Vad är en alt-tag? Varför är bilders alt-taggar viktiga för din SEO?

Publicerat av Stefan Nordström den

alt-tag

Bildtaggen alt-tag är en del av den metadata som du kan visa för Google i ditt content. Sökmotorer kan tolka och analysera text men de kan inte göra detsamma med bilder. Bilder är något som kan förmedla känslor och påverka uppfattningen av innehållet på webben. I alla för människor. Sökmotorer önskar att de skulle kunna tolka dem på det sättet.

Lösningen på detta är alt-taggar; en kort text där du får chansen att beskriva för sökmotorer vad en bild innehåller. En alt-tag kan också användas för att representera bilder i skärmläsare för synskadade eller webbläsare som inte visar bilder.

En bilds alt-tag kan vara ett sätt att sökmotoroptimera sitt innehåll och hamna högre på Google och andra sökmotorer. Alt-taggar är något inte alla sajtägare sköter ordentligt, vilket gör att de kan bli en möjlig fördel i den hårda konkurrensen om platserna.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är en alt-tag?

Rent tekniskt så är en alt-tag ett html-attribut för att sökmotorer ett textalternativ till bilder. Alt-taggar brukar också kallas för ”alt attribute” eller ”alt description”. Detta W3 Schools-exempel visar hur du ändrar en alt-tag för en viss bild. I WordPress och andra CMS brukar du kunna ställa in alt-taggen när du laddar upp eller lägger in en bild i ditt innehåll.

lägga till alt-tag i WordPress

Hur kan alt-taggar påverka din SEO?

Alt-taggar är en extra möjlighet för en sökmotoroptimerare att informera sökmotorer om vad en sidas innehåll handlar om. Om du t ex som här skriver en text om alt-taggar är bildernas ett tillfälle att informera att även dem handlar om alt-taggar. Det är definitivt en missad möjlighet när du inte fyller i dem med relevant innehåll.

Hur skriver du en riktigt bra alt-tag?

En riktigt bra alt-tag ska vara kort och beskrivande samtidigt som den innehåller nyckelord. Det är bäst att ha alt-taggar som fokuserar på det centrala du vill förmedla med bilden. Tre till fem ord är oftast en lagom avvägning för att få med det du vill samtidigt som taggen inte blir för lång.

Innehållets fokus beror på vilken typ av sida det är och vad den optimeras mot. Om det är en produktsida kan det vara bra att tagga bilden med produktens exakta namn. Sidor som sökmotoroptimeras mot sökord bör absolut innehålla sökorden i någon form. Det är också bra att ha unika alt-taggar för varje bild för att variera fokus.

Undvik att trycka in massvis med nyckelord i dina alt-taggar eftersom detta bara kommer försämra din placering i sökmotorer. Detta fusk kallas ”keyword stuffing” och är ett gammalt knep som definitivt kommer leda till mer nackdelar än fördelar.

Alt-taggar – sammanfattning

En alt-tag är inte något som är avgörande för din sajts framgång på sökmotorer. Dock är det ett sätt att utnyttja alla sina möjligheter att optimera sitt innehåll. Jag rekommenderar definitivt att lägga ned tid på sin alt-taggar för att få ut det mesta av sitt arbete med innehåll på webben.

Mer om digital marknadsföring från bloggen:

Hur får du din sajt att ladda snabbare? ->

En guide till bra metabeskrivningar ->

Allt om sitemaps (sajtkartor) ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *