Borde du anlita en SEO-byrå?

Publicerat av Stefan Nordström den

borde du anlita en SEO-byrå?

Borde du anlita en SEO-byrå? Behöver du verkligen en för att hamna högt på Google? Kan någon annan göra jobbet? Är det värt att satsa på sökmotoroptimering överhuvudtaget?

Frågorna om SEO och SEO-byråer är många. Här tittar vi på vad en SEO-byrå egentligen är och vad den har att erbjuda. Dessutom berättar jag vad jag som frilansande sökmotoroptimerare kan göra för dig. Valet är ditt. Därför är det bra att veta mer innan du gör det.


  Stefan NordströmOm Stefan Nordström

  Konsult inom digital marknadsföring
  7 års erfarenhet
  Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  nordstromstefan86@gmail.com
  https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


  När kom den första SEO-byrån?

  Enligt Searchenginejournal började SEO på riktigt under 1997. Så där kring 1997-1998  började konsulter och byråer hjälpa företag med sökmotoroptimering. Någonstans däromkring föddes boomen, och otroligt många började med SEO och digital marknadsföring i stort.

  Så begreppen SEO och SEO-byrå har funnits länge. Samtidigt verkar det digitala bara fortsätta växa. Det blir viktigare och viktigare att ha en närvaro på digitala plattformar. Och då är sökmotoroptimering ofta en av de centrala delarna.

  Stora SEO-byråer i Sverige

  Det finns många byråer som jobbar med SEO i Sverige. Allt från småföretag med en eller ett fåtal personer till jättar med mängder anställda på olika kontor. Några av de allra största och kändaste är:

  Och det finns både fördelar och nackdelar med att samarbeta med en stor SEO-byrå. En stor byrå har onekligen större resurser och ren rejäl renommé. Men samtidigt kanske du inte prioriteras lika högt bland kunderna.

  När du istället väljer en frilansare kan du bli en prioriterad kund, med allt vad det innebär gällande t ex personlig service och kommunikation. Det finns fördelar och nackdelar med både byråer och frilansare.

  Vad gör en SEO-byrå?

  Men vad gör en SEO-byrå egentligen? Jo, minst sagt en massa saker. För sökmotoroptimering är en otroligt bred disciplin. Några exempel på en SEO-byrås uppgifter är:

  • Analys och uppföljning
  • Annonsering
  • Konverteringar
  • Länkar
  • Målsättningar och KPI:er
  • Projektledning
  • Skrivande och annan contentproduktion
  • Strategi
  • Teknisk SEO

  Många SEO-byråer gör dessutom närliggande saker, som att skapa hemsidor eller hjälpa till med E-handel.

  Vad är viktigt när du väljer SEO-byrå?

  Vi tittade precis vad en SEO-byrå brukar göra. Men alla är inte lika bra. Långt därifrån. Därför är det bra att veta vad du ska titta efter när du väljer.

  Jag tycker att det främst handlar om två saker: dels måste kunskapen och erfarenheten inom SEO finnas där, dels behöver kommunikationen vara snabb och tydlig. Din samarbetspartner behöver helt enkelt förstå vad du är ute efter och kunna leverera det. Och där blir kommunikationen viktig så att det blir tydligt och smidigt.

  Se till att få grundliga rapporter så ofta som möjligt. Målen och framstegen ska vara mätbara och lätta att förstå. Du ska helt enkelt veta vad du investerar i och hur det går. Det kan t ex handla om rapporter kring antalet besökare, konverteringar eller dina Google-positioner på viktiga nyckelord.

  Sen är det bra att hitta en som specialiserar sig på det du är ute efter. Det kan t ex handla om din bransch eller ämnesnisch. Men det kan också handla om den typ av SEO du främst behöver hjälp med. Oavsett vad det exakt handlar om lönar det sig ofta att hitta en nischad samarbetspartner.

  Ta en titt på recensioner och referenskunder. Våga ställ frågor, gärna kring dina specifika behov. Ju mer du får reda på innan samarbetet börjar, desto större chans att det blir lyckat. I slutändan är det SEO-byrån som ska övertyga dig att bli kund. Så våga utmana och ifrågasätta.

  SEO-byrå, in-house, frilansare eller fullservicebyrå?

  En SEO-byrå är dock inte det enda sättet att få hjälp med sökmotoroptimering. Tvärtom finns det många andra alternativ. Dels kan du anställa någon som jobbar in-house. Dels kan du anlita en frilansare eller konsult per timme eller projekt. Dessutom finns det så kallade fullservicebyråer som erbjuder helhetslösningar inom marknadsföring.

  Men du undrar säkert vad som är bäst. Jo, jag skulle säga att det framförallt beror på två saker: dina behov och den du väljer. För behoven av SEO varierar, både gällande omfattning och karaktär. Många har t ex inte tillräckligt stort behov för att ha en anställd som jobbar in-house. Då blir det istället ett val mellan olika byråer och frilansare.

  När du väl gjort det valet handlar det om att hitta rätt samarbetspartner. Och det är många gånger ännu viktigare än om du väljer en byrå eller frilansare. Din SEO-byrå behöver förstå dina målsättningar, din affär och din målgrupp. Det krävs något extra för att hamna högt på Google. Därför är det värt att jämföra olika byråer och frilansare för att hitta den som verkligen känns rätt. Och våga ställa krav och frågor.

  Behöver du hjälp med sökmotoroptimering?

  Förhoppningsvis har kommit när du sökt efter en SEO-byrå. Och många SEO-byråer är bra på vad de gör. Men jag hoppas att du väljer mig istället. Jag är en frilansande contentexpert som framförallt jobbar med SEO och copywriting.

  Under mina år inom digital marknadsföring har jag hjälpt många företag att förbättra sin digitala närvaro. Vill du bli ett av dem? Vad bra! Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

  Andra SEO-artiklar från bloggen:

  Hur lång tid tar SEO? ->

  SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

  10 tips för en riktigt bra sökordsanalys ->

  Varför SEO? Är det värt att satsa på? ->


  Stefan Nordström

  Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

  0 kommentarer

  Lämna ett svar

  Platshållare för profilbild

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *