10 tips för fantastiska rubriker i ditt innehåll

Publicerat av Stefan Nordström den

rubriker

Rubriker är en mycket viktig del av att skapa bra content. Genomtänkta rubriker gör innehållet intressantare att läsa och kan även bidra till att det säljer bättre. Dessutom är det viktigt med rätt rubriker ur SEO-synpunkt. Man har mycket att vinna på att göra det lilla extra. Digitala rubriker i olika nivåer brukar namnges som sina html-tags: H1, H2, H3, H4 etc. I artikeln kommer jag ibland att kalla dem för det.

Här kan du se mina 10 bästa tips för att få till fantastiska rubriker i ditt digitala innehåll. De jag kommer ta upp är:

 1. Fånga intresse och väcka nyfikenhet
 2. Använda siffror i rubriker
 3. Relevanta rubriker
 4. Sökmotoroptimering (SEO)
 5. Längd på rubriker
 6. Variation
 7. Rubriknivåer
 8. Känslor
 9. Olika tekniker för intressanta rubriker
 10. Hjälp från contentexpert

Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


1. Fånga intresse och väcka nyfikenhet

En rubriks första uppgift är att fånga läsarens intresse och väcka nyfikenhet. Människors tålamod blir sämre i takt med att livet digitaliseras. Man behöver direkt visa att innehållet är av värde. Oftast görs bedömningen inom någon sekund eller två. Om man anpassar sina rubriker efter detta är chanserna goda att man får bättre resultat än sina konkurrenter.

2. Siffror!

siffror - ett sätt att liva upp rubriker

Siffror i rubriker bjuder in till klick. Tänk t ex att denna artikel skulle heta ”Hur skapar man fantastiska rubriker?” eller ”En guide till fantastiska rubriker”. Dessa titlar är OK, men när man hör ”10 tips…” får man direkt en känsla av vad artikeln innehåller. Man börjar fantisera om vad tipsen är. Det är helt enkelt ett steg närmre att klicka sig in. Jag rekommenderar definitivt att använda siffror i rubriker när det är motiverat.

3. Relevans

Försöken att stå ut och väcka nyfikenhet behöver balanseras med artikelns ämne och syfte. Rubrikerna behöver helt enkelt vara tillräckligt relevanta. Risken är annars att man antingen blir vilseledande eller att man skapar förväntningar som inte uppfylls av brödtexten. Det lättaste sättet att vara relevant är att se till att rubrikerna sammanfattar det efterföljande stycket.

4. Sökmotoroptimering (SEO)

Sökmotoroptimering (SEO) är ett av de viktigaste stegen för att få riktigt god effekt av ditt content.Rubriker har stor effekt på hur Google och andra sökmotorer värderar ditt innehåll. Få med dina sökord i lagom många rubriker i dina artiklar. De behöver även vara med på ett naturligt sätt.

Undvik ”keyword stuffing” och andra tekniker som försämrar läsbarheten och på något sätt försöker fuska. Skapa riktigt bra innehåll istället! Glöm inte att göra grundjobbet innan du skriver; en grundlig sökordsanalys där alla artiklar fokuserar mot ett visst eller vissa sökord.

5. Lagom längd på rubriker

Man vill ofta säga mycket i sitt content. Rubriker är inget undantag. Det är dock viktigt att göra sina rubriker läsbara. Ett ord är för lite och en rejäl mening är för mycket. Man måste hitta precis rätt balans som dessutom kommunicerar rätt saker.

Det är bra om de som skumläser plockar upp något intressant i rubiken, samtidigt som de inte kan utläsa hela budskapet direkt. Dessutom behöver man ta hänsyn till nästa tips: variation.

6. Variation ger liv åt rubriker

Det finns inget som ger webbtexter så mycket liv och läsbarhet som variation. Många gånger när man klickar på ett Google-resulttat känns det som en maskin skrivit innehållet. Få ditt content så långt bort som möjligt från denna känsla.

Det finns mycket man kan variera med sina rubriker. Längd, formuleringar, meningsbyggnad och direkthet är några av de saker som kan göra att rubrikerna och innehållet i stort känns mer levande.

7. Använd fler rubriknivåer

Om man använder flera olika rubriknivåer kan det göra texterna både mer läsbara samt leda till bättre placeringar på Google. Många artiklar på nätet använder främst rubriknivåerna H1 och H2. I de flesta lite längre artiklar finns det bra tillfällen att även få in H3 eller H4 för att bryta upp och strukturera sitt content.

En hel del innehåll på nätet utnyttjar inte rubriknivåerna på bästa sätt. Det är t ex inte ovanligt att rubrikernas nivå är fel jämfört med deras strukturella plats i texten. Dessutom formaterar några ”egna” rubriker, t ex genom att göra text stor, fet eller kursiv. Undvik detta eftersom det blir inkorrekt och värderas lägre av Google.

8. Försök att få med känslor

SEO och struktur i all ära, men man behöver också vara mänsklig. Rubrikerna behöver ha känsla och träffa läsarens behov, speciellt om man syftar till att sälja något eller leda till en annan action. Psykologi och känslor har alltid varit en del av marknadsföring. Det fortsätter att vara det även i dessa tider då vi tar del av budskapen på t ex smartphones.

9. Lär dig om olika tekniker att använda

Det kan vara bra att lära sig bra tekniker för att utforma rubriker. Om man har flera olika sätt blir det lätt att variera sig och skapa inbjudande innehåll.

 • Nyhet: gör rubriken och dess innehåll till en nyhet. Det är ett enkelt sätt göra ditt content mer klickbart och aktuellt.
 • Hur: How to-guider är sällan fel. De går att göra inom de flesta ämnen. Rubriker som erbjuder guider och förklaringar är ett bra sätt att väcka läsarens nyfikenhet.
 • Fråga: Att ställa rubriken i form av en fråga som man sedan besvarar är en klassiker. Det är dessutom ett bra sätt att fånga long tail-sökningar och andra sekundära sökord med sitt innehåll.
 • Påstående: låt rubriken vara ett påstående som du sedan utvärderar i den följande texten. Ett påstående som rubrik kan vara ett bra sätt att lämna frågan öppen, så att läsaren blir tvungen att även undersöka brödtexten.
 • Lista: listor är bra på att fånga en läsares uppmärksamhet. En listrubrik kan vara ett sätt att branda en hel artikel såväl som en utmärkt H2:a.
 • Citat: använd ett citat som rubrik. Det kan vara ett känt eller existerande citat, men också något som man kommer på själv. Viktigast är att citatet har spets och väcker uppmärksamhet.

10. Ta hjälp av ett proffs inom content

Det bästa sättet att få till sina rubriker och andra saker inom digitalt content är att ta hjälp av en expert. De som är specialister på att skapa content får till rubriker som är både läsbara och sökmotoroptimerade.

Detaljerna spelar roll och de är ofta det som kännetecknar högpresterande innehåll som genererar leads och bygger varumärke. Det kan kosta mer att anlita någon som är bra på content, men det finns också mer att vinna.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Bra rubriker är bara en liten del av det som krävs för att lyckas med digital marknadsföring. Jag är en digital frilansare som kan hjälpa dig att lyckas med ditt innehåll. Mina specialiteter är SEO, copywriting och nyhetsbrev, men jag kan det mesta inom content marketing. Välkommen att connecta med mig på LinkedIn.

Lär dig mer:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Hur gör man en bra landningssida? ->
10 tips för att skriva riktigt bra produkttexter ->
Hur lång tid tar SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *