Metataggar – hur viktiga är dem för din SEO?

Publicerat av Stefan Nordström den

alt-tag

Det finns många olika typer av metataggar. Det kan låta tråkigt och lite flummigt, men metataggar är en viktig del av din sajts sökmotoroptimering (SEO).

Även om Google idag framför allt fokuserar på användarvänlighet är strukturerad och representativ metadata ett tecken på att allt på hemsidan är i ordning. Det är också en av de vanligaste sakerna inom SEO som företag och marknadsförare slarvar eller inte har tid med.

I stor konkurrens blir småsaker som metataggar det som gör att din hemsida ser lite bättre ut i Googles ögon. I denna artikel följer en genomgång av olika typer av metataggar och mina tankar om dem ur ett SEO-perspektiv.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Title-tagg

Din titel ska representera artikelns innehåll och leda till så många klick som möjligt när den syns i Googles flöde. Förutom att ha rätt ord med bör man också tänka på sin copywriting. Att skriva något annorlunda som fastnar kan vara en teknik. Att helt enkelt ha en superbra CTA (call to action) är en annan.

Något som är viktigt för title-taggarnas SEO är också att utnyttja alla möjliga tecken. Dessa maximalt 70 tecken är vad användaren verkligen ser i konkurrensen bland sökresultaten. Se till att använda alla tecknen för att få med olika variationer av vad du vill säga med din artikel. SEOMofos Snippet Optimizer är ett utmärkt verktyg för att se hur din title och meta description verkligen ser ut på Google.

Meta description (metabeskrivning)

En metabeskrivning (meta description) ska precis som titeln ge en inblick i artikelns innehåll. Den kan dock vara fullkomligt avgörande för din CTR (Clickthrough Rate) på Google. När något från din meta description är detsamma som en sökning på google blir texten fetad. Detta kan leda till att fler väljer ditt resultat på Google eftersom att det syns bättre. Det gäller också att skriva in meta description som inbjuder till klick. Varför ska man läsa just din artikel i den tuffa konkurrensen? Ökade klick innebär ofta en förbättrad Google-ranking.

Detta är dock inte en ursäkt att skapa s k ”clickbait”, där artikelns innehåll inte håller vad metataggarna i sökmotorn lovat. Google straffar snabbt detta typ av beteende, då det inte anses vara användarvänligt. Jag har dock varit med om flera fall där det varit tydligt att en stark meta description lyft en artikels ranking på Google.

Metataggar är ofta tråkiga att skriva, men det kan vara skillnaden mellan att ranka ganska bra eller mycket bra i slutändan.

URL – en annan typ av metataggar

Ditt URL är en annan typ av metadata som kan ändras för att vara så effektiv som möjligt. En URL ska vara någorlunda koncis och man bör undvika att trycka in massa sökord även här. Det är dock inget hinder för att t ex inkludera de viktigaste delarna av ens title-tagg. Om man använder WordPress skulle jag rekommendera pluginen Yoast SEO för att kunna styra title, meta description och URL på samma gång.

Metataggar i bilder

Det finns möjlighet att använda sig av metataggar även när det gäller bilderna på hemsidan. När man använder WordPress och andra bra CMS finns det möjlighet att bestämma alt-tagg och title-tagg när man laddar upp sina bilder. Detta går också att göra om man hanterar html-kod.

Förutom att det är en gratis möjlighet att inkludera mer data om vad sin hemsida handlar om är alt-taggarna även ett verktyg för att visa synskadade vad bilderna handlar om.

Google har själva sagt att de värderar datan som finns i alt-taggarna. Det finns dem som är bekväma och inte fyller i sina bildernas alt-taggar och title-taggar. Därför har jag alltid tänkt på det som en stor möjlighet att vara lite bättre än konkurrenterna på Google. Jag är mycket säker på att det gjort skillnad i längden.

Försök också att beskriva det som finns i bilden med unikt sätt som stämmer överens med bildens innehåll. Undvik keyword stuffing.

Ett CMS är det lättaste sättet att hålla koll på sin hemsidas metataggar

Om man har en gammaldags hemsida där man kodar allt i HTML och CSS kan det vara otroligt mycket jobb att hålla koll på sin metadata. Det bästa är att använda ett modernt CMS, som t ex WordPress, och komplettera med bra plugins som hjälper till att hålla koll på hela hemsidans metadata. Rätt metadata är en del av en vinnande digital marknadsföring. Det är definitivt något som är värt att lägga ner tid på.

Har du inte tiden eller intresset? Anlita en SEO-konsult som kan ta en titt på dina metataggar! Jag är en frilansare inom digital marknadsföring som kan hjälpa till metataggar och andra delar av det digitala. Vänligen lägg till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com så kollar vi in din digitala marknadsföring.

Fler blogginlägg om att lyckas med SEO:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Vad är sökintention och varför är det så viktigt att tänka på? ->

30 sätt att omedelbart förbättra din SEO ->

Varför är organisk SEO så bra för att få nya affärer? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *