SEO eller sociala medier?

Publicerat av Stefan Nordström den

Ska man välja SEO eller sociala medier?

Är det sökmotoroptimering (SEO) eller sociala medier som leder till bäst resultat inom digital marknadsföring? Många marknadsföringsbudgetar balanserar mellan dessa två sätt att nå ut till digitalt. Det finns också många företag som väljer bort SEO eller sociala medier helt för att helt använda en av metoderna.

Ofta handlar det som sagt om budgeten. Det är en komplex fråga utan enkla svar. Här kan du läsa mer om hur man ska tänka när man väljer mellan SEO och sociala medier. Jag tar även upp hur SEO påverkar sociala medier och vice versa. Förhoppningsvis leder mina funderingar till några intressanta insikter som du kan ta med dig.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Hur påverkar sociala medier och SEO varandra?

Vi börjar med lite viktig bakgrund: hur påverkar egentligen sociala medier och SEO varandra? Sociala mediers påverkan på SEO är något som har diskuterats i många år. 2014 sa Google att framgång på sociala medier inte är något som påverkar ens webbplats SEO. Detta var något som förvånade många digitala marknadsförare.

Indexering av profiler på sociala medier

Det blir dock till en sanning med modifikation eftersom Google indexerar profiler på sociala medier på samma sätt som webbplatser. Länkar från profiler på sociala medier kan alltså bära vikt och förbättra SEO.

Facebook-profiler och andra sociala medier kan även ranka högre än hemsidan. Ur ett content marketing-perspektiv blir det alltså väldigt viktigt att hålla hög kvalitet på alla sina digitala plattformar.

Social signals

Vad menas då mer exakt med att sociala medier inte påverkar SEO? Jo, hemsidors SEO påverkas inte av ”social signals” som antal likes, delningar eller interaktioner. Detta innebär dock inte att man förlorar alla fördelar med att länka sin hemsida från sociala medier. Det är fortfarande en av de allra bästa sätten att få trafik och sprida sitt innehåll.

Sociala medier är sökmotorer

YouTube är en sökmotor

En annan faktor att ta hänsyn till är att många sociala medier faktiskt är sökmotorer. Många använder sociala medier för att leta information om ett företag. Det kanske till och med föredras över Google. YouTube räknas som en av de största sökmotorerna, och det finns goda möjligheter att söka efter innehåll även på Facebook och Twitter.

Det kan förändras i framtiden

Sammanhanget mellan sökmotoroptimering och sociala medier är definitivt en av de mest omtvistade delarna av SEO. Och det är naturligt, i och med att ingen exakt vet. Detta läge lär inte förändras mycket i framtiden. Googles algoritm utvecklas konstant och det är inte helt lätt att följa utvecklingens exakta riktning.

Många gånger får man experimentera för att se hur olika faktorer påverkar ens SEO. Det Google sa 2014 är inte en definitiv sanning och det skulle inte vara första gången de tänkte om angående SEO.

Sociala mediers framväxt

Sociala medier-ikoner

Organisk SEO har, ofta i kombination med köpt sök, varit den överlägset största källan till trafik inom digital marknadsföring. Sociala medier har över tid blivit en nästan lika stark trafikkälla till hemsidor.

Många har påstått att sociala medier är det nya SEO som kan ersätta traditionell sökmotoroptimering. I takt med att hypen lagt sig har det visat sig att det inte riktigt är sant. Däremot är det som digital marknadsförare bra att ha kunskap inom båda delarna.

SEO eller sociala medier – argument för och emot

Ett val mellan SEO och sociala medier beror oftast på individuella faktorer, t ex varumärke, produkter, budget och affärsmål. Här är några generella faktorer som kan hjälpa till med ett val mellan SEO och sociala medier:

  • Organisk SEO är oftast en mer långsiktig satsning (på gott och ont)
  • Sociala medier kostar ofta mer än organisk SEO eftersom man behöver köpa allt mer av räckvidden för att synas bra
  • SEO är ”push”; de som kommer till ens webbplats genom organisk SEO har redan visat intresset för ämnet genom att söka
  • Sociala medier är ”pull”; man behöver aktivt locka till sig uppmärksamheten
  • Sociala medier har andra användningsområden, som t ex kundservice

Det bästa är oftast att använda båda

SEO och sociala medier behöver inte vara något som konkurrerar. Man kan definitivt att använda dem på ett sätt som samspelar och maximerar affärsnyttan. Ur varumärkessynpunkt är det definitivt bäst att använda både en sökmotoroptimerad hemsida och sociala medier.

Man maximerar sin räckvidd, hittar olika målgrupper och kan få ut innehållet från sin webbplats på sociala medier och vice versa.

Praktiska tips för att få ut det bästa av SEO och sociala medier på samma gång

Frågan ”SEO eller sociala medier?” borde egentligen vara ”hur kombinerar man SEO och sociala medier?”. Och det är ofta där man handlar när man jobbar med digital marknadsföring. SEO och sociala medier kan samspela. Här är några tips för att få ut det bästa av dem.

Delningsknappar på webbplats

Delningsknappar på webbplatser är ett enkelt sätt att göra det lättare för besökare att dela innehållet på sociala medier. Om man använder WordPress finns det många bra plugins som automatiskt lägger till delningsknappar i artiklar och blogginlägg. Delningsknappar är inget mirakelmedel men det ger besökarna möjlighet att direkt dela intressant innehåll.

Länkar i profiler på sociala medier

De flesta profiler på sociala medier har en plats för en eller flera länkar. Länkarna kan driva viss trafik till hemsidan. Länkar från social media-profiler kan också ge viss länkkraft och göra att hemsidans SEO förbättras. Det är inget mirakelmedel. Men det kostar ingenting! Använd alla dessa möjligheter för att maximera den trafik du kan få från sociala medier.

Matcha optimering och tonalitet på olika plattformar

Ett företags tonalitet och varumärke bör matcha så mycket som möjligt på webbplatsen och sociala medier. Exempelvis kan det handla om att ha tydliga guidelines för hur man bör uttrycka sig. Det kan även vara bra att ha en contentplan för att synka aktiviteter på webbplatsen och sociala medier.

Spridning av innehåll från webbplatsen

Content marketing har flera steg. Det handlar inte bara om att skapa och publicera. Promotion och spridning är minst lika viktigt. Man bör lägga ned lika mycket tid och resurser på att sprida sitt innehåll som att skapa det. De flesta gör definitivt inte det. Och det visar sig i resultaten.

Promotion av innehåll brukar till stor del ske på sociala medier. Men det finns mer att tänka på! Många gånger kan man återanvända innehåll från webbplatsen flera gånger utan större arbetsinsats, så kallat evergreen content. Exempelvis kan man uppdatera gamla artiklar med lite nytt innehåll. Man kan även branda om sättet man publicerar webbinnehåll på sociala medier.

SEO och sociala medier – skillnad på innehåll

Innehåll på hemsidor som syftar till att dra trafik genom sökmotorer skrivs för att indexeras och rankas högt. Det behöver vara unikt och gå på djupet för att lyckas. Man behöver ofta balansera mellan sökmotoroptimering och läsbarhet. Efter behöver det sedan kompletteras med bra metataggar som sammanfattar innehållet och leder till att det står ut bland sökresultaten.

När man skapar content för sociala medier handlar mycket istället om rubriksättning, det visuella och om att skapa direkt uppmärksamhet. Kort och direkt är oftast bäst. Det är ofta svårare att lyckas med sociala medier än SEO om man arbetar organiskt (utan att betala för räckvidd). Därför kan det vara lättare med organisk SEO om man har en väldigt tight budget.

Om man jobbar på flera olika plattformar är det viktigt att ha en övergripande contentplan för att jobba så effektivt som möjligt med sitt innehåll. En innehållsplan gör att man sällan hamnar i en situation där man behöver söka efter något att publicera. Det blir lättare att överblicka framtida aktiviteter och göra prioriteringar kring sitt content.

Content till SEO eller sociala medier

Letar du efter någon som kan hjälpa dig med bra content till dina digitala kanaler? Då har du hittat rätt! Jag är en digital konsult med erfarenhet av både SEO och sociala medier. Många företag har tagit hjälp av mig för att få fler digital affärer. Vänligen lägg till mig på LinkedIn så kan vi ta en titt på vad jag kan göra med ditt digitala content.

Läs mer:

Hur skriver man fantastiska blogginlägg? ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Hur lång tid tar sökmotoroptimering? ->
10 tips för att skriva content som ger resultat ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *