Metabeskrivning (meta description) – hur får du till den?

En bra metabeskrivning (meta description) är en mycket viktig del av en sidas synlighet på Google. Metataggar kan tyckas tråkigt, men det är också mycket viktigt! Det är en kort, komprimerad text och samtidigt ofta det första intrycket potentiella kunder får.
Du behöver bjuda in till ett besök på hemsidan samtidigt som du maxar din SEO på ytterst få tecken. Denna artikel innehåller allt du tänkas vilja veta om metabeskrivningar, t ex:
- Var ser du metabeskrivningar i sökresultaten på Google?
- Hur lång bör en metabeskrivning vara?
- Måste du skriva en meta description till varje sida?
- Vad borde du få med i metabeskrivningen?
- Hur påverkas en sajts SEO av metabeskrivningar?
- Hur ändrar du dina metabeskrivningar?
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Var syns metabeskrivningen?
Din sidas metabeskrivning syns på Google under en annan viktig typ av metataggar: din sidas titel. Titlarna är mycket korta. I metabeskrivningen finns lite mer möjlighet att få ut sitt budskap och skapa nyfikenhet.
Som ett resultat av bristen på utrymme blir meta descriptions oerhört viktiga för att få fler klick än andra sökresultat. Det är den största möjligheten att differentiera sig från den hårda konkurrensen i Google-flödet.
Längd på metabeskrivning
En metabeskrivning bör vara maximalt 155 tecken lång. Om en beskrivning är för lång klipps den av med exakthet, något som leder till fula avbrott mitt i ord och meningar. Google ändrar den synliga längden ganska ofta så det är bra att hålla koll på att de fortsätter se bra ut. Av denna orsak kan det vara bättre att ha några tecken för få än några tecken för mycket i sin beskrivning.
Varje sida på sajten behöver en egen
För att maximera nyttan av dina meta descriptions bör du skriva en unik beskrivning till varje undersida och artikel på din hemsida. Om du inte fyller i någon metabeskrivning kommer Google att själv skapa en av innehållet på sidan. Dessa blir sällan läsbara eller inbjudande. Det är värt att lägga ned tid på det, även på sidor som inte är prioriterade.
Tar du din sökmotoroptimering på allvar har du dessutom troligen skapat sidor som siktar mot ett visst sökord eller en viss long tail-sökning. Då gäller det att löpa linan ut och även rikta titel, metabeskrivning och URL mot nyckelorden.
Idag är många otroligt duktiga på digital strategi, content marketing och SEO. I min mening är det då just denna typ av detaljer som skiljer agnarna från vetet bland Google-resultaten.
Kopiera inte dina andra metabeskrivningar
Google gillar inte duplicerat innehåll. Det gäller även metataggar. Ta tid att skriva unika beskrivningar som säljer sidans innehåll och tar med nyckelorden. ”Hur unika behöver de vara?”, frågar du kanske nu. Det beror på syftet och vad sidan handlar om.
Om du har en hel serie produktbeskrivningar med likartade produkter kanske främst produktnamnen och specifikationerna behöver bytas ut. Om du däremot hanterar mjukare värden och behöver övertyga någon om att läsa information om ett ämne kan det behövas en hel del fingertoppskänsla för att hitta rätt.
Ett tips är att söka på det du vill ranka på och titta på de högst rankade resultaten. Vad har de för metabeskrivning och vad är det som de har gjort rätt? Vad kan du göra för att skriva något som är ännu bättre?
Vad bör du ha med i en metabeskrivning?
Det viktigaste är att du representerar sidans innehåll och vad den erbjuder. Försök gärna att problematisera och presentera lösningar. Ge helt enkelt användarna en orsak att bli nyfikna på vad som finns på hemsidan. Avslöja tillräckligt mycket för att de ska vilja klicka, men berätta inte hela historien. Tänk också på att inte lova för mycket.
En besökare som återvänder till Google och väljer nästa resultat efter ett klick till din hemsida kan leda till sämre ranking.
En meta description bör ha med det allra viktigaste sökordet. Orsaken är att den Google-fras man sökt på blir fetstilad om den finns i metabeskrivningen. Sökordet blir alltså som en CTA (call to action) bland sökresultaten.
Däremot bör du inte trycka in massvis med olika sökord i beskrivningen. En metabeskrivning är till för att läsas av människor och inbjuda till klick. Förutom det centrala sökordet bör du främst tänka i termer av att erbjuda en lösning eller en fördel.
Hur påverkar en metabeskrivning din SEO?
Sambandet mellan metabeskrivningar och effekt på sökmotoroptimering har debatterats länge inom digital marknadsföring. Troligen är det så att det språkliga innehållet i meta descriptions inte påverkar din ranking. Google har till och med sagt det rakt ut. Däremot är det ju onekligen så att metabeskrivningar påverkar användarnas beteende och därmed indirekt sökmotorplaceringarna.
En sida med superbra metataggar får i teorin flera klick än högre rankade sidor med sämre metataggar. Detta, samt att du ser till att hålla vad du lovar med bra innehåll på hemsidan när de väl klickar, bör leda till att Googles data säger att din hemsida är bättre.
Hur ändrar du dina metabeskrivningar?
Nu hoppar vi över till det praktiska, nämligen hur du sätter upp och ändrar dina sidors metabeskrivningar. Rent kodmässigt är meta description en HTML-tagg som ser ut såhär: <meta name=”description” content=”Här skriver du din beskrivning”> Men oftast skriver du bara metabeskrivningar i ren kod om du använder en sida skapad i HTML och CSS.
Idag använder de flesta ett CMS, som t ex WordPress. När du har ett CMS brukar du kunna ställa in SEO-relaterade taggar som titel, metabeskrivning och URL i sidans inställningar. Mitt tips för att göra det enkelt för dig är att använda WordPress och sedan installera pluginen Yoast SEO. Förutom att den har ett användarvänligt gränssnitt för alla metataggar kan den hjälpa dig att bedöma hur bra ditt innehåll är ur ett SEO-perspektiv.
Det luriga med metabeskrivningar
Problemet med metabeskrivningar är att Google inte alltid väljer att använda de som specifierats av sajten. Exempelvis den meta description som under uppdateringen av denna artikel sågs på bland sökresultaten.
När du inte får igenom dina beskrivningar tar Google istället text från artikeln. Som ett resultat av detta får man ofta en avklippt textmassa som metabeskrivning. Jag misstänker att orsaken kan vara att Google anser att du försöker överoptimera genom att få in keywords.
Den meta description jag försökt använda för denna sida är ”Din sidas metabeskrivning är viktig för att få in besökare från Google. Lär dig hur du får till en bra meta description här!”. Jag tycker inte att den använder keyword stuffing. Snarare är den säljande och representerar texten. Trots allt pratar jag ju om varför meta descriptions är viktiga och hur du får till dem på rätt sätt.
Däremot kan jag ha fel angående orsaken till varför Google plockar text från artiklar som metabeskrivningar. Min erfarenhet är att det varierat genom åren. Ibland har alla mina egna tags synts, medan det andra gånger känts hopplöst. Hur som helst är det frustrerande när man själv inte får igenom sin meta description.
Men hoppet är inte ute bara för att du inte får igenom sin metabeskrivning. Det kan finnas andra metoder för att slåss emot detta. Denna studie från SEO Round Table säger att det av denna orsak blir viktigt att ha en bra inledning i sina artiklar. En intressant teknik som kan vara värd att prova.
Hjälp med digital marknadsföring?
Behöver du hjälp med metabeskrivningar eller något annat inom SEO och content marketing? Jag är en konsult inom digital marknadsföring som gärna tar en titt och hjälper dig att optimera din hemsida. Intresserad? Connecta med mig på LinkedIneller maila nordstromstefan86@gmail.com.
0 kommentarer