Hur fungerar Googles algoritm?

Publicerat av Stefan Nordström den

hur fungerar Googles algoritm?

Att ”slå” Googles algoritm är ett vanligt budskap. Men jag tycker inte att den ska behöva slås eller hackas. För det går alldeles utmärkt att bara skapa bra innehåll istället. Även om det krävs hårt och envist jobb, backat av rätt strategi och kunskap.

Här tittar vi närmare på hur Googles algoritm fungerar. I alla fall vad vi vet, för stora delar är den är hemlig. Och vad vi kan göra för att ranka högt på lång sikt med hjälp av content marketing.


    Stefan NordströmOm Stefan Nordström

    Konsult inom digital marknadsföring
    7 års erfarenhet
    Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
    nordstromstefan86@gmail.com
    https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


    Varför är det viktigt att kunna Googles algoritm?

    Att kunna så mycket som möjligt om algoritmen är en nyckel till SEO. Det finns många faktorer att ta hänsyn till. Men när du kan Googles algoritm och rankingfaktorer har du en utgångspunkt till ditt innehåll. Då kan du bygga en contentstrategi som maximerar den relevanta trafiken.

    Dessutom tycker jag att de som jobbar med sökmotorer över tid får en känsla för vad som fungerar och inte fungerar. Det kan låta luddigt med ”känsla”, men praktisk erfarenhet är verkligen viktigt.

    Indexering och ranking

    Algoritmens första steg är att söka igenom internet med så kallade spindlar (crawlers). De hittar och indexerar alla relevanta webbsidor. Sedan läggs de i ett register som rangordnas baserat på olika kriterier. Och det är dessa vi som jobbar med SEO försöker förstå, de ändras nämligen över tid. Därför är det värt att titta närmare på Googles så kallade rankingfaktorer, som avgör vilka sidor som hamnar högst.

    Rankingfaktorer i Googles algoritm

    Vi vet långt ifrån allt om Googles algoritm, även om de berättar om vissa av sina uppdateringar. I stora drag är det ganska enkelt att skapa sökmotoroptimerade webbplatser. Men trots det är den föränderlig, och vi vet ganska lite om detaljerna. Några viktiga saker för att hamna högt på Google är:

    • Innehåll (content)
    • Laddningstid
    • Länkar
    • Matchning (sökintention)
    • Responsivitet
    • Uppdateringsgrad

    Det luriga är att du helst ska vara riktigt bra på allihop. Och det är därför det är bra att ta in någon som är bra på SEO. Visst går det att lyckas på egen hand, men det är enklare om du får experthjälp.

    Innehåll (content)

    Bra content är nyckeln till att lyckas med SEO. När du har ingående innehåll som är informerande, intressant och matchar sökintentionen är du en bra bit på väg. Om du verkligen lyckas matcha Googles algoritm med ditt content kan du bli en auktoritet inom området som rankar högt på många viktiga sökord.

    Dessutom är det viktigt att optimera dina rubriker och dina metataggar för SEO. Nyckelorden behöver vara med så mycket som möjligt, men samtidigt får du inte överoptimera. Balans är verkligen nyckeln, och det är långt ifrån solklart hur du uppnår den.

    Laddningstid

    Hemsidor behöver ladda fort. Annars går vi tillbaka till Google och väljer ett annat resultat. Faktum är att vårt tålamod bara blir kortare och kortare. Därför behöver du optimera bilder och göra andra saker för att det ska gå riktigt fort. Search Engine Journal rekommenderar en laddningstid på maximalt tre sekunder. Tänk på att den ska ladda så snabbt på alla enheter.

    Länkar

    externa länkar

    Länkar har alltid varit en del av Googles algoritm. Även om jag inte håller med om vissa av sätten att jobba med länkar är det en viktig del av att få en sida som sökmotorerna litar på. Men tänk på att få varierade länkar av hög kvalitet på ett naturligt sätt. När du köper eller byter länkar kan det bryta mot Googles riktlinjer och sänka dig i algoritmen.

    Min ståndpunkt är bra att bra content är det bästa sättet att bygga länkar. När du har innehåll som står ut kommer andra domäner att länka till dig naturligt. Det kan ta lång tid, men de länkar du får är riktigt bra. Dessutom riskerar du inte nedslag i Googles algoritm.

    Glöm inte de interna länkarna (mellan olika undersidor på din egen sida). När de är relevanta gör de både sökmotorer och besökare nöjdare med din webbplats.

    Matchning (sökintention)

    Hur väl matchar din webbsida med sökningen? Detta är egentligen det Google vill besvara med sin crawling, sitt index och sin algoritm. Du ska ge det bästa svaret på frågan. Och svaret beror på frågan. Därför behöver du anpassa ditt innehåll efter sökintentionen.

    För att lyckas med denna del är det också viktigt att ha en bra sökordsanalys i botten. Du vill hitta sökord som har bra volym och är relevanta. Sedan ska ditt innehåll optimeras mot dem. Dessutom ska en sida matcha en eller av flera av termerna du siktar på, inte flera sidor på en gång.

    Responsivitet

    Sedan länge behöver hemsidor fungera bra oavsett vilken device de visas på. Och det blir bara viktigare och viktigare. Så du behöver verkligen ha en webbplats som ser bra ut på såväl smartphones och läsplattor som desktop-datorer. Lyckligtvis löser sig detta ofta av sig själv om du använder ett modernt CMS, som t ex WordPress.

    Men sen behöver du själv göra innehållet läsbart och engagerande på olika enheter. Det kan t ex innebära att du har intressanta visuella delar, punktlistor och annat som bryter upp och/eller får liv i innehållet. Dessutom är det bra att anpassa det efter olika typer av läsare. Vissa läser snabbt och vill få med det centrala, andra vill ta del av informationen på djupet.

    Uppdateringsgrad

    Sökmotorer tycker om webbplatser som ofta uppdateras. Därför bör du göra det så ofta som möjligt. Dels komma med nytt content, dels fräscha upp hemsidan i stort. Riktigt stora hemsidor har ofta en hel redaktion som publicerar nytt content. Men även om du jobbar helt själv som mig så är det viktigt att hänga med. Jag försöker t ex att få upp ett nytt blogginlägg varje vecka för att hålla sidan vid liv.

    Sökningen och relevanta svar på den

    Googles algoritm har skapat kluster med synonymer och ordformer för att göra det lättare att förstå sökningar. Det är ett steg bort mot den exakta matchning som kännetecknade de tidiga sökmotorerna. Dessutom finns det kunskapsgrafer, enorma databaser med fakta, enheter och en hel del annat.

    Nu förstår algoritmerna alltmer olika webbsidors mening, oavsett vilka ord de faktiskt använder. Och det innebär att ”rätt” sidor i större utsträckning hamnar högst upp på Google. Men också att det krävs mer för att hamna där.

    Precis som jag tidigare gick in på kring sökintention handlar det om att sätta sig i användarens skor. Vad är det den verkligen vill veta? Se helt enkelt till att leverera det bästa svaret. Eller ”helt enkelt”? Det må låta enkelt, men det är det verkligen inte. Men om du har användaren som utgångspunkt så hjälper det dig komma närmare det Google siktar på med sin algoritm.

    Manuell utvärdering

    Det är också bra att tänka på att Google inte är 100 procent maskin. Många sidor utvärderas manuellt, vid sidan av den mekaniska delen av algoritmen. Det är ytterligare ett argument för att skapa innehåll för människor. Annars är risken att din stenhårt sökmotoroptimerade text som går bra sedan blir sänkt när den mänskliga granskningen sker.

    Då är det bättre att hitta mellanvägen direkt, något som alltid är en utmaning för en SEO-copywriter som mig. Därför ska du alltid anlita någon som kan båda delarna (skrivande och sökmotorer) ordentligt när du skapar innehåll till en hemsida.

    Domän och undersida

    Det är inte heller att förglömma att både domänen och den separata webbsidan spelar roll. Båda utvärderas av algoritmen. Därför bör du kvalitetssäkra ditt innehåll. Kom ihåg att t ex ändra och ta bort webbsidor som är gamla eller av låg kvalitet.

    För dåligt innehåll kan verkligen sänka din sajt, och därmed också dina undersidor. Så till och med bra sidor på din webbplats kan ses som sämre av Googles algoritm. Det är faktiskt minst lika viktigt att kvalitetskontrollera existerande webbsidor som att publicera nya.

    Googles algoritm är föränderlig

    Men det faktum att Googles algoritm förändras över tid är egentligen det bästa argumentet att ta in hjälp med sökmotoroptimering. Bara för att saker fungerat behöver inte betyda att de gör det i framtiden. När du anlitar en SEO-expert får du någon som har koll på utvecklingen. Annars är risken att du jobbar på ett förlegat sätt under 2021.

    Behöver du hjälp med SEO?

    Jag hjälper dig inte att hacka eller slå Googles algoritm. Men jag hjälper dig att skapa det innehåll som gör att du hamnar högt på naturlig väg. Då får du en långsiktig väg till nya kunder och ett starkare varumärke.

    Jag har hjälpt många företag med digitalt content och har ena foten i copywriting och den andra i SEO. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

    Fler blogginlägg om SEO:

    SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

    Hur lång tid tar SEO? ->

    10 tips för en riktigt bra sökordsanalys ->

    Borde du anlita en SEO-byrå? ->


    Stefan Nordström

    Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

    0 kommentarer

    Lämna ett svar

    Platshållare för profilbild

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *