Vad är domain authority? (domänauktoritet, DA)

Domain authority, eller domänauktoritet på svenska, är något som det ofta pratas inom SEO. Värdet är ett sätt att mäta hur stark en domän på internet är. Domänens kraft är sedan något som påverkar hur högt ditt innehåll hamnar på Google.
Men hur fungerar det egentligen? Och är det verkligen så viktigt som SEO-experterna säger? Här tittar vi på olika sätt att mäta domänauktoritet eller på andra sätt värdera domäner.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Ursprunget till domain authority
Domänauktoritet uppkom som en mätning i SEO-verktyget Moz. Metoden är en av många olika sätt att mäta hur stark en sajt är. Exempelvis finns även domain rating (DR). Vilken måttstock som är bäst beror ofta på vem du frågar. Och mätningarna blir fler och fler; många stora spelare inom SEO har utformat egna system för auktoritet, precis som Moz en gång gjorde med domain authority.
Google säger själva att de inte använder domain authority som ett sätt att rangordna webbplatser. Däremot finns det liknande värderingsmetoder för att utvärdera sajter, exempelvis deras gamla system PageRank.
Vad påverkas domänauktoritet av?
Länkar, eller närmare bestämt unika länkar, är en viktig faktor för domänauktoritet. För att bidra till en högre domain authority spelar självklart även kvaliteten på länkarna en stor roll.
Andra domäner med hög auktoritet har länkar med högre värde. När de länkar till din sida får du ta del av deras goda ställning. Om du t ex köper länkar från opålitliga domäner kan du istället sänka din auktoritet. Av denna orsak bör du vara mycket försiktig med att köpa länkar, framför allt genom oseriösa aktörer.
Domänens livslängd – något att ha i åtanke
Nya webbplatser börjar med en nollställd domain authority. Äldre domäner har alltså lättare att uppnå ett högre värde. Självklart beror stora delar av detta på avsaknaden av länkar, så på alla sätt är det inte en separat faktor. Men det kan vara värt att ha i åtanke när man försöker slå sig in med en ny hemsida.
Skillnaden är t ex enorm mellan det content jag publicerar på denna hemsida, jämfört med när jag skriver till kunder med etablerade domäner som varit med länge. När man jobbar med SEO kan detta vara viktigt att påpeka till klienter, om inte annat för att hålla förväntningarna realistiska.
Ibland tar det riktigt långt till att få upp sin domänauktoritet, och därmed även Google-rankingen för de artiklar som finns på webbplatsen.
Vad är en bra domain authority?
Domain authority rangordnas mellan 1 och 100, där 100 är det allra bästa.
Men vad är egentligen en bra domänauktoritet? Jo, svaret är att det är svårt att ge ett generaliserat svar. Olika branscher och ämnesområden skiljer sig åt. Men det kan man göra är att jämföra med sina konkurrenter. Om du har en högre domain authority än de närmaste sökmotorkonkurrenterna ligger du definitivt bra till.
Eftersom branscherna skiljer sig åt kan det också vara sett att snabbt få en känsla för konkurrensen. Om alla sökresultaten består av riktigt starka domäner kommer du att få det tufft. I andra nischer kan det vara motsatsen.
Domänauktoritet ur ett större perspektiv
Wikipedia-artikeln om domain authority går dock in på ämnet ur ett bredare perspektiv. Där likställs hög domänauktoritet med att vara ”thought leader” inom sitt område. Exemplet i den artikeln är Googles algoritm PageRank som jag tog upp lite tidigare; likt Moz domain authority är det en matematisk formel för att gradera webbplatser.
Google säger som sagt att de inte använder auktoritet men debatten om PageRank är dött eller inte pågår fortfarande. Det man dock kan ta ifrån Wikipedia-artikeln är att en kraftig domän inte bara handlar om länkar. Enligt den kan domänauktoritet också t ex bestå av koppling till etablerade organisationer eller personer och informationens kvalitet.
Och visst har Google en allt större fokus på etablerade varumärken, kända aktörer och kampen mot fake news. Men någonstans i detta hamnar man istället i domain trust, ett helt annat kapitel inom SEO. Det är heller inte ovanligt att uttryck som authority, trust och relevance förväxlas eller grumlas.
Domänauktoritet och content marketing
En faktor som gör domain authority intressant för mig som jobbar mycket med content på hemsidor är det faktum att höjd auktoritet kan lyfta en hel domäns sidor på Google. Många webbplatser har en hel del sidor som ligger OK till på Google, men om domänauktoriteten förändras kraftigt finns chansen att det lyfter.
Effekten kan bli mycket stor. Exempelvis skulle denna få en riktigt stor boost av höjd domain authority. Här finns mängder med utförliga blogginlägg. Dessutom ofta inom ämnen med höga sökvolymer. Men konkurrensen är stenhård och fylld av välrenommérade byråer med gamla domäner. För att inte tala om andra digitala konsulter som vill åstadkomma exakt samma sak med sitt content.
Jag har börjat få en del besökare till denna hemsida, men Neil Patels Ubersuggest-verktyg bedömer fortfarande min domain score som 0. En del av mitt hopp kring mina webbplatser sätts definitivt till att mina äldre blogginlägg ska ranka bättre i framtiden till följd av höjd auktoritet. Om jag inte hinner ta mig till toppen redan innan genom att förbättra innehållet, så klart.
Bra med en kritisk synvinkel
Mitt slutord om domänauktoritet blir ändå att ha ett kritiskt öga till värdet. Många tittar så klart på domain authority och andra mätstockar för sajters SEO. Och visst är det bra med ett högt värde. Men glöm inte att det är en enskild mätning utan direkt Google-relevans.
Gör inte åtgärder som t ex enbart syftar till att öka din domain authority hos Moz. Varför? Jo, min tanke kring detta är SEO kräver holistiska insatser. Att jaga länkar och på andra sätt pusha sin domän uppåt är bra. Men det är ingenting utan t ex bra content, underliggande digital strategi och ordning på din tekniska SEO.
Behöver du hjälp med SEO eller annan digital marknadsföring?
Som jag precis gick in på är domänauktoritet bara en liten del av sökmotoroptimering. Många saker behöver bli rätt för att du ska lyckas. Men det är mycket enklare om man får hjälp.
Behöver du någon som kan hjälpa dig att lyckas med content marketing? Då har du hittat rätt! Jag är en frilansande contentexpert som bl a hjälper företag med SEO, copywriting, nyhetsbrev, sociala medier och konverteringar. Välkommen att kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller genom att maila nordstromstefan86@gmail.com.
Mer om SEO från bloggen:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Att börja som sökmotoroptimerare ->
Hur lång tid tar SEO? ->
10 tips för en riktigt bra sökordsanalys ->
0 kommentarer