AI och SEO – mina tankar

Publicerat av Stefan Nordström den

AI och SEO - mina tankar

Många inom digital marknadsföring undrar så klart hur ChatGPT och annan AI-mjukvara påverkar, däribland kopplingen mellan AI och SEO. För någonstans är det mer än det språkliga och kommunikativa som blir annorlunda. Ingen vet exakt hur framtiden ser ut. Här är mina tankar om AI och SEO.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad säger experterna om AI och SEO?

Search Engine Journal är inne på att AI kan användas på flera sätt för att göra SEO-arbetet bättre och effektivare. Nordic Tech Institute menar att maskinlärningen kan förstå relevans och på så sätt leverera maximal sökintention för de avsedda nyckelorden.

Främst verkar det handla om att effektivisera contentplanering och contentskapande, något där det redan funnits ganska gott om hjälpmedel. En del menar också att det är bra för att optimera mot nyckelord, spåra ranking och analysera länkar.

Generellt känns det mindre domedag än när det gäller copywriters, troligen för att de som jobbar inom SEO redan använder många högteknologiska verktyg. AI inom SEO känns alltså inte som ett så stort steg, och det behövs ju ändå någon som hanterar det som AI:n genererar.

Stora delar av många algoritmer, t ex Googles, baseras på AI. Så steget är nog långt ifrån så skrämmande som det först kändes.

Mina tankar om AI och SEO

Personligen är jag inne på ungefär samma spår som SEO-experterna när det gäller AI. AI revolutionerar inte alltihop och vänder det upp och ned, men däremot kan det vara ett användbart verktyg för att optimera och effektivisera. Och för att göra det krävs det fortfarande proffs på SEO och content som vet hur saker görs på bästa sätt. Tur för mig, va?

En aspekt jag funderar över är dock innehållets originalitet. För hur blir det om alla börjar generera AI-content på ungefär samma sätt? Slutar det inte med att massa sidor har exakt likadant innehåll? Om jag inte är helt fel ute i detta känns det som att AI och SEO skulle kunna sänka mängden unikt innehåll rejält. Men då blir å andra sidan en duktig SEO-copywriter rena premiumtjänsten.

Hur ska du som beställare av SEO eller content tänka?

Men hur påverkar AI dig som köper in SEO- eller contenttjänster från byråer eller konsulter? Är det dags att ställa frågor hur saker görs eller komma med inspel? Nja, om du anlitar någon som vet vad de gör har de troligen koll på AI och SEO, och använder det på bästa sätt. Om det verkligen känns viktigt kan det vara bra att fråga.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Mina tankar om AI och SEO grundar sig i min erfarenhet av SEO och andra discipliner inom digital marknadsföring. Sedan 2019 har jag arbetat som frilansare, med content och SEO som min specialitet. Och du kanske hamnat här för att du vill få hjälp med digitalt innehåll? I så fall har du kommit helt rätt! Tveka inte! Kontakta mig genom att connecta med mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *