Hitta rätt SEO-företag – den ultimata guiden

Publicerat av Stefan Nordström den

hitta rätt SEO-företag - som att använda kikare

Det finns mycket att tänka på när man ska välja ett bra SEO-företag. Idag finns det väldigt många byråer och konsulter på marknaden, allt från kända storföretag till små uppstickare. Men hur ska man tänka egentligen? Här kan du lära dig mer om vad man ska tänka på för att hitta rätt SEO-företag.

”Det är bara att Googla”, säger så klart många. Det är inte riktigt så enkelt. I alla fall inte om man vill hitta absolut rätt och verkligen få maximal nytta av sin SEO-satsning. Ett SEO-företag med synlighet på Google är en indikation, men inte en garanti, att det är företaget för dig. Det finns många aspekter att tänka på.

Några saker som kommer tas upp är:

 • Om man bör välja ett SEO-företag, en konsult eller en fullservicebyrå
 • Viktiga tips för att hitta rätt
 • Vad en sökmotoroptimerare borde kunna
 • Hur man till slut väljer rätt företag
 • Varför långsiktighet är viktigt gällande SEO och content marketing
 • Vad jag som SEO-konsult kan göra för dig

Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


SEO-företag, SEO-konsult eller fullservicebyrå?

En första fråga vid val av SEO-företag är ofta om man bör anlita en SEO-byrå, en SEO-konsult eller en fullservicebyrå. Många väljer en fullservicebyrå av bekvämlighetsskäl, vilket kan leda till svagare resultat.. Jag rekommenderar definitivt att man anlitar en byrå eller konsult med SEO som specialitet.

Konkurrensen på sökmotorerna är stenhård. Det räcker inte att bara vara OK. Alla aspekter av sökmotoroptimeringen behöver göras av experter. Fullservicebyråer är ofta generalister som inte riktigt fokuserar på en gren av den digitala marknadsföringen. Resultaten kan ofta lidande.

Valet mellan byrå och konsult handlar ofta om omfattning. Många uppfattar att de känner sig säkrare med en stor, etablerad SEO-byrå. Och visst finns det fördelar. Stora SEO-företag har dock ofta många aktiva kunder som slåss om uppmärksamheten och kompetensen.

En engagerad SEO-konsult kan vara ett bättre val. Många gånger går kommunikationen snabbare och konsulten kan vara mer fokuserad på din SEO än ett företag. Om inte annat så är konkurrensen stenhård. Har konsulten väl fått dig som kund kan du närmast vara garanterad att den kommer göra allt för att uppnå resultat och behålla dig.

Viktiga tips för att hitta rätt SEO-företag

SEO (sökmotoroptimering)

Ett första steg för att kolla upp ett SEO-företag är kundcase och referenser. Många som jobbar med SEO har något av det på sin hemsida. Om man inte hittar det på hemsidan kan en LinkedIn-profil vara ett bra sätt att se vad din sökmotoroptimerare har för tidigare erfarenheter och resultat.

Kommunikation är extremt viktigt för att få ut det mesta av sin sökmotoroptimering. Man behöver vara tydlig med affärsmål och omfattning för att träffa rätt. Briefer behöver skrivas på ett bra sätt från företagets sida och följas på rätt sätt från SEO-företagets sida.

Vad behöver man kunna för att leverera bra resultat?

SEO är oerhört brett och många gånger kan det betyda olika saker. Vissa gånger jag blir ombedd att arbeta med sökmotoroptimering handlar det ”bara” om att skriva SEO-texter. Andra gånger kan det handla om sökordsanalyser, webbanalys och annan ganska avancerad efterforskning. Några saker en SEO-expert gör är:

 • Research
 • Sökordsanalyser
 • Konkurrensanalyser
 • Strukturerar webbplatser
 • Bygger länkar
 • Teknisk SEO
 • Skriver copy
 • Publicerar på webben
 • Betald annonsering
 • Rapportering

Research

Bra SEO kräver ämneskunskaper. Det är ofta bra att anlita någon som är expert inom en viss nisch eller i alla fall någon som har viss erfarenhet. I annat fall kan de som är duktiga på SEO ofta läsa sig till hur ett ämnesområde fungerar genom research.

Personligen har jag huggit tag i många nya ämnen och fått goda resultat. Men det handlar om att vara nyfiken och verkligen djupdyka i innehållet och hur man skriver om det till målgruppen.

Sökordsanalys

sökordsanalys - en av de sakerna ett SEO-företag gör

En sökordsanalys är ett viktigt arbete för att hitta det innehåll med högst potential att leverera resultat. Genomarbetad SEO-analys gör stor skillnad. Det finns ofta oväntade vinklar som kan få content att prestera, och det gäller att i större och större utsträckning ta hänsyn till long tail-sökningar.

Konkurrensanalys

Få saker är en indikation på vilket innehåll man ska skapa som sina sökmotorkonkurrenter. Sökmotorkonkurrenterna är inte nödvändigtvis samma sak som ens affärskonkurrenter. Olika branscher och syften kan konkurrera om samma sökord. Konkurrensanalysen är oftast ett bra komplement till sökordsanalysen som underlag.

Strukturerar webbplatser

Google uppskattar en bra och logisk sajtstruktur med rätt antal kategorier och nivåer. En sökmotoroptimerare kan ofta hjälpa till att ta en titt på innehållet och ge rekommendationer på hur en sajt bäst struktureras. Det finns oftast även mycket att förbättra när man jobbar med strukturen på existerande webbplatser.

Bygger länkar

Länkar

En sajts länkar är ett tecken på kvalitet som leder till att man syns bättre bland sökresultaten. Många stirrar sig dock blinda på externa länkar in på hemsidan. Externa länkar ut från hemsidan är också viktiga. Dessutom kan interna länkar inom en webbplats leda till förbättrad Google-ranking. Delar av detta glöms ofta bort, vilket kan vara en konkurrensfördel för de som verkligen tar hand om sina länkar.

Teknisk SEO

Denna del av sökmotoroptimering fokuserar på saker som laddningstid, https, sajtkartor och duplicerade sidor. Ibland blir den bortglömd, kanske för att den inte är lika synlig som copyn. Teknisk SEO är dock definitivt något som kan höja eller sänka en sajts synlighet väsentligt. Misslyckas man totalt med sin tekniska SEO kan det leda till att ens content inte ens indexeras av Google.

Copywriting

Många av mina SEO-uppdrag har varit SEO-copywriting; helt enkelt att skriva copy för att hamna högt på Google, med eller utan en sökordsanalys som underlag. SEO-copywriting handlar mycket om att hitta rätt balans mellan sökmotoroptimering och läsbarhet.

Webbpublicering

Alla företag har inte en webbredaktör till hands som kan gå in och publicera innehållet. De allra flesta som jobbar med SEO har koll på CMS som t ex WordPress och hur man publicerar och utformar webbsidor. Många gånger kan man få med webbpubliceringen som en del av ett SEO-paket vid sidan av copywriting.

Betald annonsering på sökmotorer

SEM (search engine marketing) och annan betald annonsering på sökmotorer – många som jobbar med organisk (”vanlig”) SEO jobbar också med betald sökmotorannonsering som t ex Google AdWords. Om man enbart vill ha hjälp med SEM kan det löna sig att leta efter någon som är expert inom det specifika området.

Rapportering

Analys och uppföljning är otroligt viktigt för framgång inom SEO. Kunden bör få veta hur deras investering levererar över tid. Sökmotoroptimering är dessutom ett jobb som aldrig kan ses som färdigt. Googles algoritm utvecklas över tid och SEO-företag har inget val än att försöka bli bättre och bättre på att anpassa sig efter den.

Hur väljer man rätt SEO-företag?

Nu vet du mer om de olika delarna av sökmotoroptimering och vilka olika SEO-företag man kan välja att samarbeta med. Eftersom SEO inkluderar så mycket behöver man först ofta ta en titt på man vad man främst behöver hjälp med. Och det gör att valet och kritierna skiljer sig åt.

Många konsulter är experter på specifika delar av sökmotoroptimering. Vissa jobbar t ex nästan uteslutande med copywriting, medan andra jobbar med saker som analys eller betald annonsering (SEM). Men varför är detta viktigt? Jo, eftersom många beställare är ute efter en specifik del av SEO bör man hitta någon som verkligen är expert på den.

Långsiktighet

Många anlitar en sökmotoroptimerare för att göra enstaka uppdrag. Och det är helt OK ibland. Men då glömmer man ofta hur viktigt långsiktighet är när man jobbar med SEO eller content marketing. Resultatet blir ofta att uppföljningen missas efter att innehållet levererats. Och SEO utan analys är inte bra SEO.

Om man bara levererar content utan uppföljning blir det oftast svårt att göra de förbättringar som leder till att man verkligen syns bra på Google. De som lyckas bäst är nästan alltid de som jobbar kontinuerligt och envist över tid.

Vad kan jag göra?

Nu när du vet mer om att hitta rätt SEO-företag vill jag ta chansen att introducera mig. Jag är en frilansande SEO-konsult med bred erfarenhet inom digital marknadsföring. När du jobbar med mig får du bred SEO-kunskap, snabb och tydlig kommunikation och goda resultat. Välkommen att connecta med mig på LinkedIn om du vill veta mer om vad jag kan göra för din SEO.

Läs mer:

Hur lång tid tar SEO? ->
En guide till att skriva fantastiska blogginlägg ->
10 tips till att skriva content som ger resultat ->
Hur är det att vara frilansande copywriter? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *