Marknadsföring av musik online

Publicerat av Stefan Nordström den

Marknadsföring av musik online

Hur sprider man sin musik på nätet på bästa sätt med hjälp av digital marknadsföring? Här går igenom mina bästa tips och tricks som jag lärt mig när jag marknadsfört mitt band. Jag kommer att ta upp allt från SEO (sökmotoroptimering) till vilka digitala plattformar som fungerar bäst för att sprida musik. Det är svårt att få sin musik hörd av många på internet, men inte omöjligt.

Sprid din musik på flera olika digitala plattformar

Om man vill få sin musik hörd gäller att sprida den på flera olika digitala plattform. Det gäller dessutom att hitta vilka som är bäst. Ofta skiljer det sig beroende på vilken musikstil man spelar. Inom rock och metal har jag haft störst framgångar med YouTube, Bandcamp, Facebook, Spotify och SoundCloud. Det finns många plattformar som liknar Bandcamp och SoundCloud. Tyvärr de flesta inget att hänga i granen. Orsakerna är många; det kan handla om allt från ett långt användaravtal till att man helt enkelt inte prioriterar musikskaparna och deras musik.

Stark branding och en sammanhållen strategi blir viktigare ju fler plattformar man väljer att vara synlig på. Dels behöver tidpunkter för publiceringar och olika enheter som skapas i olika format synkas. Man behöver även komma på kreativa sätt att synas som passar på t ex SoundCloud. Min åsikt är att man inte ska ha ett konto på en digital plattform ”för att vara där”; det behöver finnas ett mål. Det kommer även komma fler meddelanden att svara på om man är aktiv på flera plattformar, vilket tar tid och energi i anspråk.

kanal på youtube med olika typer av musikpromotion

Min YouTube-kanal: en salig blandning av egen musik, andras musik, musikrecensioner, analyser av låtar och andra idéer för att jaga nya fans

YouTube – olika typer av videos, metadata och playlists

Många inom olika musikscener letar musik på YouTube. Jag rekommenderar att lägga upp låtar, album och livevideos på ditt bands eller din personliga YouTube-kanal. Eller varför inte båda? Ofta kan man göra t ex instrumentala ”playthroughs”, lyric-videor eller andra format som gör att det blir helt naturligt att posta samma låt flera gånger. Då kan man också ha olika titlar, beskrivningar och tags som drar olika typer av tittare. Det finns många kreativa sätt att öka den digitala livslängden på sin musik.

Branda din kanal med en tydlig toppbild där du t ex tydligt visar ditt senaste skivsläpp, eller kanske en kommande konsert. Glöm inte call-to-actions (CTAs) i dina videos, som t ex subscribe-knappar och slutskärmar som länkar till dina andra videos. Externa länkar är viktigt att få med i videobeskrivningen och kanalens ”About”-sektion. Det är en god möjlighet att få dina fans att följa dig även på Facebook, Spotify och Bandcamp.

Tänk på att metadatan på YouTube är oerhört viktig för att få trafik. Få med saker som t ex genre, land eller liknande band i titeln utan att göra den vansinnigt lång. Skriv en utförlig beskrivning på minst 300 ord där du får med viktiga länkar, bandmedlemmar, text, liknande band och annan relevant information. I dina tags vill du också få med genre, liknande band och andra teman som kan ge dina videos trafik.

Ett supertips på Youtube (och även Spotify) är att skapa playlists. Stora playlists som får många lyssnare kan vara ett sätt att ”baka in” dina låtar i ett sammanhang och skaffa massvis av nya lyssnare. Denna taktik har gett mig tusentals nya tittare på YouTube, och fortsätter att göra det.

Min Youtube-kanal

Bandcamp – en bra plats att sälja sin musik

Bandcamp är den överlägset bästa plattformen för att tjäna pengar på sin musik, i alla fall om man själv utför sin musikmarknadsföring. Den är alltså slutmålet man borde ha som call to action (CTA) i sina övriga kanaler, som t ex YouTube, Facebook och hemsidor. Att tagga sin musik med rätt genrer är oerhört centralt för att få trafik till sin sida. Försök matcha dina tags med Bandcamps Discover-funktion där många letar ny musik. Med lite skicklighet och tur hamnar man på topplistor som driver mängder med trafik.

Min rekommendation är att sätta standardpriset 7 dollar eller ”Name your price” som pris på musiken. ”Name your price” innebär att den blir gratis, med möjligheten att betala om man vill. Det är det bästa sättet att få så många lyssnare och nedladdningar som möjligt. Prioriterar man enbart att tjäna pengar bör man dock inte göra det. ”Name your price” gör dock att en del frivilligt betalar för musiken trots att de kunde fått den gratis.

Facebook

En Facebook-sida är obligatoriskt för ett band eller en musiker. Det är ett bra sätt att sammanfoga sina följare och dela musik och andra uppdateringar regelbundet. Tyvärr handlar det alltmer om de mest engagerade fansen eftersom Facebook fortsätter strypa räckvidden på icke sponsrade poster. Facebook-annonsering är inte ett ekonomiskt sätt att sprida ett band, i alla fall inte utan ett skivbolag i ryggen.

Det man däremot kan göra på Facebook med stor framgång är att marknadsföra sig i nischade grupper. Man kan också bygga relationer med musiker i samma genre. Grupper för specifika stilar eller undergenres finns i mängder. De är ofta fulla med engagerade fans som inte bryr sig det minsta att du postar sin egen musik, så länge det passar gruppens tema. Bli aktiv inom dessa. Även om man inte kan marknadsföra sig till stora mängder på en gång så är det ofta till helt rätt målgrupp.

Spotify – där många av lyssnarna finns

Jag använder personligen inte Spotify, men det stora lyssnarantalet gör att det är en viktig plattform att synas på. Det bästa sättet att öka sina plays på Spotify är att hitta playlists där ens musik skulle passa in. Kontakta playlistskaparna och be dem lyssna på ditt band. Ibland lägger de till din musik i sin playlist gratis, ibland vill de ha betalt, ibland vill de ha gentjänster. Om man gör detta systematiskt kan man hitta många nya fans på Spotify. Se även till att ha aktuella bilder, och glöm inte det mest basala; ha all din musik uppladdad och korrekt döpt.

Om man är lite extra ambitiös och har bra koll på sin musikstil kan man även skapa egna playlists. När ens playlists börjar få följare kan man lätt placera in några av sina låtar och få plays den vägen; en mycket bra taktik om man har kunskapen, tiden och energin att göra riktigt bra playlists. Tänk på att dela dina playlist på andra lämpliga digitala plattformar som t ex Facebook för att få fler följare.

För några exempel, titta gärna in mina Spotify-playlists nedan:
Death/doom metal
Metal 2019 – the best new metal songs
Old school death metal mega playlist

SoundCloud – ett komplement

SoundCloud är den svagaste av dessa fem plattformar, men det är ändå värt att ladda upp sin musik. Det går att få en del lyssnare och med fördel länka vidare till t ex Facebook, Bandcamp eller sin hemsida. Gör spellistor med dina album och dina band. Kommentera andra bands låtar. Börja följ de som gillar liknande musik. Varför inte ha en sida både för ditt band och för dig själv som musiker med olika målgrupper? Även om det inte går att marknadsföra sin musik på ett fantastiskt sätt på SoundCloud så bör man ändå ha en närvaro på plattformen.

Den starkaste orsaken är att det finns en helt annan typ av lyssnare på plattformen, som kanske inte nås alls om man inte har sin musik där. SoundCloud är också väldigt lättarbetat; det går mycket snabbt att ladda upp en låt. Min strategi har varit ungefär det. Ladda upp låtar och hitta lämpliga följare, men absolut inte samma detaljerade arbete som kring de andra plattformarna i denna artikel.

Bygg relationer med fans och musiker inom din genre eller scen

Detta är ett tips för att sprida musik på alla sociala medier; bygg relationer. Det finns allt från band och musiker till bloggare och fans som inte har något emot att bli kontaktade. I många fall är det lätt att hitta win win-situationer som leder till att din musik sprids. Detta har fungerat mycket bra för mig. Återigen kan det dock innebära en hel del jobb. Ett tips är att undvika dock spam och överdriven marknadsföring, i form av t ex säljrelaterade eller tjatiga inlägg.

genretaggar från Bandcamp Discover

Taggar, taggar, taggar

Taggar är viktiga för att få trafik, speciellt på Bandcamp där det faktiskt kan vara direkt avgörande för din trafik och försäljning. Några tips för saker att tagga din musik med på digitala plattformar:

  • Genre (glöm inte undergenrer eller olika stavningar)
  • Geografi
  • Influenser
  • År eller era
  • Känsla
  • Liknande band

SEO för musiker

Organisk SEO (sökmotoroptimering) är något som kan leda till framgång i många branscher. Det är tyvärr inte riktigt det som ger bäst resultat när man marknadsför musik. Det är ganska få som går in på Google och söker på musikgenrer eller band. Konkurrensen är också stenhård. Google föredrar att representera band och musikgenrer med Wikipedia, Last.fm eller officiella bandkanaler. De gör det med god orsak också, skulle jag säga.

Jag har haft viss framgång med utförlig content marketing där jag skrivit hundratals artiklar på mitt bands hemsida. Det är dock definitivt inte varken ekonomiskt eller effektivt. I dagsläget har jag återkommande besökare via Google, men det är absolut inte något som är proportionerligt mot det enorma jobb jag lagt ned.

Nyhetsbrev

Jag har ännu inte provat det själv, men ett nyhetsbrev kan vara ett sätt att samla dina fans och mata dem med uppdateringar från bandet direkt i mailkorgen. Om man har ett mycket aktivt band med en växande fanbase kan jag tänka mig att det fungerar bra. Många band har dock långa torrperioder där de inte har något intressant att skicka ut.

Bandcamp e-maillista

Ett tips för att bygga en publik för ett nyhetsbrev är att samla mailadresser via Bandcamp. Man kan ställa in så att alla som laddar ned musiken gratis behöver ge sin mailadress och godkänna nyhetsbrevsutskick. Då har man i alla fall möjligheten att informera dem som laddade ned senaste skivan om att en ny har kommit ut. Mitt tips är att vara försiktig med utskicken; skicka enbart ut nyhetsbrev när du har något relevant att säga. Många har mängder med skräp som kommer in i inkorgen, låt inte ditt nyhetsbrev bli del av det.

Slutord

Jag hoppas att ni band och musiker har lärt er något av artikeln. Kommentera gärna om det är något jag missat, det skulle vara jätteintressant att höra från andra som håller på med liknande digitala marknadsföringsprojekt inom musik.

Guider till de olika plattformarna på engelska

På mitt bands hemsida har jag skrivit guider om hur man bäst marknadsför musik på olika digitala plattformar. Nedan finns länkar till dessa. Guiderna är på engelska.

Bandcamp ->
Facebook ->
SoundCloud ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

1 kommentar

Cen Rolfsson · december 9, 2019 kl. 12:07 e m

Tack! mkt matnyttigt!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *