Resa under lågsäsong – vad är bra och dåligt? Är det värt det?

Är det en god idé att ge sig iväg och resa under lågsäsong? Mitt svar är ja, oftast är det faktiskt bättre än högsäsong, och det finns flera orsaker till det. I detta blogginlägg kollar vi närmare på fördelarna och nackdelarna.
För min del blir det mycket resande under lågsäsong och övergångssäsong. Orsaken är att jag är digital nomad, och själv kan välja när jag reser eller är hemma i Sverige. Det öppnar upp det för att undvika de mest populära delarna av året att resa. Men är lågsäsong även något för de som bara vill åka på semester?
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring/musiker
- 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Högsäsong, lågsäsong och övergångssäsong
Säsongerna för att resa brukar delas in i högsäsong (high season), lågsäsong (low season) och övergångssäsong (shoulder season). Högsäsongen är mest attraktiv och populär av flera orsaker, t ex väder, högtider, evenemang och när folk har semester. Men jag menar att lågsäsong och övergångssäsong kan ha mycket att erbjuda, speciellt för digitala nomader och andra som har möjlighet att resa mer flexibelt.
Trängsel och bättre upplevelser
Lågsäsong innebär mindre trängsel på boenden, gator, sevärdheter, barer och restauranger. Detta kan så klart vara både positivt och negativt, beroende på vad du är ute efter. Om du vill träffa på många nya människor kan lågsäsong så klart vara en nackdel. För mig har det varit ett stort plus, speciellt i folktäta turistmål som Lissabon och Paris.
Bristen på trängsel innebär ofta bättre upplevelser, t ex genom att få bättre service. Dessutom kommer du få bättre vyer, bättre bilder och mindre stressig vid populära sevärdheter. En annan bonus kan vara att upplevelsen blir mer lokal och autentisk när det är färre turister på plats.
Kostnad för resor och boende
Priserna sjunker under lågsäsong, så pass att det kan bli enorm skillnad. Transport är en del av det, men det handlar framför allt om boende. Många boenden går ned på halva priset, vilket jag kunde utnyttja till fullo under min resa hösten 2022.
Privat rum i vackra Ohrid, Nordmakedonien för drygt 10 euro per natt. Taget! Så billigt blir det inte alltid så klart, men det går definitivt att hitta fler och billigare boenden under lågsäsong och övergångssäsong. Om du är extra ambitiös kan du fråga på plats och eventuellt få till en deal eller två.

Nationalparken Galicica utanför Ohrid i Nordmakedonien. Ögongodis – och definitivt ett bra resmål under lågsäsong
Väder under lågsäsong
Att kolla upp klimatet och vädret är så klart en nyckelfaktor. De flesta av oss vill vara aktiva och se saker, eller åtminstone glassa lite på stranden. Och på vissa platser blir detta omöjligt under lågsäsong.
Observera att detta verkligen kan fungera tvärtom också: jag har haft otroliga resor på platser som Slovenien, Portugal, Bosnien och Nordmakedonien, just för att det var under hösten. 20-25 grader varmt och mindre folk är definitivt att föredra över fullpackat och 40 grader – i alla fall enligt mig!
Sydostasien och andra länder med monsunklimat kan så klart vara något helt annat, för att inte tala om riktigt kalla platser. Jag har dock haft det jättebra i både Thailand och Indonesien under total lågsäsong.
Naturupplevelser, miljö och hållbarhet
När du reser under lågsäsong ökar också möjligheterna för naturupplevelser. Mindre människor innebär att naturmiljöerna är mer orörda, och att fler djur vågar sig fram. Det kan dessutom finnas naturplatser som är stängda under högsäsong och öppna under lågsäsong.
Lågsäsong kan även vara bättre ur hållbarhetssynpunkt; du kanske fyller ut flyg, tåg och bussar som annars skulle gått utan att vara fullsatta? Dessutom är den lokala ekonomin mer i behov av ditt besök när det inte är högsäsong – på så sätt kan du hjälpa befolkningen och företagen att hålla igång, vilket också är en viktig hållbarhetsaspekt.
Mina erfarenheter av att resa under lågsäsong som digital nomad
Jag skulle säga att jag faktiskt reser med under lågsäsong än högsäsong. Den främsta orsaken är nog att jag vill utnyttja de ljusa och varma månaderna i Sverige, men också att göra det mesta av mina friheter som frilansande digital nomad. Varför ska jag resa när andra reser när jag inte behöver det?
Att skriva en artikel som denna påminner mig om att det verkligen är en lyx att vara digital nomad. Visst, ibland är det svårt att få ihop upplevelser, jobb och annat, men det finns ändå väldigt mycket frihet, t ex att resa under lågsäsong och övergångssäsong.
Behöver du hjälp med digitalt content? Också frilansare eller digital nomad?
Jag är som sagt digital nomad som jobbar och reser mycket, närmare bestämt en frilansande digital marknadsförare. Så om du behöver hjälp med digitalt content, t ex SEO, copywriting, sociala medier och nyhetsbrev kan jag vara personen för dig.
Men om du är digital nomad eller reseintresserad är det också kul att connecta. Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
0 kommentarer