Vad är avvisningsfrekvens (bounce rate)?

Publicerat av Stefan Nordström den

Avvisningsfrekvens, även kallat bounce rate, är ett mål som följt med sedan begynnelsen av SEO och webbanalys. Kortfattat mäter det hur många procent av besökarna som direkt lämnar sajten utan att gå vidare till andra undersidor. Avvisningsfrekvens är ett omtvistat mått. Orsaken är att det är oklart vad en hög eller låg bounce rate faktiskt mäter. Men det är ändå viktigt ha koll på för att tolka hur dina besökare agerar på din sajt. Läs vidare så går vi igenom det och mycket annat kring avvisningsfrekvens.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är bounce rate och vad mäter avvisningsfrekvensen?

Bounce rate räknas ut genom att dela det antal besökare som bara besöker en undersida på din sajt med numret av totala besökare. Detta uttrycks i procent och syftar att mäta engagemanget hos besökarna på webbsidan.

En hög avvisningsfrekvens tolkas traditionellt som att besökarna inte engagerar sig i sajtens innehåll eller att de inte lyckas hitta vad de söker. Några exempel på saker som kan öka din sidas bounce rate är bristande content, höga laddningstider och en dålig användarupplevelse.

Myter om avvisningsfrekvens

Innan vi går in på det praktiska tänkte jag knäcka lite myter om bounce rate. En vanlig myt om avvisningsfrekvens är att de som räknas in här lämnat sajten omedelbart. Detta stämmer absolut inte! Om en besökare är kvar på enbart en undersida innan det lämnar sajten skulle den kunna hänga kvar i t ex timme och ändå räknas som en bounce.

En annan myt är att webbplatser eller sidor med hög avvisningsfrekvens per definition inte fungerar bra. Det går verkligen inte att generalisera kring ett så omstritt mått. Man behöver alltid ta en titt i individuella fall för att avgöra vad som är en bra bounce rate, och om det överhuvudtaget är rätt sätt att mäta i just det fallet.

Hur/var ser du din bounce rate?

avvisningsfrekvens och andra mått i Google Analytics

Avvisningsfrekvensen är bland det första man hittar när du loggar in på Google Analytics eller Adobe Analytics. Tänk på att det är skillnad på hela sajtens bounce rate jämfört med enskilda sidors. Det är definitivt bättre att titta på den på enskilda sidor eftersom hela sajtens avvisningsfrekvens är ett tvärsnitt av många olika sidor som ofta har olika syfte.

Vad är en bra avvisningsfrekvens?

En bra bounce rate beror helt och hållet på vilken typ av sida det handlar om. För att förklara det kan det vara bra med några praktiska exempel:

  • En landningssida som syftar till konvertering genom ett formulär eller en extern länk behöver inte ha en låg bounce rate. Besökaren lämnar aldrig den första sidan på sajten för en annan för att utföra den action som konverterar och ger affärsnytta
  • En sökmotoroptimerad sida med information som senare syftar att länka vidare till en produktsida inom sajten behöver definitivt sträva efter en låg avvisningsfrekvens. Här behöver besökaren hitta till en ytterligare sida inom sajten för att göra det som är kopplat till affärsnytta

Tänk på att jämföra med relevanta benchmarks, så att du faktiskt vet vad som är bra och dåligt, t ex inom din bransch.

Hur sänker du din bounce rate?

Om du syftar att sänka din avvisningsfrekvens bör du titta på hur sidan ser ut och genomföra lämpliga ändringar. Förbättra ditt innehåll och din användarupplevelse (glöm inte mobila enheter). A/B-tester och andra användartester kan hjälpa dig att hitta problem som behöver åtgärdas.

Ofta handlar det om att det behöver finnas tydliga alternativ att klicka sig vidare till. Dessa får inte heller vara placerade för långt ned i artiklarna. Glöm inte att tänka på hur sidorna ser ut i mobiler och läsplattor! Länkar kan vara i ”läs mer”-form som innehåller relevanta artiklar. En annan variant är att inkludera många interna länkar. Relevanta interna länkar bidrar även till en förbättrad SEO.

Behöver du göra något åt en hög avvisningsfrekvens?

Mitt luriga svar är ”det beror på”. Som jag gick in på tidigare handlar det om syftet med individuella sidor. Det du bör undvika är att generalisera. Om du hittar undersidor med hög avvisningsfrekvens där det känns relevant kan det vara läge att experimentera med saker som sänker den.

Ett vanligt exempel på sidor där du behöver tänka till kring detta är landningssidor. Om du har en landningssida med ett formulär är det ingen fara att ha en hög bounce rate, då affärsmålet är att konvertera på landningssidan. Men om du däremot främst önskar att besökarna ska surfa vidare till andra relevanta undersidor är det ett problem som behöver åtgärdas.

Spenderad tid på sajten

Om du är fokuserad på att mäta engagemang finns det en annan möjlig måttstock. Precis bredvid avvisningsfrekvensen i Google Analytics finns ”session duration” (tid spenderad på sajten).

Spenderad tid på sajten är dock, likt avvisningsfrekvens, ett omtvistat mått. I vissa fall är det bra att besökarna spenderar lång tid på en sida. I andra fall kanske du till och med föredrar att de spenderar kort tid. Återigen handlar det om sidans syfte. Är innehållet informerande, eller är det en landningssida som snabbt vill konvertera så många av besökarna som möjligt?

Noga.se har en kreativ lösning för att koppla ihop spenderad tid med avvisningsfrekvens i artikeln om bounce rate.

Håll koll på responsiviteten

En analys av bounce rate som kan ge många svar är om du tittar på olika enheter. Trots att de flesta webbplatser idag är responsiva hittar du ofta avvikande siffror så fort man tittar på devices med olika förutsättningar som t ex skärmstorlek.

Om du t ex har en oväntat hög avvisningsfrekvens på en viss sida för en viss smartphone är det ett tecken på allt inte står rätt till. I dessa fall kan bounce rate vara ett klockrent verktyg för att upptäcka problem med en sajt.

CTA och konverteringar

Som jag sa tidigare sker många CTAs (call-to-actions) sker utan att lämna den första sidan man kommit till på sajten. Då blir avvisningsfrekvens ett missvisande sätt att mäta.

I de fall när bounce raten inte är ett relevant mått gäller det istället att mäta sina konverteringar för att mäta affärsnyttan. Några vanliga exempel på konverteringar är köp, prenumeration på nyhetsbrev eller att utföra något interaktivt på sajten som t ex quiz eller omröstningar.

Behöver du hjälp med SEO, content eller annat inom digital marknadsföring?

Nu vet du mer om avvisningsfrekvens, men det är långt ifrån det enda du behöver kunna för att lyckas med SEO och content marketing. Det kanske är läge att ta in hjälp? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande konsult inom digital marknadsföring som hjälpt många kunder att förbättra sina hemsidor. Intresserad? Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Läs mer:

Vad är content marketing? ->

Konverteringsoptimering (CRO) ->

Ordlista inom digital marknadsföring ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *