30 tips för att förbättra din SEO 2021

Publicerat av Stefan Nordström den

30 sätt att förbättra din SEO 2021

Här kommer 30 enkla och nyttiga tips för att förbättra din SEO 2021. Min tanke är att många av oss varje år vill ta ett nytag och bli ännu bättre. Därför gjorde jag denna SEO 2021-lista med enkla och direkta SEO-åtgärder som gör skillnad.

Jag hoppas att du hittar några åtgärder som kan hjälpa dig att sätta igång, och var noga med tips 30 när du jobbar med organiskt content.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

30 tips för förbättra din SEO 2021

1. Alt-tagga dina bilder

Bilders alt-taggar är en gratischans att beskriva ditt innehåll för sökmotorer och därmed förbättra din SEO. Tomma eller missvisande alt-taggar håller inte om du vill hamna högt i Googles SERP. Lösningen är enkel: gå igenom dina bilder och skriv alt-taggar som är både sökmotoroptimerade och användarvänliga.

2. Byt till ett bättre webbhotell

Det finns mycket inom teknisk SEO som vi själva kan påverka i CMS:et. Men om du har ett kasst webbhotell som strular till det med upptider och laddningstider kan det bli så att dina insatser inte spelar någon roll. Har du problem med det? Låt 2021 bli året du byter till ett bättre webbhotell, så ska du se att din SEO får en boost!

3. Fixa dina brutna länkar (404)

Ju större en webbplats blir, desto fler brukar också de brutna länkarna bli. Och 404:or förargar både sökmotorer och besökare. Därför är det bra att regelbundet kolla upp dina brutna länkar, t ex genom en plugin eller analysplattform på nätet. Ett bra sätt att få bort dem på ett användarvänligt sätt är att göra redirects till en annan relevant undersida på din webbplats.

4. Fixa din laddningstid

Vi får allt sämre tålamod med webbplatsers laddningstid. Och dessutom behöver de laddas snabbt på alla typer av enheter, annars lämnar besökaren och går till nästa Google-resultat. När det händer kan jag nästan garantera att du faller som en sten i SERP:en. Därför är det en bra idé att regelbundet titta hur din laddningstid ser ut och arbeta aktivt för att förbättra den.

5. Fräscha upp dina Analytics-rapporter

Besökare, konverteringar och lite annat ger oss en rätt bra känsla för hur en webbplats presterar. Men det finns mycket mer som kan göras i Google Analytics. Att använda anpassade rapporter för att se statistiken på sättet du vill se den är riktigt trevligt. Så börja 2021 med att designa dem så att du kan njuta av enkelheten i framtiden.

6. Identifiera nya nyckelord

Nu utgår jag från att du använt nyckelord när du skapat din sajts content, för det bör du om du vill maximera din organiska SEO. Men om du vill växa ännu mer kanske det är dags att göra ytterligare en analys för att hitta fler infallsvinklar? Och om du inte gjort det alls, börja med det nu!

7. Interna länkar

Interna länkar är viktigare för din SEO än många tror

Interna länkar är en riktigt underskattad del av SEO, och dessutom en som inte alla optimerar. Därför ska du se till att göra det riktigt bra. Gå igenom dina undersidor och hitta de platser där du kan ha relevanta interna länkar – du kommer att hitta dem!

8. Kolla efter varningar i Search Console

Google Search Console är duktig på att varna om dåligt innehåll, UX-problem, kassa länkar och andra problem som kan påverka din SEO. Därför är det nyttigt att ta en titt och se om det dykt upp något nytt.

9. Kolla in andra sökmotorer

Visst, Google äger sökmotormarknaden. Men det finns ändå en del andra relevanta sökmotorer. Och tänk på att plattformar som YouTube och Facebook också är sökmotorer. Om du har innehåll på dem är det läge att optimera även där.

10. Konvertera mera!

SEO slutar inte med att få besökarna till din sajt. Tvärtom! När de väl landat måste du se till att din webbplats är så konverterande så möjligt. Och detta är inte bara viktigt om du jobbar med e-handel. Om du inte säljer något kan du istället börja mäta och optimera mot t ex nyhetsbrevsprenumerationer, ifyllda formulär eller andra relevanta mål.

11. Låt en expert ta en titt

Det kan vara otroligt nyttigt att låta en SEO-expert ta en titt på din webbplats, även om du själv är duktig. Dels får du ta del av kompetensen, dels får du ett nytt par ögon som kan se på din SEO ur en ny och annorlunda synvinkel.

12. Metataggar

Metataggar är en viktig del av SEO, det är ju trots allt representationen av dina undersidor i SERP:en. Och många slarvar med både meta titles och meta descriptions. Därför ska du göra det bättre, gärna på ett organiserat och regelbundet sätt. Varför inte börja 2021 med en rejäl genomgång av alla dina undersidors metataggar? Ett tråkigt jobb, men mycket nyttigt för din SEO!

13. Nytt content

Att skapa bra content är en av de viktigaste sakerna för att lyckas med SEO. Då gäller det att hålla igång produktionen och leverera av hög kvalitet. Om du har det på plats är det bara att köra vidare. Men om du inte har det är det dags att skapa en contentplan och börja producera.

14. Optimera för röstsök

Röstsök blir mer och populärt och det kommer troligen bara att fortsätta växa. Därför är det bra att du optimerar både nytt och existerande innehåll för det. Framför allt gäller det att se till att ditt content kan besvara frågor. Om du lyckas skapa innehåll som direkt svarar på vanliga röstsök-frågor har du kommit långt i din optimering. En del är skeptiska och röstsök är inte så stort i skrivande stund, men det är bra att vara tidigt ute.

15. Optimera storleken på dina bilder

Många webbplatser är fyllda med bilder som är onödigt stora. Det kan sinka ned laddningstiden, så det finns mycket att vinna på att optimera dem. Mitt tips är att kolla igenom alla dina sidor och uppladdade bilder för att se om det finns några onödigt stora som ligger och skräpar.

16. Responsivitet

Trots att de flesta av oss pratar mobile first nästan hela tiden dyker det upp mobila UX-problem och andra exempel på dålig responsivitet rätt ofta. Se till att din webbplats inte är en av dem. Användbarhetsproblem på olika enheter sänker din SEO, och det kommer bara att bli viktigare i framtiden.

17. Rött eller grönt i Yoast?

Ett rött ljus i Yoast SEO betyder att du behöver agera

Yoast SEO har lärt mig en hel om sökmotoroptimering. Exempelvis hade jag inte förbättrat mitt skrivande och i processen själv skrivit om saker som övergångsord och aktivt språk. Men dess främsta nytta är att ge snabb feedback på din sidas SEO. Om du använder WordPress kan du genom Yoast se SEO-statusen som ett rött, gult eller grönt ljus. Åtgärda alla röda och gula sidor tills de blir gröna – en enkel och effektiv SEO-förbättring!

18. Se över din sajtstruktur

Sajtstrukturer kan kännas som att de sitter i sten, men så borde det inte vara. En mer logisk struktur är nämligen något som verkligen kan höja din SEO. Mitt tips är att gå riktigt back-to-basics: gör ett Excel-diagram där menykategorierna är kolumnerna och undersidorna är raderna under kolumerna. Flytta runt och fyll på tills strukturen är som allra mest logisk och användarvänlig. Hur skiljer denna sig från den sajtstruktur du har just nu?

19. Se över dina URL:er

Autogenererade eller överdrivet långa URL:er är något som borde vara en del av det förflutna. Men så är det definitivt inte på vissa webbplatser. Ta en titt på dina URL:er och optimera dem för SEO och användbarhet. Och glöm inte att göra redirects om du ändrar några!

20. Se över ditt existerande innehåll

Många gånger tänker vi bara på content i termer av att skapa mer. Och visst är det bra att skapa nytt. Men över tid samlar vi på oss en hel del innehåll som har mer potential. Ibland är det av låg kvalitet och sänker hela sajtens SEO. Gör en genomgång av hela sajten och hitta sidorna som inte presterar. Bestäm sedan om de ska förbättras eller tas bort. Ibland kan denna typ av åtgärder faktiskt ha större effekt än att skapa nytt content.

21. Skaffa fler SEO-verktyg

Det finns många SEO-verktyg och de har många nyttor att bidra med. Varför inte börja 2021 med att skaffa en eller flera nya som ger dig ännu bättre koll på din SEO? Ett bra tips kan vara en rank tracker, som t ex Wincher.

22. Skaffa https

Att ha en webbplats med https är minst sagt en hygienfaktor för din SEO, men trots det känns som att en del inte kommit dit än. Om du inte har https och andra viktiga säkerhetscertifikat på plats, fixa det direkt! Det är inte särskilt mycket jobb och det gör din webbplats mycket bättre både i användarna och sökmotorernas ögon.

23. Ställ krav på dina SEO-partners

Men om du ska växla upp din SEO 2021 är det inte bara du själv som ska prestera bättre. Tvärtom kan det faktiskt handla om att dina partners ska leverera bättre SEO. Om du samarbetar med en byrå eller frilansare kanske det är dags att ställa högre krav för att på så sätt boosta din ranking på sökmotorerna?

24. Sätt upp KPI:er och mätningar

Alldeles för många jobbar med SEO i blindo, eller i alla fall delvis. Så blir det när du inte har ordentliga KPI:er att jobba efter. Börja året med att sätta SEO-KPI:er som är så nära dina affärsmål som möjligt och bestäm när och hur de ska utvärderas.

25. Sökbarhet och SEO handlar inte bara om webbplatser

Google är inte allt, bara nästan! Jobbar du med Facebook eller YouTube? Tänk på att båda delarna är sökmotorer. Även sökfältet i Facebook går att optimera, t ex genom att namnge sina sidor eller redigera informationen. Och YouTube-SEO är en helt egen disciplin som definitivt kan vara värd att satsa på om du är aktiv på plattformen. Det är helt enkelt dags att vidga dina SEO-vyer om du jobbar med mer än bara din webbplats.

26. Titta på din sajtkarta (eller dina sajtkartor)

Sajtkartor kan kännas som något som sköter sig själv och bara flyter på. Men det är faktiskt inte helt säkert, och konsekvenserna kan bli stora: en felaktig sajkarta kan missa att indexera sidor eller göra att irrelevanta och döda sidor kommer med. Därför är det bra att ta en titt då och då så att allt ser ut som det ska.

27. Tänk mer long tail

Long-tail sökord - ett sätt att boosta din SEO 2021

Long tail-sökningar växer allt mer och mer – vi gillar helt enkelt att söka mer i termer av längre fraser och frågeställningar. Men har du anpassat ditt SEO-arbete efter det? Om inte så är det dags! Att göra bra long tail-SEO är också en viktig del av att anpassa sig efter Googles fokus på sökintention (att uppfylla användarens önskan med de högst rankade sökresultaten).

28. Tänk mer i termer av UX och läsbarhet

Det är lätt att tänka på SEO på ett fyrkantigt sätt där nyckelord, rubriker, tekniskt och annat är allt. Då missar vi faktiskt en del saker. Google premierar användbarhet och läsbarhet och därför ska vi också tänka på det när vi skapar innehåll. Eftersom sökmotorerna tar in mängder med data om hur besökarna reagerar på din webbplats blir UX i sig till SEO. När du gör användarna glada gör du även sökmotorerna glada.

29. Uppdatera din kunskap

SEO 2021 är inte SEO 2020. Utveckligen går fortsatt snabbt och det gäller att hänga med. Tänk på att kontinuerligt uppdatera din kunskap. Det går det att lära sig mycket om SEO på nätet, men tveka inte att t ex gå en utbildning. Det kan löna sig!

30. Tålamod, tålamod, tålamod!

De 29 första tipsen är i alfabetsordning, men jag tycker att det är ett tips värdigt att avsluta listan med. Ha tålamod! Jag skulle vilja säga det är en av de absolut viktigaste sakerna när du jobbar med organisk SEO, för det tar tid. Men när framgångarna börjar komma så består och växer dem så länge du fortsätter göra jobbet.

Boosta content och SEO 2021 – behöver du hjälp?

Varsågod, det där var mina 30 tips för att boosta din SEO 2021. Om du känner att du behöver hjälp att göra det kan jag vara till hjälp. Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digitalt innehåll, inklusive SEO och mycket annat. Intresserad? Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om sökmotoroptimering:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Hur lång tid tar SEO? ->

SEO för copywriters – 15 saker att tänka på ->

Varför är det värt att satsa på sökmotoroptimering? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *