidans faktiska innehåll.
WordPress med Yoast SEO är att rekommendera, eftersom den har dynamiska sajtkartor som uppdateras. De flesta andra CMS har funktioner eller plugins som gör att man får en dynamisk sitemap. Om man tycker att det går för långsamt kan man alltid manuellt återuppladda sina aktuella sitemaps i Google Search Console.
Hur ser du din sitemap?
Man kan öppna upp sin sitemap-fil och titta i den som ett textdokument. Placeringen i filträdet och namnet beror var man laddat upp den och vad man döpt den till. Det vanligaste är att den ligger i rotmappen, dvs www.url.com/sitemap.xml.
Det kan vara bra att titta igenom den för att se om sidor saknas eller om irrelevanta sidor har kommit med. I WordPress kan man ibland få två sitemaps: en för bloggposter och en för sajtens ”vanliga” sidor.
Sajtkartan ger en bra överblick
Förutom att en korrekt och aktuell sitemap gör att Google får bästa möjliga chans att indexera hemsidan kan den även vara till hjälp för en själv. När du tittar på sajtkarta får du en konceptuell överblick av alla sidorna på din sajt.
Helt plötsligt kan du upptäcka saker om din sajtstruktur som kanske inte är helt optimala. Det kan också vara ett sätt att identifiera inaktuella sidor som görs bäst i att tas bort. Irrelevanta sidor som borde vara i robots.txt kan vara en annan viktig upptäckt i din sitemap.
Konceptuella sitemaps – användbara även på andra sätt
Det går också att tänka på konceptuella sitemaps på ett helt annat sätt. Om du ska skapa en helt ny hemsida kan det vara att sätt att tidigt skapa en bra sajtstruktur. Du kan fylla på strukturen med undersidor och ha en hel konceptuell hemsida framför sig. Detta kan vara ett utmärkt sätt att planera en hemsida ur både strategisk och praktisk synpunkt.
Hjälp med sajtkator och andra delar av SEO
Som digital konsult ser jag ofta sitemaps och andra viktiga SEO-aspekter som inte fungerar på rätt sätt när jag tar en titt på hemsidor. Dock är sitemaps bara en liten del av att lyckas med webbplatser, content och digital marknadsföring. Behöver du hjälp med något inom det digitala? Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
0 kommentarer