Resa till Bosnien och runt i landet

Publicerat av Stefan Nordström den

Resa till Bosnien

Jag rekommenderar alla att resa till Bosnien och åka runt i detta härliga land. Många kopplar till det till dess mörka historia, men det finns så mycket mer att se och göra än det. Bosnien är verkligen ett underskattat turistmål!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Min resa till Bosnien 2022

Jag hade tidigare varit i Serbien, Kroatien, Montenegro och Slovenien och verkligen gillat alla fyra. 2022 var det dags att utforska Bosnien, Albanien och Nordmakedonien. Alla tre var riktigt intressanta, men Bosnien stod verkligen ut. Ett mycket intressant och unikt land med trevliga människor.

Steg ett var att fundera på destinationer. Efter lite research blev det huvudstaden Sarajevo, vackra turistmålet Mostar och lilla orten Bihac vid gränsen till Kroatien. Banja Luka i den serbiska delen av Bosnien var även inplanerad, men staden blev bortplockad p g a förändringar i schemat.

Sarajevo

Klassisk bosnisk kaffe med lokum i Sarajevo

En typisk kaffe i Sarajevo, jättegott!

Jag åkte till Sarajevo med rätt neutrala förväntningar och blev positivt överraskad av många saker. Människorna är bland de trevligaste jag träffat, samtidigt som maten och kaffet är extremt gott. Att promenera runt i staden bjuder på massa variation och intressanta platser, samtidigt som det känns relativt säkert.

Mycket kretsar så klart kring stadens mörka historia; kulhålen är kvar och det går inte att ignorera det röda vaxet på marken som fyllts i för att minnas tidigare blodpölar. Museerna jag gick på var tuffa att se, men bra och lärorika.

Stort plus för mitt hostel i staden (Franz Ferdinand) som både var billigt och centralt, samtidigt som personalen var trevliga och hjälpsamma. Och dekorationerna ger helt rätt känsla vid ett första besök i Sarajevo. Res till staden och res till Bosnien, det rekommenderar jag!

Mostar

Resa till Bosnien - Mostar

Utsikt över Mostar.

Resan gick vidare från Sarajevo till vackra Mostar, en stad många har koll på tack vare den ikoniska bron. Bron är fin, men staden och området har mycket mer att erbjuda!

Det är verkligen en stad med variationer och vibb som är som gjord för promenader och löpning. Fantastisk att ta bilder i också, då det finns mycket street art och cool arkitektur.

Jag rekommenderar att du tar en dagstur också – jag bokade genom Explore Mostar Adventures och det blev riktigt lyckat! Guiden var dessutom kunnig och villig att dela med sig av Mostars historia på ett intressant sätt. Efter Mostar gick min färd vidare till Kotor i Montenegro.

Bihac och Una nationalpark

Resa till Bosnien - Una nationalpark

Fantastiska Una nationalpark.

Men min resa i Bosnien började egentligen i Bihac, men efter stoppet där åkte jag till Kroatien för att sedan ta bussen till Sarajevo. Bihac är en liten ort med fin flod – den stora fördelen är dock närheten till nationalparken Una.

Una ligger nära kända Plitvice i Kroatien, och precis som Plitvice är det oerhört fint, med fördelen att det är både billigare och tommare. De fantastiska vattenfallen och vandringsspåren var i princip tomma – jag hade verkligen en fantastisk dag där! Bihac kan definitivt vara värt en dag eller två.

Resa till Bosnien – priser och klimat

Priserna i Bosnien är relativt låga, så pass att jag fick tag i boende för omkring 10 euro per natt (sovsal). Mat och dryck är också billigt, och samtidigt mycket gott. Klimatet är gynnsamt – riktigt skönt i slutet av september då jag var där. Överläg är det en destination med många fördelar.

Resa till Bosnien som digital nomad

Jag reste till Bosnien i egenskap av digital nomad och hade aldrig regelrätt semester i landet. Det fungerade bra i Sarajevo, Mostar och Bihac, då det var enkelt att hitta caféer med bra wifi.

Jag misstänker att Bosnien är ett riktigt bra land för digitala nomader som vill stanna längre, då det är lätt att hitta bra wifi, billigt och har mycket att erbjuda.

Nackdelar med Bosnien

Men finns det något dåligt med att resa till Bosnien? Jo, så klart! Som i många andra utvecklingsländer kan det bli rörigt, och du kan bli lurad. Taxichaufförerna är notoriskt sliriga, och det är svårt att ta sig igenom en resa utan att bli blåst på ett eller annat sätt.

Busstationerna och bussarna är – som ofta på Balkan – vilda västern, med spontana extraavgifter, arga förare och bussar som på ett eller annat sätt sett sina bästa dagar. Stationerna är även hotspots för stölder, så det är bra att vara på sin vakt. Men det gick bra för mig förutom några rejäla förseningar.

Resa till Bosnien – min slutsats

Jag skulle råda alla att resa till Bosnien. Det är ett land som har något att erbjuda på alla plan, t ex mat och dryck, natur, historia, kultur och mycket mer. Människorna är välkomnande och det finns mycket att se!

Slutligen – hur tar du dig dit på bästa sätt?

Jag kom till Bosnien med buss från Kroatien, men det finns många billiga flyg från Sverige, t ex till Tuzla. Det går även att flyga till Sarajevo och sätta igång med resan där. Min rekommendation när det gäller Balkan är att se flera länder på en gång, då alla är intressanta och det är billigt och enkelt att åka emellan dem. Jag hoppas att du väljer att resa till Bosnien och uppskattar landet lika mycket som mig!


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *