Om algoritmer – från Google till Facebook, Instagram och YouTube

Det är ingen underdrift att algoritmer styr en hel del av våra liv. Åtminstone om du marknadsför dig själv, ditt företag eller din produkt. Men hur skiljer sig olika algoritmer åt och vad ska du göra för att maximera din synlighet? Jag tycker att det är bra att ha i åtanke eftersom Google-SEO och sociala medier är två helt olika saker.
Jag är en frilansande contentexpert som jobbar med att öka försäljning och bygga varumärken genom att skapa digitalt innehåll. Då finns det få saker som är så centrala som att lära sig vad olika algoritmer gillar. Ibland pratas det om att ”hacka algoritmer”, men det är helt fel. Snarare handlar det om långsiktigt, skarpt och målmedvetet arbete med innehåll i olika kanaler.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Vad är algoritmer?
Ordet ”algoritm” är ursprungligen från matematiken och datavetenskapen. Det betyder lista med instruktioner. Instruktioner talar om för ett system hur det ska lösa en uppgift. I takt med den digitala utvecklingen gått framåt har algoritmerna blivit alltmer komplicerade. Men när sökmotorerna kom och de blev oerhört viktiga på många sätt blev algoritmer något vi alla blev medvetna om.
I början var algoritmerna något som skulle ”knäckas” eller ”hackas”, speciellt inom SEO. Detta har förändrats, och idag är användarnas beteende och deras intention (innehållet de letar efter) viktigast i många algoritmer. Därför gäller det att skapa content av hög kvalitet som motsvarar deras förväntningar. Och då gäller det att veta vad som gäller på de olika digitala plattformarna.
Hur blev algoritmer så viktigt?
När marknadsföringen blev digital blev synligheten allt. Och i takt med att Google insåg sin makt började de tweaka sin algoritm för att leverera så relevant innehåll som möjligt. Ungefär då uppstod SEO och många började sträva efter att ranka högst och för rätt nyckelord.
Strax efter det började nästan alla använda sociala medier. Där är det exakt samma sak, all synlighet drivs av plattformernas algoritmer. Dessutom minskar räckvidden för innehåll alltmer i takt med att plattformarna vill ha betalt för synligheten. Det är verkligen en utmaning att synas, och det gäller att veta vilket content som går hem hos algoritmerna och användarna.
Problemet och utmaningen för oss inom digital marknadsföring är att algoritmerna är hemliga. Ibland får vi veta en del från företagen, och ibland kan vi gissa oss till vad som är viktigt. I slutändan jobbar vi ändra baserat på kvalificerade gissningar, och framför allt vår erfarenhet.
Det kan låta flummigt (och kanske osäljande?) men de som är duktiga på SEO och/eller sociala medier utvecklar en känsla för vad som fungerar. Algoritmer är verkligen inte en exakt vetenskap, och dessutom förändras de över tid. Alltså behöver innehållet vi publicerar och arbetetssättet konstant utvecklas för att hänga med.
Googles algoritm
När vi pratar om algoritmer inom marknadsföring är det oftast Googles algoritm vi menar. Och du kanske har sett några av de många infographics som samlar de troliga beståndsdelarna? Ja, det är verkligen tokmånga saker. Faktum är att Google inte är en algoritm – det är en samling av massa olika algoritmer.
Några av de viktigaste sakerna för att ditt innehåll ska bli synligare på Google är:
- Relevans
- Kvalitet
- Sökintention
- Länkar
- Användarvänlighet
- Laddningstid
- Säkerhet
- Domänens auktoritet och påtlitlighet
- Responsivitet
- Användarens preferenser, t ex tidigare beteende
Men detta är bara början. Googles algoritmer är oerhört komplexa och det finns så mycket att optimera. Om du vill veta mer om hur de utvecklats över tid rekommenderar jag Search Engine Journals historiska översikt av algoritmuppdateringar.
Hur som helst: om du jobbar med organisk SEO eller SEM-annonsering bör du vara medveten om alla de specifika saker som vi vet påverkar Googles algoritm. Ju fler du lyckas med, desto större möjlighet att hamna högt bland sökresultaten.
Facebooks algoritm
Facebooks algoritm har helt andra prioriteringar än Googles. Detta gör att du behöver tänka annorlunda när du skapar innehåll på sociala medier jämfört med SEO-content på en sajt.
Dessvärre är det idag väldigt svårt att få organisk räckvidd på Facebook (att synas utan att betala för det) och det verkar bara bli svårare och svårare. Så det gäller att spetsa till sitt content ordentligt för att lyckas.
Några av de viktigaste sakerna i Facebooks algoritm 2021 är:
- Popularitet
- Relevans
- Aktualitet
- Contenttyp
Tänk på att syftet med Facebook-algoritmen är att visa innehåll som användaren kommer att reagera på. Du tjänar alltså otroligt mycket på att engagera och inbjuda till interaktion. Det är också mycket viktigt att vara aktiv, vilket ställer krav på att regelbundet producera content av hög kvalitet.
Som du ser är det mycket som skiljer Facebook och Googles algoritmer åt. Så det gäller att lära sig om skillnaderna och arbeta på rätt sätt.
Instagrams algoritm
På Instagram handlar allt om snygga bilder, hashtags och reaktioner. Det är något helt annat än både Google och Facebook. Personligen höll jag mig till andra plattformar ganska länge, innan jag insåg nyttan av att få följare på Instagram och ha en publik även där.
Några viktiga faktorer för att synlighet i Instagrams feed är:
- Intresse – kommentarer, likes, reshares, visningar
- Relation – saker användarna bryr sig om extra mycket
- Tidpunkt – när du postar
- Frekvens – hur ofta du postar
- Följare – antal följare och hur aktiva de är
Instagram handlar mycket om att nischa sig och regelbundet leverera engagerande content av hög kvalitet. Den stora skillnaden mot Google och Facebook är så klart hur visuellt mediet är. Utan professionella bilder och videos av hög kvalitet kommer du inte långt på Instagram, åtminstone inte om du har höga mål.
YouTubes algoritm
Eftersom YouTube handlar om rörligt material istället för bilder prioriteras helt andra saker än på t ex Instagram och webbplatser.
Några viktiga saker för att bli synlig på YouTube är:
- Engagemang (likes, kommentarer etc.)
- Metadata, t ex titel och beskrivning
- Genomsnittlig visningslängd (view duration)
- Kanalens auktoritet
Om du vill lyckas på YouTube är det även viktigt att ha bra thumbnails som verkligen lockar till klick. Tänk på att få med så mycket som möjligt i dina videos som gör att visningslängden ökar och att tittarna stannar kvar hela videon. Det sänder YouTube-algoritmen helt rätt signaler; dina videos är intressanta!
Precis som med Facebook och Instagram behöver du hålla igång aktiviteten. Många av de med riktigt stora följarskaror ser till att lägga upp en video nästan varje dag, vilket är tufft om innehållet också ska vara av hög kvalitet.
Algoritmer är föränderliga
Det kanske allra viktigaste att ta med sig är att algoritmer är föränderliga. Vad som funkar idag kanske inte funkar imorgon. Av den orsaken gäller det att hålla sig uppdaterad och vara redo att förändra sitt digitala arbete. Våga experimentera! Och det är också ännu ett argument för att anlita någon som hjälper dig med saker som SEO och sociala medier.
Behöver du hjälp med digital marknadsföring?
Nu vet du mer om olika algoritmer som är avgörande för digital synlighet och framgång. Om du är här kanske du behöver hjälp med digital marknadsföring? Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digitalt innehåll. Vill du öka din synlighet? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Fler blogginlägg om algoritmer:
Ska du satsa på SEO eller sociala medier? ->
0 kommentarer