Duplicerat innehåll – en riktig SEO-mördare

Publicerat av Stefan Nordström den

Duplicerat innehåll - en riktig SEO-mördare

Duplicerat innehåll är en riktigt fallgrop som kan sänka din sajts SEO. Och det är inte alla som vet att de har hemsidor med duplicerat content. Tvärtom kan det dölja sig djupt ner i CMS:et snarare än att det är helt tydligt. Ibland är det den mänskliga faktorn, men ibland kan det handla om tekniska orsaker.

Här tittar vi närmare på hur duplicerat innehåll kan uppstå och vad du kan göra åt det. Jag delar också med mig av några av mina erfarenheter av det som digital marknadsförare. Huvudbudskapet är solklart: hitta och få bort allt duplicerat innehåll, annars förstör du din SEO!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är duplicerat innehåll?

Duplicerat innehåll innebär att exakt samma content finns på flera ställen på sajten. Ofta handlar det om texter som kopierats och klistrats in eller sidor som hemsidans CMS skapar. Det kan också handla om att innehålla hamnat på flera olika sajter på webben. Här tittar vi på hur det kan gå till, hur du undviker det och hur det kan påverka din sajts SEO.

Vanliga exempel på duplicerat innehåll

Min erfarenhet är att duplicerat innehåll är allra vanligast på produktsidor. Orsaken är att det ibland inte görs någon ansträning att skriva unika texter om produkter. Istället görs något snabbt eller klistras in från en produktbroschyr. När det dyker upp på flera ställen är risken att det gör mer skada än nytta för sajten.

Det kan också bli så att CMS:et av någon orsak skapar flera versioner av samma sida. En liknande sak som kan hända är att sidor finns både med och utan www och på så sätt indexeras två gånger. Även användandet av lokala tecken (t ex å, ä och ö) och URL med och utan slash kan leda till duplicerat innehåll.

De flesta idag använder https, men ibland blir sidor med http-protokoll ändå kvar och skapar problem. Om du vill undvika problem med det är det bra att alltid länka direkt till absoluta https-URL (och inte t ex direkt till sidor i CMS:et som sedan kan förändras på olika sätt). Ibland kan det behövas s k canonical-tags för att få ordning på det.

Hur stor påverkan kan det ha på din SEO?

Duplicerat innehåll är en av väldigt många saker som är viktigt att hålla koll på för att lyckas med SEO. Att det är en av många saker betyder dock inte att det är oviktigt. När en sajt har duplicerat content förvirrar det sökmotorerna – det kan till och med leda till att de misstänker att du försöker fuska genom att kopiera text.

För Google är det verkligen ett tecken på din sajt inte är av hög kvalitet. Därför rekommenderar jag att göra av med att allt duplicerat innehåll. Om det på något sätt behövs går det oftast att skriva om och på så sätt skapa unika texter om liknande eller identiska saker. Lägg ned den tiden på det, det är värt det!

Vad kan du göra för att undvika duplicerat innehåll?

Men vad kan du göra för att undvika problem med duplicerat innehåll från första början? Jo, här är 5 goda råd:

  • Publicera på den viktigaste platsen först
  • Skriv om delar av innehållet i olika versioner
  • Noindex och canonical
  • Skapa olika innehåll till olika kanaler
  • Sammanfatta och länka

1. Publicera på den viktigaste platsen först

Om du har möjlighet är det bra att publicera på den viktigaste platsen först. Då indexeras den i förväg av Google, vilket brukar leda till att den ses som den primära källan. Visst, det finns inte garantier, men det brukar hjälpa. Men helst ska du inte ha duplicerat innehåll överhuvudtaget.

Denna taktik kan så klart vara svår, då många koordinerade insatser i digitala kanaler bygger på att saker om samma ämne publiceras just på samma gång. Men ibland kan det vara en lösning som fungerar för att skydda din organiska SEO genom att få upp rätt sida först.

2. Skriv om delar av innehållet i olika versioner

Om tips 1 inte funkar eller känns bra så kan det vara en bättre lösningar att göra fler versioner av innehållet. Google är ofta helt OK med att små delar av sidor liknar varandra, så det kan räcka med att skriva på olika sätt eller formulera om saker.

Men det finns nackdelar även med denna taktik. Ofta vill vi ju jobba mot nyckelord med olika sidor, vilket blir svårt med snarlika artiklar, då de ofta är riktade mot samma keyword. Om du däremot inte är så fokuserad på organisk SEO med innehållet kan det funka bra i det fallet.

3. Skapa olika innehåll till olika kanaler

Det är inte bara innehåll på webben som indexeras. Ibland rankar content på sociala medier högre, vilket kan ta ditt webbinnehålls plats på Google. Av denna orsak är det bra att formatanpassa, speciellt om du vill att det absolut inte ska hända.

Dessutom passar webbinnehåll i sitt fullständiga format sällan optimalt på sociala medier, så det kan vara lika bra att göra det ändå.

4. Sammanfatta och länka

Om du måste publicera ditt innehåll på många olika platser, t ex i samband med en kampanj, kan det vara en god idé att sammanfatta och länka. Då kan du undvika duplicerat innehåll och samtidigt – om du får till det – utforma din sammanfattning och länk som en CTA. Det kan vara ett sätt att locka fler personer till din sajt och den sida där du vill att trafiken ska hamna.

5. Noindex och canonical

Ibland fungerar inte innehållsstrategier för att undvika duplicerat innehåll på ett bra sätt. Då kan du sätta stopp för det genom tekniska lösningar på sajten istället. Genom att sätta en noindex follow-tag i sidors header säger du åt sökmotorer att inte indexera dem. Om du har WordPress kan du ställa in det i sidans inställningar.

Om du gör detta på alla sidor som riskerar att duplicera innehållet blir det garanterat så att bara rätt sida syns. En liknande metod är att använda canonical-URL:er där du berättar för Google och andra sökmotorer vilken sida som är originalet av innehållet. Om du använder WordPress kan du skapa canonical-URL:er med hjälp av pluginen Yoast SEO.

Behöver du hjälp med duplicerat innehåll eller annat inom digital marknadsföring?

Duplicerat innehåll är en av många saker du behöver ha koll för att lyckas med SEO. Och SEO är dessutom bara en del av digital marknadsföring. Känns det som en uppförsbacke? Inga problem! Det är därför du anlitar någon som mig, en frilansare contentkonsult som hjälpt många företag med digitalt innehåll.

Intresserad? Då kan du komma i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om SEO:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Intern konkurrens (kannibalism) kan sänka din SEO ->

30 åtgärder som omedelbart förbättrar din SEO ->

Glöm inte att jobba med dina interna länkar ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *