SEO för copywriters – 15 saker att tänka på

Publicerat av Stefan Nordström den

SEO för copywriters

Om du är copywriter gör du helt rätt i att läsa på om sökmotoroptimering (SEO). I denna artikel om SEO för copywriters kan du lära dig mer om att skriva texter och skapa innehåll som syns på Google. 15 saker att tänka på – hela vägen från att hitta rätt ämnen till att skapa, publicera och utvärdera texter med SEO i åtanke.

SEO för copywriters tar upp dessa 15 punkter:

  1. Sökordsanalys
  2. Konkurrentanalys
  3. Fokus på ett sökord
  4. Long tail-sökningar
  5. Rubriker
  6. Siffror
  7. Läsbarhet och sökmotoroptimering
  8. Unikt innehåll
  9. Att bidra med värde till läsaren
  10. Gå ned på djupet
  11. Tänk mobilt
  12. Metataggar
  13. Länkar
  14. Call-to-actions och konverteringar
  15. Analys och uppföljning

Sökmotoroptimering i korthet

SEO (sökmotoroptimering)

Syftet med sökmotoroptimering (SEO) är att hamna högt på Google med sitt innehåll. Google och andra sökmotorer samlar in, indexerar och rangordnar olika sidor beroende på deras kvalitet. Kvaliteten bestäms genom en hemlig algoritm som förändras över tid. När man jobbar med SEO gör man sitt bästa för att anpassa sig efter algoritmen och göra rätt innehåll

SEO har många olika delar, t ex analys, strategi, copywriting och teknisk SEO. Det finns copywriters som inte har SEO-kunskaper. Om man anlitar en sådan copywriter finns risken att man inte får lika många affärer och leads online, eftersom man inte hamnar högt nog på Google. Om man vill vara säker att hitta en copywriter som gör att man får SEO-fokuserade texter bör man anlita en så kallad SEO-copywriter.

1. Sökordsanalys

Ett första steg mot bra SEO-texter är en noggrann sökordsanalys. Det händer att man får briefer där man beställer artiklar på känsla. Sökordsanalyser med verktyg som t ex Ubersuggest och KWFinder kan ganska snabbt avslöja vilka ämnen som är absolut bäst att skriva om. Om man lär sig det grundläggande kan man rätt snabbt peka ut vilka ämnen som är mest affärsdrivande att skriva om.

En sökordsanalys är också ett bra sätt att få fram olika ämnen att ta upp i sin artikel. En autocomplete för ett sökord ger de mest populära orden som följer ett visst ord. Om man t ex skriver ”SEO” kommer t ex saker som ”seo byrå”, ”seo stockholm” och ”seo specialist” upp. Dessa kan vara uppslag till rubriker i artikeln, och ibland bestämma riktningen för en hel undersida.

2. Konkurrensanalys

Nästa steg är en konkurresanalys. Det finns mycket att lära sig av sina sökmotorkonkurrenter. Konkurrenterna på Google är dock inte alltid desamma som affärskonkurrenterna. Många gånger slåss företag och organisationer från olika branscher om samma sökord. Att kolla in de fem första sökresultaten för ditt sökord ger ofta mycket information. Man förstår vilken typ av innehåll sökmotorerna värdesätter. Det är också utmärkt inspiration och research inför sitt egna skrivande.

Ubersuggest har en intressant konkurrensanalys där man kan se de mest trafikdrivande webbsidorna på en viss webbplats. Den är definitivt värd att kolla in, eftersom man kan få en väldigt snabb sammanfattning av vilka ämnen som driver stora mängder trafik.

3. Fokusera på ett sökord per artikel

Det är viktigt att skilja på artiklarna och sikta på ett specifikt sökord. För det första blir det lättare att omsätta sökordsanalysen och konkurrensanalysen i artiklar. För det andra undviker man duplicerat och ofokuserat innehåll.

Det gäller att vara tydlig med målsättningar när man jobbar med SEO, något som blir mycket lättare om varje artikel har ett specifikt sökord som mål. Med fokus på ett sökord per artikel blir det jobbet mycket enklare.

4. Tänk på long tail-sökningar

long tail-sökord

Sättet människor söker på har ändrats över tid. Från att tidigare vara korta sökningar med ett eller två ord söker många numer istället på hela fraser. Dessa sökningar brukar kallas för long tail-sökningar. Det är viktigt att anpassa sitt skrivande efter detta, t ex genom att försöka svara på vanliga frågor om ämnet.

Long tail-SEO handlar mycket om att lista ut så kallad ”search intention”; det som besökaren egentligen vill veta. Om man lyckats besvara dessa frågor och bidra med värde har man kommit långt med sin optimering.

5. Rubriker

Din H1 och dina andra rubriker är mycket viktiga för din sidas SEO. Google och andra sökmotorer tar stor hänsyn till rubrikerna när det gäller att kategorisera och bedöma content. Se till att det är uppseendeväckande för läsarna samtidigt som de sammanfattar innehållet. Ett trick kan vara att basera en del av rubriksättningen på din sökordsanalys. Autocomplete-sökningarna i Ubersuggest kan t ex ge närmast direkta uppslag till H2or.

Om man publicerar själv kan den tekniska biten också vara viktig. Tänk på att märka upp rubrikerna som html-rubriker i det CMS du använder. I vissa situationer är det lätt att rubrikerna istället blir till <strong> eller <bold>, när de t ex borde vara en <h2>-rubrik.

6. Använd siffror

De flesta artiklar kan brandas med en mer minnesvärd titel som leder till fler klick. Att använda siffror är ett etablerat sätt. Denna har t ex ”15 saker att tänka på” med i titeln efter ”SEO för copywriters”. När man döper artiklar på detta sätt leder det nästan alltid till mer aktivitet.

Det är roligare att läsa och skapar förväntningar på innehållet. Om man har en färdig artikel och vill bygga om den för att göra den mer klickvänlig är det sällan svårt att göra om den till någon typ av lista.

7. Balans mellan läsbarhet och sökmotoroptimering

SEO-copywriting är alltid en balansgång mellan optimering och en text som är trevlig att läsa. Sökorden behöver vara med i rubriken och brödtexten ett lämpligt antal gånger. Samtidigt ska en text ha flyt och inte kännas mekanisk.

Balansgången var dock svårare i tidigare perioder av SEO. Googles fokus på användarvänlighet och sökintention gör det allt lättare. I teorin ska den artikel som ger användaren mest värde sett till sökningen hamna högst upp.

8. Unikt innehåll

Duplicerat eller kopierat innehåll är något som kan sänka en sajt eller artikel. Se till att göra ordentliga omskrivningar av källmaterial. Skriv inte artiklar som är för lika annat content i strukturen. Kopiera heller inte saker från andra sidor på samma sajt. Ibland klarar man sig, men det är onödigt att chansa.

Något som verkligen kan lyfta en artikels SEO-värde är unika synvinklar av ett ämne. Det finns väldigt många träffar bland sökresultaten om liknar varandra. Om man kommer med en unik spin på ämnet som överträffar andra artiklar märks det ofta snabbt.

9. Bidra med värde till läsaren

Google fokuserar som sagt på det som de kallar för sökintention (search intention). De vill att de sidor som syns högst upp är de som svarar på sökordet på det bästa sättet genom att bidra med värde. Sökmotorerna lägger ned mycket kraft på analysera användarnas beteende i syfte att utvärdera detta.

Om det visar sig att dina SEO-texter bidrar med mer värde än konkurrenternas hamnar man snabbt högre upp bland sökresultaten. Tänk på detta när du skriver. Vad gör egentligen användaren mest nöjd och bidrar med värde? Lyckas man hitta rätt slutar det ofta med goda resultat.

10. Gå ner på djupet

Som SEO-copywriter lönar det sig nästan alltid att gå ner rejält på djupet, förutsatt att man t ex inte skriver en landningssida eller säljande produktsida. En bra början är att försöka prata om allt (och gärna lite mer) som de första fem sökresultaten gör. Ingående artiklar tar ofta upp det läsaren letar efter.

Det gäller dock att även anpassa sitt skrivande för de som skummar igenom texterna efter snabba svar, t ex genom tydliga rubriker och sammanfattande punktlistor.

11. Mobile first

mobile first

När man skriver för webben bör man alltid tänka mobile first. Många tittar på sina texter på en vanlig desktop-dator eller laptop, både före och efter publicering. Mobil SEO för copywriters kan t ex handla om att ha kortare paragrafer eller att inkludera punktlistor och andra element som bryter upp texten.

Många gånger är en text helt annorlunda i en hemsidas design än vad den är i ett Word-dokument. Trots det skrivs och levereras det mesta i just Word-dokument på desktop-datorer. Man bör definitivt ha det mobila tydligt i åtanke när man strukturerar sina texter.

12. Metataggar

Ibland ingår metataggar som title-tag och meta description i en SEO-copywriters arbetsuppgifter. Att utforma metataggar är definitivt något man bör kunna som digital copywriter. Bra metataggar är viktiga för att få fler klick på Google och på den vägen passera sina konkurrenter. Som copywriter bör man framför allt ha koll på två saker: hur långa olika metataggar bör vara och hur man utformar attraktiva call-to-actions (CTAs).

13. Länkar och länktexter

länkar

Ibland ingår länkar i jobbet som SEO-copywriter, ibland inte. Det är dock viktigt att lära sig hur man skriver ankartexter, och även om vikten av externa och interna länkar för en sajts SEO.

14. Glöm inte call-to-actions och konverteringar

Enligt mig handlar SEO-copywriting inte bara om att få besökarna till webbplatsen. SEO är en affärsdrivande disciplin och som copywriter med fokus på optimering bör man även kunna skriva digitalt säljande. Digitala texter behöver ha rätt typ av call-to-actions och starka konverteringar som får besökarna att göra rätt saker på sajten. Även om inte alla copyuppdrag handlar om att utforma CTA och konverteringar så är det alltid bra att ha kunskapen i bakhuvudet när man skriver texter för webben.

15. Analys och uppföljning

Som frilansande copywriter är det sällan man får nöjet att analysera och följa upp sina artiklar. Det är synd. SEO är en kontinuerligt jobb där man konstant behöver analysera och förbättra sina insatser. Man kan aldrig se uppgiften som färdig. Även om man huvudsakligen är copywriter bör man kunna lite SEO-analys för att kunna kalla sig SEO-copywriter.

SEO-copywriter

Behöver du hjälp med SEO-copywriting som gör att din webbplats hamnar högre på Google? Är du en copywriter som är här för att lära dig om SEO för copywriters? Oavsett syfte är du välkommen att connecta med mig på LinkedIn. Jag är en SEO-copywriter med erfarenhet av att skriva innehåll som driver trafik från Google och andra sökmotorer.

Läs mer:

Hur lång tid tar SEO? ->
Den ultimata guiden till att hitta rätt SEO-företag ->

En guide till att skriva fantastiska blogginlägg ->
Att bygga en maillista ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *