Intern konkurrens (kannibalism) kan sänka din SEO

Intern konkurrens mellan sidor, s k kannibalism, kan verkligen förstöra din SEO och sänka din sajt på Google. Men hur fungerar det och vad ska du tänka på? Här tittar vi närmare på intern konkurrens och mina erfarenheter kring det som sökmotoroptimerare.
Det är verkligen något som är vanligt förekommande. Därför är det läge att ta en titt på din sajt och göra något åt det. Häng med så förklarar jag hur det fungerar.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar
- LinkedIn | Mail | Instagram
Vad är intern konkurrens?
Intern konkurrens innebär att flera olika undersidor på din sajt riktas mot samma nyckelord. Följden blir att sökmotorerna inte riktigt vet vilken sida de ska prioritera. Risken är också att innehållet blir upprepande för sajtens besökare. Att samla all information som är riktad mot ett visst nyckelord på en undersida är alltid bäst.
Intern konkurrens är inte lika skadligt som duplicerat innehåll, men det är definitivt något som kan sänka din sajts SEO. Därför är det bra att hålla koll på, och om du hittar problemsidor bör du fixa dem.
Varför blir det så?
Den vanligaste orsaken till intern konkurrens är troligen oorganiserat och/eller okunnigt contentarbete. Innehåll skapas och publiceras utan den större bilden i åtanke.
Landningssidor, produktsidor, kategorisidor och blogginlägg kan lätt börja slåss om samma keyword utan att vi tänker på det. Och när det väl är gjort blir det en hel del arbete för att reparera det och få ordning på sajten igen.
Ett vanligt misstag är att skapa kampanjsidor som optimeras mot nyckelord där det redan finns annat innehåll. Om de är gjorda för att konvertera annonstrafik kan det vara läge att sätta dem som noindex så att Google inte indexerar sidorna överhuvudtaget.
Om du använder WordPress kan det vara bra at hålla koll på sidorna i sajtstrukturen och blogginläggen. Det är lätt att saker händer på båda fronter och börjar konkurrera om nyckelord.
Hur upptäcker du intern konkurrens på din sajt?
Om du har tillgång till ett SEO-verktyg, t ex Ahrefs, finns det funktioner för att upptäcka intern konkurrens. Ett annat sätt är att göra en sitesökning på Google. Genom att Googla frasen ”site:hemsida.se intitle:sökordet/sökfrasen” får du fram sidor som liknar varandra. När du ser vilka som dyker upp får du snabbt en känsla för om de eventuellt konkurrerar med varandra.
För en snabb överblick kan det funka bra att kolla runt i WordPress. Det räcker med att söka på ditt nyckelord bland dina sidor och inlägg och se vad som dyker upp. Ofta blir det en hel del träffar, och det är inget fel med det. Men hur ser de olika sidornas fokus ut? Är det tydlig skillnad på dem och är de riktade mot olika keywords?
Hur fixar du intern konkurrens?
Om du upptäckt kannibalism på din sajt är det dags att fixa till det. Oftast handlar det om att skriva om eller ta bort sidor. Allra enklast är om du optimerar om en av de konkurrerande sidorna mot ett annat sökord.
Ibland kan det vara bra att göra en sökordsanalys för att se potentiella ämnen att rikta om sina konkurrerande sidor mot. Det kan krävas lite snits med copywritingen, men oftast finns det något sätt att göra det på. Men om innehållet på en av sidorna inte är bra kanske det är lika bra att ta bort den helt och hållet.
Som jag var inne på tidigare kan det också vara en lösning att välja att inte indexera vissa sidor. Då ger du bara Google en optimerad sida att indexera, vilket löser problemet med den interna konkurrensen.
Är du inte helt säker på vad du ska göra att fixa situationen? Då rekommenderar jag att du anlitar någon som är duktig på SEO och content.
Lös intern konkurrens genom att jobba med SEO hela vägen
När du jobbar med content på en webbplats är det viktigt att SEO-insatserna görs hela vägen. Låt sökordsanalysen vara det du baserar ditt innehållsskapande på.
Dessvärre kan fel arbetssätt leda till en massa merjobb. Och det kan vara timmar som behöver läggas på content som egentligen är välskrivet – det är bara feloptimerat ur ett större perspektiv. Höj blicken direkt istället! På så sätt vet du alltid är på rätt väg, och du kan lägga ditt krut på contentskapandet istället för att fixa intern konkurrens
Om du sitter med en Excel med dina centrala nyckelord och sedan skapar riktade artiklar utifrån den undviker du intern konkurrens. Dina keywords blir helt enkelt ”upptagna” när du skapar optimerade artiklar.
Intern konkurrens är kasst – men interna länkar är jättebra
Alla inom SEO är överens om att intern konkurrens är negativt. Men det finns saker du kan göra för att koppla samman ditt innehåll på ett sätt som gynnar din sajt. En av de allra bästa är att jobba med interna länkar, länkarna mellan de olika sidorna på webbplatsen.
Det som är bra med interna länkar är att de gör det lättare för både besökare och sökmotorer. När du använder dem kan du länka samman dina sidor och visa att du har mångsidigt, djupt och välstrukturerat innehåll.
En mycket bra metod är att ha en central sida om ämnet och sedan ha andra sidor som går in på olika aspekter om ämnet. Sedan kan du länka samman dem och skapa ett nätverk av både relevanta och optimerade sidor. Riktigt bra för att visa att du har koll på ämnesområdet!
Vill du ha hjälp att fixa din interna konkurrens, eller något annat inom digital marknadsföring?
Behöver du hjälp med intern konkurrens eller annat som har med hemsidor att göra? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag att få ordning på sin digitala marknadsföring.
Intresserad? Hör av dig till genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Andra blogginlägg om SEO:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Vad är direkt trafik och hur skiljer det sig från organisk trafik? ->
0 kommentarer