SEO-utbildning – var och hur går det att lära sig SEO på ett bra sätt?

Publicerat av Stefan Nordström den

SEO-utbildning - var och hur går det att lära sig SEO på ett bra sätt?

Letar du efter en riktigt bra SEO-utbildning? Det finns verkligen många att välja på där ute. Här tittar vi närmare på olika sätt att utbilda sig inom sökmotoroptimering – allt från SEO-kurser till universitets-, högskole- och yrkesutbildningar.

Vad bör en bra SEO-utbildning innehålla, och vad ska du titta efter? Behöver du verkligen en utbildning för att kunna jobba med SEO? Finns det några vanliga fallgropar? Detta är mina tankar och erfarenheter som digital marknadsförare.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Behöver du en SEO-utbildning för att vara bra på SEO?

Innan vi börjar titta på olika utbildningar går vi igenom en vanlig fråga: behövs det egentligen en SEO-utbildning för att vara duktig på sökmotoroptimering? Nja, det tycker jag nödvändigtvis inte. Däremot kan det underlätta att börja sin bana inom SEO med en bra utbildning. Dessutom kan det vara ett sätt att knyta kontakter med andra inom branschen. Och CV:t mår alltid bra av att ha med en SEO-utbildning.

Även om det är bra med utbildningar och kurser är det också bra att vara medveten om fallgroparna. Tväremot många andra saker som lärs ut på lärosäten är sökmotoroptimering inte en exakt vetenskap, och det är också något som är under konstant förändring. Det innebär att kunskapen snabbt blir förlegad – det funkar helt enkelt inte med traditionella läroböcker.

Universitet, yrkesutbildning, kurs eller online?

Frågan många ställer sig är var de får den bästa utbildningen inom SEO. Finns det någon mening med att vända sig till traditonella lärosäten eller är det moderna yrkesinriktade kurser som gäller? Eller är det rentav att plocka upp kunskapen online, helt på egen hand?

Jag skulle inte påstå att det finns något klockrent svar här. Snarare är det så att alla fungerar, speciellt om du väljer ett bra alternativ. Och det beror också på hur vi är som personer. En del tycker om att lära sig tillsammans med andra, medan andra är ensamvargar som gärna surfar sig till kunskap och provar sig fram.

Det är bra om du väljer en SEO-utbildning eller kurs som tagits fram av någon som själv är framgångsrik inom branschen. Den ska vara så praktiskt orienterad som möjligt så du får möjlighet att jobba med SEO under vägens gång.

Vad ska en bra SEO-utbildning innehålla?

SEO handlar om många olika områden. Några saker som jag tycker att en SEO-utbildning bör innehålla är:

  • Grundläggande html och CSS
  • Content marketing-tänk och CMS
  • Sajtstruktur
  • Utformning av rubriker och brödtext
  • Länkar (externa och interna)
  • Metataggar
  • Sökordsanalys och konkurrensanalys
  • Strategi och planering
  • Google Analytics och Google Search Console
  • Andra viktiga SEO-verktyg och program
  • Sökmotoroptimeringens utveckling över tid
  • Vanliga misstag och black hat SEO

Vad har jag gått för SEO-utbildning?

Min väg till att börja med SEO såg ut ungefär så här: jag gick ett kandidatprogram i marknadskommunikation och IT på Stockholms universitet. Någon kurs eller två handlade om SEO, men jag hade absolut ingen större kunskap när jag lämnade utbildningen.

Sedan började jag jobba som content manager och webbredaktör där jag fick praktisk erfarenhet av SEO. Alltså har jag faktiskt inte gått någon regelrätt SEO-utbildning. Snarare var det så att jag hamnade i en perfekt situation att lära mig SEO. På mina första arbetsplatser fick jag skapa optimerat innehåll till ett gäng sajter vid sidan av talangfulla medarbetare.

Eftersom jag jobbade med allt från contentidéer och copywriting till strategi och uppföljning fick jag snabbt praktisk koll på många områden. I takt med att min kunskap växte förstod jag hur otroligt kraftfullt SEO kan vara. Under de närmaste åren drog jag igång mina två egna sajter (denna och min musiksajt), och slutligen sa jag upp mig och blev jag frilansare 2019.

Några exempel på SEO-utbildningar

Det finns många bra SEO-utbildningar där ute. Här är fyra framstående alternativ som du kan kolla in:

Dessa är väletablerade och många lämnar dem med en rejält boostad kunskap inom SEO. Om du funderar över vilken du ska välja kan det vara bra att titta på recensioner, eller varför inte höra av dig till de som håller i kursen med dina frågor och funderingar?

SEO-utbildning – mitt tips

Mitt tips förutom dessa är Jennifer Sandströms SEO-kurs. Många som gått den har riktigt höga tankar om den, och Jennifer är dessutom någon som själv lyckats mycket bra med sin SEO. Som jag sa tidigare är det viktigt att välja någon som själv jobbar med sökmotoroptimering och hänger med i det aktuella.

Fallgropar och tankar kring att lära sig SEO

Det är bra att ta med sig några saker när du funderar på att lära dig SEO. Glöm aldrig att det inte är en exakt vetenskap, och tänk på att försöka hitta en utbildning med så aktuellt material som möjligt. Av denna orsak kan det vara bra att välja bort klassiska lärosäten, då de kan vara tröga med att uppdatera sin kunskap.

En SEO-utbildning gör dig inte till en SEO-expert. Du behöver praktisk erfarenhet, gärna genom att jobba på en rad olika sätt med olika typer av sajter. Med erfarenhet kommer känslan för vad som funkar och inte funkar, samt den ordentliga bredden i ditt sätt att jobba med SEO. Därför kan det vara en god idé att göra som mig och ha egen sajt där du kan experimentera och samtidigt bygga varumärke och få in leads.

Behöver du hjälp med SEO, eller håller du på att lära dig?

Letar du efter någon som kan hjälpa dig med SEO, eller håller du på att lära dig? Oavsett tycker jag att det skulle vara kul att connecta. Hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om SEO:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Hur lång tid tar SEO? ->

Varför ska du satsa på SEO? 5 argument för sökmotoroptimering ->

Allt om organisk SEO ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *