Konkurrensanalys inom SEO och content

Publicerat av Stefan Nordström den

Konkurrensanalys inom SEO och content marketing

Det är vanligt att utföra en konkurrensanalys när du jobbar med en sajts SEO och content marketing. Med hjälp av den kan du skapa en bild av söklandskapet och utforma lämpliga åtgärder för att ranka högt och få trafik. Men hur går du till väga för att göra en konkurrensanalys med SEO-fokus, och hur skiljer den sig från en bredare analys?

Här är mina tankar och erfarenheter som frilansande digital marknadsförare.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är så speciellt med en konkurrensanalys med SEO-fokus?

Vi börjar från början: varför är en konkurrensanalys bra som en del av SEO-processen, och hur skiljer den sig mot en typisk analys med bredare affärsfokus? Jo, till att börja med är sökkonkurrenter på Google något helt annat än konkurrenter i klassisk mening.

När det gäller sök konkurrerar du med både affärskonkurrenter och andra organisationer på samma gång. Det kan t ex handla om statliga myndigheter och annat, vilket gör att du får en hel del att ta ställning till. Framför allt handlar det ofta om att skapa unikt innehåll med mer spets än dina konkurrenter.

Hur utför du en konkurrensanalys med fokus på SEO och content?

Till att börja med är det bra att identifiera dina nyckelord och deras sökvolymer. Använd ett program som t ex Hrefs eller SEMRush och sammanställ dem i en Excel. Det kan också vara bra att kategorisera dem på olika sätt, exempelvis efter ämnen eller faser i köpprocessen.

När du börjar titta på söklandskapet kring dina viktigaste nyckelord brukar du snabbt märka vilka dina konkurrenter är; många gånger är det nämligen samma sajter som dyker upp om och om igen. Sammanställ dina 10-20 största sökkonkurrenter. Tänk på att du även kan använda konkurrenterna som uppslag för ditt egna kommande content (rekommenderas!).

Kolla in de konkurrerande artiklarna

Sökvolymerna och konkurrenterna är en bra start, men det är också bra att göra lite manuellt detektivarbete. Om du vill veta vad Google och användarna föredrar när det gäller ett ämne eller ett nyckelord är det läge att dyka ned i de 5-10 artiklarna som rankar högst.

Kolla in saker som:

  • Rubriker – hur är de formulerade och hur ofta används nyckelordet i dem?
  • Metataggar – titel och metabeskrivning
  • Textlängd – hur många ord är de artiklar som verkar fungera bäst?
  • Bilder, video och interaktivt – finns det något som någon/några av konkurrenterna gör som står ut och även kan lyfta din sajt?
  • Länkar – hur är det med interna och externa länkar i artiklarna? Hur många har konkurrenterna och av vilken vikt/kvalitet?

När du fått en överblick över detta kan du börja utforma din egen plan för att göra saker bättre än konkurrenterna.

En konkurrensanalys är inte en engångsåtgärd

Ja, det är kanon med en konkurrensanalys när du sätter igång med SEO-arbetet, men glöm inte uppföljningen. Allra helst bör du använda en plattform som Ahrefs eller SEMRush för att följa upp utvecklingen över tid. Då kan du se hur du står dig över tid och ha det som en utvärderingspunkt. Någon gång om året kan det vara bra att göra en helt ny konkurrensanalys.

Konkurrensanalys inom SEO – slutsats

Genom att göra en konkurrensanalys får du snabbt koll på söklandskapet, därför tycker jag alltid att det ska vara en del av SEO-arbetet. Du får verktygen för att göra det dina konkurrenter gör, fast bättre. Det är också ett bra sätt att sälja in SEO till en kund eller inom din organisation, smt demonstrera framstegen över tid.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

En konkurrensanalys med SEO-fokus är något som bäst görs av någon med erfarenhet av sökmotoroptimering och annan digital marknadsföring. Vill du sätta igång att arbeta med ditt innehåll för att driva mer trafik och få fler leads? Hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *