Ändra/skriva om texter på hemsida (rewrite) – hur gör du det smidigt?

Publicerat av Stefan Nordström den

Ändra eller skriva om texter på hemsida - rewrite

Att skriva om eller ändra texter på en hemsida (s k rewrites) är något helt annat än att skapa nytt content. Det tycker jag i alla fall jag som copywriter. Processen blir helt enkelt annorlunda, men om det görs på rätt sätt kan resultaten bli riktigt bra.

Här delar jag med mig om mina tankar kring att ändra och skriva om texter på hemsidor. Jag är en frilansare inom digitalt marknadsföring som hjälpt många företag att förbättra både sina texter och webbplatser i helhet.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Varför ska du skriva om texter på en hemsida?

En sajt blir lätt fylld med innehåll som är daterat eller av sämre kvalitet. Ofta blir det kvar länge – för länge – och drar ned kvaliteten såväl i läsares och sökmotorers ögon. Ibland händer det inte så mycket på sajten i övrigt, vilket kan vara en förklaring. Men det finns också gott som sajters som blandar content av hög kvalitet med artiklar som drar ned sajten som helst.

I grund och botten handlar rewrites om att få upp lägstanivån på webbplatsen, något som är lika viktigt som högstanivån. Jag rekommenderar verkligen att kolla in ditt innehåll. Eller ännu bättre: ta hjälp av någon som gör det. Jag vill nästan lova att du hittar texter på hemsidan som du vill skriva om eller ta bort helt och hållet.

Processen för att skriva om texter på en hemsida

För en copywriter eller skribent är det stor skillnad på att skriva och att skriva om. När vi skriver något från början är det ett blankt papper. Men en rewrite innebär att du hamnar mitt i någon annans sätt att skriva. Det behöver inte betyda att det är sämre, men det betyder att du behöver lägga mer tid på att analysera texterna.

Här tittar vi närmare på min process för att skriva om texter på en hemsida, steg för steg.

Steg 1 – utvärdera

Steg 1 att skriva om texter på hemsidor är att kolla dessa saker:

  • Utvärdera artikeln, artiklarna eller hela sajten. Om det handlar om en hel sajt kan det vara läge att fundera på en content audit för att få en bra överblick.
  • Skrivandet. Hur är hantverket när det gäller stavning och grammatik? Flyter språket?
  • SEO. Är texten optimerad mot nyckelord? Är det rätt nyckelord? Hur ser rubrikerna ut? Är brödtexten lätt att ta till sig?
  • Sälj/konverteringar. Hur bra är texten på att sälja produkter, bygga varumärke eller uppfylla andra konverteringspunkter?
  • Varumärke, målgrupp och tonalitet. Är texten skriven med varumärket, målgruppen och mottagaren i åtanke? Skulle det kunna göras på ett bättre sätt med de sakerna i åtanke?

Vanligtvis stöter du på något i en eller flera av dessa kategorier. Om inte så finns det troligen inte så mycket att ändra i texten, i alla fall inte akut. Men ta hur som helst med dig det du fått ut av detta till nästa steg.

Steg 2 – bygg om

När jag fått klart för mig hur materialets styrkor och svagheter ser ut är det dags att börja arbeta på riktigt. Hemsidans text brukar hamna i Google Docs där det är lätt att korrekturläsa och flytta runt olika delar. Ofta innebär en rewrite att jag lägger till ny text, tar bort viss text och förbättrar existerande text.

Vanligtvis tittar jag på struktur och rubriker allra först och ordnar om ordningen, lägger till, ta bort och omformulerar. Och personligen är det ofta med strukturen jag börjar, då det hjälper med både läsbarhet och SEO. Dessutom blir det lättare att berätta en löpande historia med texten, något som är mycket viktigt.

Steg 3 – detaljlir, om och om igen

Efter att grundstrukturen, t ex rubriker och brödtext, sitter på bästa sätt är det dags att finslipa. Nu brukar allt som behövs finnas där, men det behöver däremot blir skarpare. Genomgångarna blir många och ur olika synvinklar. Stavfel behöver försvinna, meningar behöver flyta och element som lättare upp texten brukar behöva läggas till.

Ofta är det sakerna som görs i denna fas som gör skillnaden mellan en OK och riktigt bra text på en hemsida. Och det är ofta skillnaden mellan vad du får av en billig/oerfaren copywriter och motsatsen. En text på en hemsida behöver läsas och justeras om och om igen för att nå hög klass, och gärna av någon som kan både copywriting och SEO.

Vem bör du anlita för att få till en bra rewrite?

När du vill skriva om texter till en hemsida rekommenderar jag att du anlitar en copywriter eller skribent. Gärna någon som är expert inom ditt område. Det är även bra att hitta en SEO-copywriter som har koll på att skriva för både läsare och sökmotorer.

Syftet med en rewrite är att lyfta innehållet på alla sätt och viss. Därför behöver du också satsa och anlita någon som kan göra mer än det förväntade. Idag jobbar de flesta med digitalt innehåll i någon utsträckning. Alltså behöver du hålla en riktigt hög nivå för att stå ut i konkurrensen och hamna högt på Google.

Behöver du hjälp med att skriva om eller skapa nya texter till din hemsida?

Som du säkert kan gissa är jag just SEO-copywriter. Jag har hjälpt många företag med att skriva om texter på hemsidor, såväl som att skapa helt nya. Och jag kan en hel del annat också!

Behöver du hjälp att förbättra ditt digitala content? Då tycker jag du ska höra av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan@gmail.com.

Fler blogginlägg om digitalt skrivande:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->

Texter till hemsida – vad ska du tänka på och vem ska du anlita? ->

Aktiv sats lyfter ditt skrivande ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *