Resa själv till Kairo – hur är det och funkar det som digital nomad?

Publicerat av Stefan Nordström den

Resa själv till Kairo

Hur är det resa själv till Kairo? Är det en heltokig idé, och hur funkar destinationen för en digital nomad? Bör du bo inne i staden eller bland pyramiderna i Giza?

Här är mina erfarenheter från fem dagar i Kairo på egen hand i början av januari 2023.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Resa själv till Kairo – förväntningar och erfarenheter

Jag är av åsikten att resa ensam är en av de bästa sakerna som finns. Men hur är det med just Kairo? Funkar det även där? Staden och landet har definitivt sina utmaningar.

Först och främst: Kairo är en ofattbart stor, högljudd och intensiv stad. Du kommer inte att hitta lugn och tystnad, förutom långt ut bland sanddynerna. Jag förväntade mig kaos – och kaos var det!

Det handlar framför allt om trafiken, vilken är fullkomligt ur kontroll i Kairo. Alla kör hursomhelst och går hursomhelst, och vad som helst kan hända (kameler, barn, häst och vagn, översvämningar m.m.). Taxiresor i Kairo är definitivt inte för de med svaga nerver eller trafikrädsla.

Västerlänningar drar även till sig mycket uppmärksamhet, speciellt utanför turiststråken. Många vill sälja saker, och andra är bara fascinerade. Hursomhelst blir det många interaktioner som till slut kan ta en del energi, speciellt om du är den introverta typen.

Det går an, tycker jag, men du måste vara redo. Förbered dig på att kaoset, oljudet och interaktionerna kommer att trötta ut dig. Vinsten är dock att stadens intensitet ofta är otroligt fascinerande. Allt går i ett rasande tempo, och för en fotointresserad finns det hur mycket som helst att fånga på bild.

Pyramiderna i Giza själv

Giza på egen hand - otroligt vackert

Giza-pyramiderna – en närmast overklig vy

Jag hamnade på ett hotell vid pyramiderna i Giza, helt enkelt för att jag var ute efter pyramider. Och det fick jag; ställets utsikt håller vad det lovar. Att börja dagarna med att äta frukost med utsikt över de enorma pyramiderna ger verkligen rätt känsla.

Men Giza-området har också sina utmaningar. Alla vill sälja dig saker, och området runt mitt hotell liknade mest ett kamelgarage på kvällarna (exakt lika bisarrt som det låter). Restaurangerna är få, så om du vill ha en mer varierad upplevelse på den fronten kan det definitivt vara bättre att bo inne i centrala Kairo.

Och hustlertätt är det, dessvärre. Jag åkte på ett par rejäla blåsningar innan jag lärde mig att artigt säga nej till alla som kom fram till mig. Tråkigt, men många är påstridiga och vägrar ge upp när de väl fått igång ett samtal. Lyckligtvis resulterade min största blåsning vid Giza-pyramiderna i riktigt bra Egypten-bilder!

Guidad tur eller solo?

Jag debatterade länge med mig själv om jag skulle ta en guidad dagstur eller inte. Till slut blev det min gamla metod: massa steg utan plan.

Och det passar nästan alltid mig bättre. ”Tok”, tänker många, för vem vänder om utanför Nationalmuseum och ger sig ut på gatorna utan plan? Jag, och det var helt rätt! Det var en fin dag och jag såg många intressanta saker som jag inte hade sett utan att utforska staden till fots.

Resa själv till Kairo - en intensiv stad

Full rulle i centrala Kairo

I Kairo kan en guidad dagstur dock ge fördelen att du slipper diskutera med taxichaufförer och andra du stöter på. Det blir dyrare, men det är enkelt och du får mycket på en gång. Om du har färre dagar kan det vara ett bra sätt att hinna med de viktigaste sevärdheterna.

Min misstanke är dock att den fullproppade trafiken äter upp mycket av dagen. På mitt hotell låg de intressanta dagsturerna kring 100 dollar, vilket känns i överkant och säkert kan prutas ned. Dessvärre är de öppna förhandlingssituationerna med taxichaufförer och andra som säljer tjänster ofta hetsiga, och för mig har det i alla fall varit svårt att få till några vettiga deals.

Hursomhelst så såg mina tre hela dagar i Kairo ut så här:

  • Dag 1: Giza-pyramiderna (halvdag)
  • Dag 2: Innerstaden (här hinner du utan problem med Nationalmuseum, kyrkor, moskéer, broar och annat intressant på en dag om du använder transport)
  • Dag 3: Saqqarah, Memphis, Dahshur (halvdag)

Jag maximerade verkligen inte antalet aktiviteter, utan föredrog att ta det ganska lugnt och promenera mycket på alla destinationerna.

Kairo som digital nomad

Hur är staden för digitala nomader? Går det att resa till Kairo och samtidigt vara produktiv? Jo, det tror jag nog faktiskt. Det blev inte mycket nomadjobb för mig i Kairo, förutom några timmar på hotellet mellan utflykterna. Men hotellet funkade helt OK att jobba på, både gällande wifi och omgivning.

Inne i centrala Kairo går det också att hitta guldkorn. I Garden City stötte jag på caféet Falak Book Store. Stället är alldeles perfekt för digitala nomader, då det har bra wifi, bra kaffe och skön vibb. Rekommenderas! Och om du är däromkring är det ett trevligt ställe att besöka för en kaffe även om du inte har jobb att göra.

Resa själv till Kairo – sammanfattning

Jag skulle säga ”ja, gör det!”, men var förberedd på intensiteten. För mig har det varit fascinerande och utvecklande att vara själv i Kairo, och gett en liknande fluga på väggen-upplevelse som New York och Chicago solo. Riktigt häftigt!

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Jag är en frilansande digital nomad, och det är på så sätt jag kan resa själv till Kairo och många andra platser. Behöver du hjälp med digitalt content som t ex copywriting, SEO, sociala medier, nyhetsbrev och annat? Då har du kommit rätt! Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *