Hur är Wadi Rum? Öken i Jordanien

Publicerat av Stefan Nordström den

Hur är Wadi Rum - värt att besöka?

Hur är egentligen Wadi Rum, en av de kändaste sevärdheterna i Jordanien? Är det värt att besöka? Och hur tar du dig dit? Är det verkligen så kul med öken? Jo då!

Här är mina erfarenheter från tre nätter i Wadi Rum Fire Camp, en av de många beduincampen i reservatet.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är Wadi Rum?

Wadi Rum är ett stort, skyddat ökenområde i södra Jordanien med många vackra berg. Det är befolkat av lokala beduiner och är en av landets mest populära destinationer.

Om du har Jordan Pass är inträdet till Wadi Rum och många andra attraktioner, samt visumet, gratis. Rekommenderas, då det både är kostnadseffektivt gör saker i Jordanien enklare!

Min upplevelse i Wadi Rum

Solnedgång i Wadi Rum

Jag hade ingen aning vad jag skulle förvänta mig av Wadi Rum, vare sig när det gäller sightseeing eller det sociala. Men när jag till slut satt på ett jeepflak i öknen efter en kopp te kändes det bra. Efter 15 minuter på jeepen hamnade vi ute i Fire Camp och jag kunde inte riktigt tro mina ögonen.

Fantastiska berg, enorma sanddynor och några enstaka campingar. Det var över mina förväntningar, och hela dagen spenderades till fots. Framåt kvällen var det dags för middag, och när de boende återkom från sina dagsturer visade det sig att det bodde en hel del folk på campet.

Alla samlades för middag, och eftersom det saknas wifi blev det många samtal med den intressanta blandningen av människor från olika delar av världen. Beduinerna är dessutom väldigt sociala och umgås med gästerna, vilket gör det till en riktigt cool upplevelse.

Klimat och temperatur i Wadi Rum

Som många öknar kan Wadi Rum vara både varmt och kallt, till och med under samma dag. I januari blev det rejält kyligt och blåsigt under natten, men dagarna var sköna. Högsäsongerna är under våren och hösten, medan sommaren är mycket varm.

Om du åker dit under vintern är det bra att ha rejäla kläder redo, men för mig var klimatet inte något som sänkte upplevelsen. Tvärtom är det ofta något som bidrar till känslan. Nätterna är dessutom ofta stjärnklara, vilket är en av höjdpunkterna i Wadi Rum.

Dagstur i Wadi Rum med jeep

Lawrence Spring - en del av jeeptouren

Lawrence Spring – en del av dagsturen

Jag var mest där för att hika på egen hand, men till slut lyckades campets ledare att övertala mig att bege mig ut med jeepen. Och det var kul; dagsturen tog oss till fantastiska delar av Wadi Rum, samtidigt som det helt enkelt var roligt att åka runt i öknen. Dagstur rekommenderas, speciellt om du bara har en dag att spendera där.

Hur fungerar campet?

Det var mycket som var oklart för min del, men det visade sig att Wadi Rum Fire Camp hade allt som behövdes. Frukost och middag ingick (ibland lunch). Det fanns vatten, kaffe och te att tillgå, och toaletter och duschar var i helt OK skick. Allt funkar smidigt, och det är gott!

Om du vill ha med dig något speciellt är det dock viktigt att köpa det i förväg; Village har ett begränsat utbud, och i campen finns det ingenting att köpa. För mig var det spartanska dock en stor del av lockelsen.

Hur många dagar i Wadi Rum?

Jag stannade tre nätter, men för många kan jag tänka mig att två nätter är lagom. Det beror på hur mycket du uppskattar öknen och lugnet, samt om du behöver tillgång till bra wifi och andra bekvämligheter.

Transport till och från Wadi Rum

De flesta – även jag – åker till Wadi Rum som en del av en större rundresa i Jordanien. Jag kom från Aqaba vid röda havet och åkte vidare norrut till världsarvet Petra.

Det går utmärkt att åka mellan samtliga platser, inklusive Amman, med lokal minibuss. Många väljer också att hyra bil eller en tour av alla platserna. Oavsett val så är det relativt enkelt att ta sig mellan dessa fyra punkter.

Vissa bussar lämnar dig på vägen utanför Wadi Rum, men det är enkelt att lifta till Village där de flesta campen hämtar upp sina gäster. När jag åkte vidare till Petra gick bussen från Wadi Rum Village.

Slutligen – undvik dåliga camps

Wadi Rum Fire Camp - magiskt

Wadi Rum Fire Camp

Som du säkert märkt rekommenderar jag Wadi Rum starkt! Det enda jag vill flika in är att det är viktigt att kolla var ditt camp ligger, och vad dagsturerna kostar. Från början hade jag bokat ett camp (Magic Camp, snarlikt Magic Nature Camp som är ett riktigt beduincamp i reservatet), som både låg utanför öknen och tog extrema överpriser.

Se till att ditt camp inte ligger vid visitor center eller innan Wadi Rum Village. Min dagstur kostade 50 JD och en halvdag 40. Mer än det är definitivt i överkant. Jag skulle kraftigt rekommendera Fire Camp, då allt från personal och mat till läge var perfekt. Håll koll på detta, det kan förstöra din upplevelse!

Är du också digital nomad? Behöver du hjälp med digitalt content?

Är du också en digital nomad eller någon som är ute och reser mycket? Eller behöver du hjälp med digital marknadsföring, som t ex copywriting, SEO, nyhetsbrev eller sociala medier? Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Kategorier: Resa

Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *