Bör du skriva långa eller korta texter för att lyckas med SEO?

Publicerat av Stefan Nordström den

Bör du skriva långa eller korta texter för att lyckas med SEO?

Är det långa eller korta texter som gäller för att nå framgång med din SEO och hamna högt på Google och andra sökmotorer? Dessvärre är det inte riktigt så enkelt. Och det är bl a därför det kan vara bra att ta hjälp av en SEO-expert för att få till content som rankar så bra som möjligt.

Jag är en frilansande contentkonsult som hjälpt många företag med SEO, copywriting och mycket annat. Här är mina tankar om att skriva långa eller korta texter på webben.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Google-ranking och SEO historiskt

I takt med att Google insåg att mängden nyckelord i en text inte var allt blev det viktigare att gå in och förklara ämnen på djupet. Det resulterade i en era där wiki-liknande förklarande texter ofta var vinnande. Idag skulle jag säga att det fortfarande gäller, även om Google börjat skilja på olika sökningar, t ex de som handlar om information eller transaktion.

Vad innebär långt och kort?

Långa och korta texter kan kännas lite diffust; vad innebär det egentligen? Som SEO-copywriter har jag skrivit texter på allt från 300 ord (Googles vedertagna minimum för att ranka en text, ej skrivet i sten) upp till över 3 000 ord. Oftast hamnar utförliga, optimerade artiklar någonstans mellan 500 och 1 500 ord, men det är svårt att säga exakt. Kort innebär alltså någonstans mellan 300 och 500 ord.

Långa eller korta texter för SEO?

Men om vi ska generalisera – är det långa eller korta texter som gäller för att hamna högt på Google? Jag skulle säga att det är bättre att säga ungefär så här: det är utförliga, informativa texter med korrekt information som går att ta till sig som rankar bäst. Längd i sig har inget värde, men jag skulle ändå säga så långt som möjligt så länge det är relevant för ämnet.

Allt det viktiga behöver vara med, men det behöver också vara utformat på ett bra sätt. Därför är de bästa artiklarna ofta långa, men de är också kryddade med bilder, punktlistor, sammanfattningar och interaktiva element som gör att de går att ta till sig på ett bra sätt.

Vad är relevant?

I grund och botten handlar det om att fråga sig själv vad som är relevant för läsaren. Vad är det de söker efter och hur kan du ge det allra bästa svaret? Då tänker du som Google, som försöker hitta de resultat som bäst motsvarar användarnas sökintention.

Vad ska med, och vad ska inte med? Finns det något speciellt som du kan vinkla din text med som inte finns i de andra? Se det med Googles – och framför allt – läsarens ögon!

Denna text hamnar t ex under 1 000 ord. Orsaken är att jag främst vill prata om hur långa eller korta texter presterar SEO-mässigt. Det hade varit enkelt att bränna iväg uppåt 2 000-3 000 ord, men då hade jag också börjat prata mer om SEO i allmänhet. Risken är att texten då inte längre är optimerad mot ämnet ”långa eller korta texter”. Och detta är alltid något som är bra att ha med sig i bakhuvudet, inte minst med intern konkurrens i åtanke.

Gör din efterforskning

Känns det som att du inte har så mycket att säga i din text? Oftast finns det en hel del att ta med. Gör en sökordsanalys kring ämnesområdet och ta en titt på dina konkurrenter på Google. Vad pratar de om och vad verkar vara allra viktigast? Hur kan du skriva om samma ämne och göra det bättre?

När du tittar på sökresultaten får du också en känsla för om det är långa eller korta texter som gäller. Ibland kan det faktiskt vara helt rätt med 300 ord – men det bör vara motiverat. Och det är det definitivt om de flesta högt rankade texterna ligger däromkring.

Långa eller korta texter – en av många orsaker att anlita en copywriter

Att slippa funderingar av den här typen är en väldigt bra orsak att anlita någon som gör det åt dig. SEO och content marketing är inte några enkla discipliner. Tvärtom är konkurrensen mycket hög, samtidigt som tillvägagångssättet är under konstant förändring. När du får proffshjälp utförs hela processen på rätt sätt, och du får innehåll som ger så bra resultat som möjligt.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Vill du slippa fundera på content och få hjälp att skapa det? Jag är en frilansande contentexpert som har hjälpt många företag med att skriva såväl långa som korta artiklar. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler artiklar om SEO:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Vad är organisk SEO och varför är det så bra? ->

Vad kostar SEO? Pris för sökmotoroptimering ->

Så här indexerar Google och andra sökmotorer hemsidor ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *