SEO eller SEM? Eller både och?

Publicerat av Stefan Nordström den

SEO eller SEM? Eller båda?

Många som vill börja med sökmotoroptimering undrar om de ska lägga pengar på organisk SEO eller SEM (annonsering på t ex Google och/eller Bing). Och det är en bra fråga, för de två typerna av sökmotormarknadsföring skiljer sig åt markant på många olika sätt.

Men hur ska du tänka gällande dem, och när kan det vara läge att använda båda? Här hjälper jag dig att besvara frågan ”SEO eller SEM?” enligt min synvinkel. Vi reder också ut de viktigaste skillnaderna. Förhoppningsvis får din digitala marknadsföring hjälp på traven av det.


  Stefan NordströmOm Stefan Nordström

  Konsult inom digital marknadsföring
  7 års erfarenhet
  Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  nordstromstefan86@gmail.com
  https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


  Organisk SEO

  Organisk SEO innebär att du får en förtjänad ranking på sökmotorer till följd av ditt innehålls kvalitet. Då får du trafik som du sedan kan omvandla till försäljning eller på annat sätt konvertera på din sajt.

  Fördelen med organisk SEO är framför allt att det är en långsiktig strategi. När du väl byggt upp ett stadigt trafikflöde, t ex genom att arbeta med content marketing på din webbplats, så fortsätter trafiken komma.

  Visst, du behöver jobba vidare för att bibehålla den, men du behöver ändå inte betala för varje besök på samma sätt som vid annonsering. Av denna orsak är SEO en förhållandevis billig typ av digital marknadsföring.

  Du behöver också ha koll på din tekniska SEO, t ex laddningstider, https, sitemaps och en hel del annat. Om du har problem med saker innan denna del riskerar det att sänka din sajts ranking. Glöm inte att även lägga ned energi med dina sidors metataggar som t ex titlar och metabeskrivningar eftersom de har stor påverkan på din organiska ranking.

  SEM (search engine marketing)

  SEM (search engine marketing,) är ett samlingsord för annonsering på sökmotorer. Det vanligaste exempel är Google AdWords, men även Bing och andra sökmotorer erbjuder köpt annonsering. Du köper placeringar på utvalda sökord och fraser, och du kan ställa in en rad saker kring när och hur de visas. Oftast betalar du per klick, så kallad PPC (pay per click).

  SEM handlar dock inte bara om att betala och automatiskt synas bäst. Eftersom ditt content bedöms av den du annonserar hos hjälper det om du har riktigt bra innehåll, t ex i form av landningssidor som är anpassade efter dina sökord. Därför är det verkligen så att bra content för organisk SEO även hjälper dina SEM-insatser. Och det gäller även teknisk SEO som jag tidigare tog upp, eftersom hela din sajts kvalitet bedöms.

  Inom SEM är det oerhört viktigt att få till sin annonscopy. Organisk SEO innebär ofta långa, informativa texter som är heltäckande, men inom SEM-annonsering är det ofta motsatsen. Här behöver du hitta helt rätt formuleringar som får många klick på t ex 30 tecken.

  Det är även viktigt att tänka på köpprocessen för att formulera dig rätt för kunder som är i olika faser. Ibland kan en SEM-annons vara nära en transaktion, och ibland kan den vara det allra första kunden får veta om ditt företag eller din produkt. Det är en svår balansgång, speciellt med tanke på annonsernas korthet. Lyckligtvis kan du hitta mycket statistik i ditt AdWords-konto som avslöjar vilka annonser som fungerar bättre och sämre.

  SEO eller SEM?

  Men nu har jag bara förklarat vad SEO och SEM innebär, du undrar så klart vilken sorts marknadsföring du ska välja. Och dessvärre måste jag vara tråkig och svara så här: ”det beror på”. Valet är framför allt en resursfråga.

  Om du har ambitiösa planer och gott om resurser skulle jag rekommendera att satsa på båda. Organisk SEO och bra innehåll är en grund att stå på på lång sikt, samtidigt som annonserna ger en direkt effekt och fungerar på ett kompletterande sätt. Du fångar helt enkelt trafik på två olika sätt och får därmed in så mycket som möjligt.

  Jobbar du med begränsade resurser skulle jag dock säga att det är organisk SEO som gäller. Då kan du bygga innehåll på din sajt som ger kontinuerlig trafik, utan att lägga ned pengar på varje klick. Även denna typ av satsningar kostar, men de är något som levererar både affärer och varumärkeskännedom på längre sikt.

  Det blir däremot svårt att jobba med SEM-annonsering utan att ha en bra grund av content att stå på. Visst, du kan köpa dig till en del klick. Men utan landningssidor och övrigt content av bra kvalitet blir det svårt att få de bedömningar du vill ha av sökmotorerna. Då blir det dyrare att köpa klicken, och också svårare att uppnå ROI. Därför menar jag att content av hög kvalitet är den allra viktigaste grundstenen.

  SEO eller SEM? Glöm inte att utvärdera, oavsett upplägg!

  Oavsett hur du väljer att jobba är det viktigt att sätta upp bra KPI:er och utvärdera arbetet regelbundet. Om du inte gör det vet du inte vad det är du jobbar emot, och inte heller hur bra det går. Detta är definitivt ett område inom digital markndsföring som det läggs för lite fokus på.

  Ofta handlar det mycket om att hålla uppe produktionstakten, vilket så klart är bra, men det är risk att det satsas åt fel håll om det saknas bra siffror att ha som underlag. Analysplattformarna är fulla med lärdomar, så använd dem för att lära dig om vad som fungerar och inte fungerar med din sökmotoroptimering.

  Behöver du hjälp med sökmotoroptimering?

  Visst, det går att jobba med SEO själv. Men det tar en hel del tid och det krävs kunskap. Konkurrensen är stenhård och du tävlar ofta med webbplatser som är optimerade av experter. Därför kan det vara värt att även du tar in någon som hjälper till med din SEO eller SEM.

  Behöver du hjälp med din organiska sökmotoroptimering? Då har du kommit rätt, jag är en expert på content och SEO som hjälpt många företag med att förbättra sin digitala marknadsföring. Intresserad? Kontakta mig genom att maila nordstromstefan86@gmail.com eller lägg till mig på LinkedIn.

  Några andra blogginlägg om SEO:

  Hur lång tid tar SEO? ->

  SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

  Vad är sökintention? Varför är det viktigt för att lyckas med SEO? ->

  Sökmotoroptimerare – att börja med SEO ->


  Stefan Nordström

  Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

  0 kommentarer

  Lämna ett svar

  Platshållare för profilbild

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *