Cykelsemester i Portugal – så gick det för oss!

Publicerat av Stefan Nordström den

Cykelsemester i Portugal - en god idé

Funderar du på en cykelsemester i Portugal? Då tycker jag att du ska ta en titt på detta blogginlägg. I april 2024 åkte jag och två vänner på en tio dagar lång cykelsemester i Portugal, och det blev riktigt lyckat. Här går jag igenom det som är bra att tänka på så att din resa blir lika bra!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Varför Portugal?

Kort och gott: jag älskar Portugal! Nej då, det är mer än så. Vi fick ihop en grupp med tre personer för att testa på en cykelresa i Europa. Jag hade tidigare kört några endagars i t ex Rumänien och Portugal, medan de andra cyklat Kattegattleden. Portugal lät som en bra kandidat, och vi valde landet av flera orsaker:

 • Jag vet sedan tidigare att det är ett land fullt av trevliga ställen och fina utsikter
 • Det finns många ställen att övernatta på med lagom cykelavstånd
 • Prisnivån är relativt låg för att vara ett EU-land
 • Vi hade cyklat i denna utsträckning utomlands, så vi tänkte att en cykelsemester i Portugal blir en perfekt start

Att hyra cyklar i Portugal

Det finns gott om cykeluthyrare i Portugal. Vi valde en uthyrare i Lissabon med det ytterst bokstavliga namnet Mountainbike Portugal. Priserna var rätt höga, och vi valde starka cyklar med bra fjädring. I efterhand var det en bra investering eftersom att allt från cyklar till leverans och servicenivå fungerade klockrent. Då Portugal är ett etablerad turistland tror jag att de flesta cykeluthyrarna är pålitliga och seriösa.

Vi valde att få våra cyklar levererade till Nazaré och upphämtade i Aljezur, och lämna in dem under vår dag i Lissabon mitt i resan. Cyklarna dök upp på hotellet i Nazaré som planerat, och all utrustning var korrekt. Det var bara att tuta och köra!

Kända cykeltrails eller fria vägar?

Men.. var ska du cykla i Portugal? I bergen, kring Lissabon, nere i Algarve? Rätt tuff fråga eftersom Portugal är fullt av attraktiva områden, inklusive etablerade vandringsleder och cykelleder. Jag valde ut några punkter baserat på erfarenhet och nyfikenhet med lagom långt avstånd emellan, vilket visade sig vara både bra och dåligt.

Vi valde att till stor del låta Google Maps guida oss mellan destinationerna, och vi hade sällan kunskap om exakt vi vad vi stod inför. Det blev många överraskningar, exempelvis byar och restauranger vi aldrig stött på om vi inte cyklat på det sättet. Samtidigt skickade Google oss ut på kostigar, ned i träsk och in på privata egendomar där det blev tvärstopp.

Personligen föredrar jag nog ändå att köra med Maps och se vad som händer över att följa en etablerad led, men det är i grund och botten en smaksak.

Vår cykelsemester i Portugal – dag för dag

Cykelsemester i Portugal - dag 1 till 3

Ungefärlig rutt de första tre dagarna (10 timmar är en minst sagt positiv uppskattning).

Vi cyklade sju av de nio dagarna vi vistades i Portugal, totalt 450 km. Mina vänner var vana vid kring 100 km om dagen från Kattegattleden, vilket det inte blev tal om i bergiga Portugal. Tvärtom visade sig vårat ”lätta” upplägg bitvis vara väldigt tufft. Vi kom ofta fram utmattade till boendet sent på eftermiddagen trots att vi inte latat oss på vägen. Värt att anmärka är att både magsjuka och förkylning härjade i vår lilla grupp redan från början, vilket så klart hade sin påverkan på prestationen.

Portugal är ett varierat land, och så är även cyklingen. Norr om Lissabon är en oerhört bergig del med många backar, medan det blir någorlunda platt efter Setúbal (delen under Lissabon). Vissa vägar har generösa cykelbanor som är helt underbara att cykla på, medan andra innebär obehaglig närkontakt med förbisvischande långtradare. Men det är märkbart att landet försöker bli mer av ett cykel- och outdoorsland, t ex i form av att bygga fler cykelbanor. Det gillar vi!

Nazaré-Peniche (66 km)

Magisk strand på väg mot Peniche

Magisk strand på väg mot Peniche

Vi misstänkte redan på förhand att Nazaré till Peniche skulle bli en tung sträcka, och vi fick mer än rätt! Vyerna är fantastiska i detta område, vilket så klart betydde att vi behövde klättra upp och ned för många av klipporna och stränderna. Det blev ingen lätt uppvärmning – vissa gånger undrade vi verkligen vad vi gett oss in på!

Dessvärre blev det en långdragen dag p g a sjukdom i sällskapet och många backar, och vi kom sent till Peniche. Dagen blev en avvägning, då vi inte ville dra på oss för många extra kilometer i och med sjukdom i lägret. Jag hade exempelvis en tanke om att kolla in Obidos, den medeltida staden i området. Så blev det inte, då magsjuka och turisthotspot inte riktigt går ihop. Väldigt synd då det finns många fina vyer kring Peniche.

För vår del blev det direkt i sängen istället för att bege oss till stranden på kvällen. Trist, men ibland en verklighet under denna typ av resor.

Upptäckter och tips:

 • Sao Martinho do Porto är en underskattad ort jag aldrig hört talas om förut, fint!
 • Miradouro do Atlantico vid Foz de Arelho är galet fin!
 • Golfresortområdet kring Obidos och Praia D’El Rey är däremot inte lika trevligt, urk
 • Ta tid att stanna vid Balealstranden norr om Peniche, då den är fantastisk

Boende:

 • Peniche Hostel, två i dubbelrum och en i sovsal (enkelt bra ställe där jag sovit flera gånger)

Peniche-Ericeira (65 km)

Glatt gäng på cykelsemester i Portugal

Vi inledde dagen i Peniche med en runda runt hela halvön, då det finns mycket fint att se. De fina klipporna och dramatiska vågorna påminde mig om varför det är ett av mina absoluta favoritställen i Portugal, men sedan var det dags att ge sig ut på vägen och avverka kilometer i rätt riktning.

Första halvan bestod av mycket landsbygd och några ironiska guldkorn som t ex gödsel- och konstgräsodlingar. I dessa ögonblick hade vi så klart hellre varit på Portugals svar på Kattegattleden, men vyerna tog upp sig efter en fikapaus i Lourinha. Däremot började sjukdomen ta mer och mer fäste hos en av oss, vilket gjorde slutet till en kämpainsats.

Vägen såg trevligare ut än vad den var på Google Maps, men lyckligtvis blev vi belönade i Ericeira. Jag har aldrig varit där förut, och jag måste säga att det är en otroligt vacker plats på samma nivå som Nazaré och Peniche. Otroliga klippar och stränder, som alltid i Portugal!

Det blev inte samma trötta kväll som i Peniche; vi hann ut lagom för att fånga solnedgången med ett par glas rosévin på utsiktsplatsen och en öl på den fantastiskt quirkiga hamnbaren jag lyckades hitta (tänk en riktig dive bar, men med pirater och papegojor). Där och då upptäckte vi verkligen att det är viktigt att få in lite njutning och ”we did it”-känsla i cykeldagarna.

Upptäckter och tips:

 • Kustnära vägar behöver inte betyda att stranden ens syns
 • Det är ganska kul att hamna på skumma platser under en cykelresa, även om de inte är vackra
 • Praia do Porto Novo var ett coolt ställe för en kaffepaus, riktig retrohotellort!

Boende:

 • Vinnus Guesthouse, rum för tre personer (bra läge och riktigt bra klass på rummet, se upp med tidig check in-tid dock!)

Ericeira-Cascais (58 km)

Del 1: Ericeira-Cabo da Roca

För de friska i gruppen blev det en god natts sömn, och personligen kände jag mig rejält taggad inför denna dag, då det vankades pausdag. Vi valde att låta vår sjuka vän ta taxi halvvägs och möta oss i Cabo da Roca (Europas fastlands västligaste punkt), medan vi andra två körde hela distansen. Det blev en kul dag, tack vare stor variation.

Vi började med lite klippor och mountainbikespår i Ericeira-trakten och körde pitstops i några sömniga byar. Så fort skylten för Sintra (de som vet vet) dök upp blev det bergsklättring, och den sista delen innan Cabo da Roca var mördande. Det var riktigt nice att få en cappuccino och en pastel de nata i kroppen när vi nådde Cabo da Roca, för då var varken energin eller humöret på topp. Lyckligtvis hade våran vän lyckats ta sig dit också!

Del 2: Cabo da Roca-Cascais

Överturismen och busskaoset i Cabo da Roca föll inte mitt svettiga cykelhumör i smaken, så det var skönt att rulla därifrån. Nästa stopp var ikoniska Praia do Guincho, där jag gjort allt från vinterbadat till filmat musikvideos under årens lopp. Det inleddes med uppförsbacke, men sedan var det dags för en av cykelresans längsta nedförsbackar: ca 8 km rakt ned till Guincho!

Praia do Guincho är alldeles för fint för att cykla förbi, så vi parkerade och begav oss ut på stranden för en paus. Pausen var lite för trevlig och det var dags att cykla vidare mot Cascais, den centrala badorten i området. Blåsten och hungern började ta vid efter ett snabbstopp vid episka Boca do Inferno, och när vi nådde Cascais var vi alla ganska tomma i energitanken.

Classy som vi är blev det McDonalds till sen lunch – välförtjänt efter nästan 200 km under de tre första dagarna i Portugal! Tågresan till Lissabon blev en fullkomlig mardröm tack vare att vi klantade oss med att välja rätt cykelvagn, men efter en timme som var det absoluta lågpunkten på hela resan nådde vi äntligen ändstationen Cais do Sodre i centrala Lissabon. Det kändes skönt att lämna in cyklarna hos uthyraren och se fram emot en dag utan cykling.

Upptäckter och tips:

 • Ät och drick ordentligt på ett proaktivt sätt om du inte vill gå in i väggen under långa cykeldagar
 • Välj rätt vagn när du åker lokaltåg med cykel i Portugal, jag lovar att det är värt det

Boende:

 • Lisb’on Hostel, tre sängar på vandrarhem (helt OK hostel med kanonläge och schyst frukost)

Lissabon-Setubal (80 km)

Cykelsemester i Portugal - andra delen dag 4 till 7

Ungefärlig rutt dag 4 till 7 (både längre och långsammare än Googles uppskattning)

Vi spenderade en dag med sightseeing och återhämtning i Lissabon innan det återigen var dags att cykla. Dagens längsta körning stod på schemat, och vår magsjuke vän valde att åka direkt till Setubal för att bli bra en gång för alla.

Det blev en både lång och härlig dag med många stopp och minnesvärda platser. För mig var det kul att visa min vän sevärdheter som Torre de Belem och Costa da Caparica (där vi tog lunchpaus), och det var skönt att ta båten över floden som en del av dagen. Det blev både strand, skog, mark och otroliga berg under dagen, och jag hade svårt att välja bort för att få dagen att inte dra iväg uppåt 100 km.

Till slut skippade vi Sesimbra och Lagoa de Albufeira och stannade vid Fonte de Telha (älskar den platsen!), samt körde igenom Arribida-området. Arrabida inklusive Pontinho de Arrabida är renodlad Portugalporr på högsta nivå, med kurviga vägar i bergen och otroliga havsutsikter. Trots att det blev många backar var det ganska lätt att cykla.

Vildsvin på stranden i Arrabida

Vildsvin på stranden i Arrabida

Vi hade planer på att äta i Pontinho de Arrabida, men dessvärre var det bara några snobbiga fiskrestauranger som hade öppet. Fint var det, men samtidigt började humöret sjunka i takt med hungern. Vi kämpade oss upp på vägen mot Setubal igen, och körde vidare in i kvällen. Återigen var det helt otroliga vyer, exempelvis när vi hamnade på en kurvig Top Gear-liknande vägsträcka i solnedgången.

Precis när det blev mörkt nådde vi Setubal, med en helt galen hunger i bagaget. Första bästa kebabställe blev det, och varsin av deras största kebabtallrik. Kebab hit och McDonalds dit – både en hälsoresa och en resa där vi totalt missar det portugisiska köket. Bra jobbat!

Upptäckter och tips:

 • Ät och drick ordentligt på ett proaktivt sätt om du inte vill gå in i väggen under långa cykeldagar (IGEN!)
 • I Portugal kan det vara så pass mycket total obygd att det är omöjligt att hitta en affär eller en bensinmack
 • Att ta båten under cykelresor är ett riktigt trevligt inslag

Boende:

 • Hotel Laitau, trippelrum (ett riktigt lyckokast då trippelnumret i det närmaste var som en svit och frukosten var både stor och god! Setubal är så klart billigare då det inte är ett turistställe på samma sätt som de föregående stoppen.)

Setubal-Ademas (67 km)

Cykelsemester i Portugal gör att du får se mycket av landsbygden

Fin portugisisk landsbygd

Som nästa stopp hade jag siktet inställt på Melides, en charmig ort på landsbygden. Under denna dag var det dags att bege sin i Portugals inland, och jag hade dessutom aldrig varit i de här delarna av landet förut. Jag hade sedan länge kollat in halvön Troia på andra sidan Setubal – dit skulle vi nu ta båten för att påbörja vår cykeldag.

Båtturen från Setubal var trevlig och ett skönt sätt att börja morgonen, men Troia var dessvärre inget att hänga i granen. Stora delar av området har börjat byggas om till olika typer av resort, vilket både förstör dess genuina känsla och leder till att vägar försvunnit. Det kändes mest bara ökenliknande och blåsigt. Maps ledde oss dessutom på villovägar in på byggarbetsplatser flera gånger, och frustrationen växte.

Detta kombinerades med att det var mycket blåsigt, så det blev rätt seg cykling trots att det var den plattaste dagen så här långt. Men det positiva var att alla tre i gruppen var någorlunda friska, även om jag kände mig svag rent fysiskt. Här någonstans började sjukdom nummer två att dyka upp för min del; febern och natthostan.

Det här blev definitivt den minst minnesvärda dagen cykelmässigt. Lantboendet i Ademas var supertrevligt, och vi tog några öl och åt lite snacks innan vi gick till sängs (alla affärer i Melides hade söndagsstängt).

Upptäckter och tips:

 • Inte den roligaste delen att cykla i Portugal, i och med brist på sceniska ställen och byggboom
 • Miljöerna påverkar min motivation och energi väldigt mycket

Boende:

 • Monte da Vinha Nova, svit (supertrevligt hus långt ute på landsbygden, skulle absolut kunna tänka mig att åka dit några dagar för att få lugn och ro)

Ademas-Vila Nova de Milfontes (69 km)

Vi hade brottats med en del knepiga vägar på väg till Ademas, exempelvis många uppförsbackar på grus, samt vägar som både var strand och träsk på samma gång. Vägen mot Vila Nova de Milfontes såg ut som raka motsatsen, då det främst handlade om medelstora bilvägar.

Om det var någon dag som bjöd på lite för mycket närkontakt med bilar och lastbilar så var det denna. Denna del av Portugal har inte särskilt utvecklade cykelbanor, och respekten för andra trafikanter är ganska låg. Många gånger fick vi välja mellan lastbilarna eller att chansa på att kostigarna vi hittade i Google Maps faktiskt var framkomliga. Det blev föremål för en del diskussion, och till slut landade vi i en blandning.

Vi tog en lunchpaus på surfstranden Praia de Sao Torpes utanför hamnstaden Sines, och det var välkommet med ett stopp på ett rejält köpcentrum på vägen. Här var vibbarna ganska goda, då alla tre hade OK sjukstatus; en vän hade övergående magsjuka, en vän hade begynnande magsjuka (skulle det visa sig) och jag brottades mer och mer med min hosta.

Jag har varit i en delen Alentejo och jag misstänkte att det skulle bli fantastiskt efter Sao Torpes. Och visst blev det det! Vägen mot Porto Covo, en av de finaste ställena i Portugal enligt mig, var helt underbar och jag tappade bort mig och blev lämnad bakom de övriga då jag inte kunde sluta stirra ut över havet. Området runt Porto Covo och Vila Nova de Milfontes är galet vackert, och vi hade på förhand beslutat oss av att verkligen njuta av den dagen.

Pausdag på cykelsemester i Portugal

”Mer sånt”, sa vi när vi äntligen fick chans att hänga på beachen under en eftermiddag

Efter ett ministopp i Porto Covo begav vi oss ut på vägen mot Praia do Malhao, en strand av helt episka proportioner. Några kämpiga grusvägar senare hade vi parkerat cyklarna för några timmars strandhäng. Det var helt underbart att få lite riktig downtime och bada, sova och gå runt på stranden. Framåt kvällen cyklade vi ned mot Vila Nova de Milfontes för att hinna köpa saker innan affären stängde.

Upptäckter och tips:

 • Stanna mer och längre på cykelresor för att njuta
 • Missa inte Alentejo-kusten om du besöker Portugal

Boende:

 • Só Mar, trippelrum (helt OK budgetboende som levererade vad vi behövde)

Vila Nova de Milfontes-Aljezur (58 km)

Jag hade tänkt mig en turistrunda runt Milfontes kring frukosten, då det finns mycket finns att se, men nu var det dags för både magsjuka och hosta att slå till. Vi fick lämna min favoritort direkt och börja avverka kilometer. Resan till Aljezur i norra Algarve blev mer av en transportsträcka, och vi fick dessvärre hoppa över en del sceniska platser för att orka oss dit.

Återigen blev det en balansgång mellan aggressiv motortrafik och potentiellt krångliga småvägar, men vi fixade det till slut. Sjukdomen och tröttheten var påtaglig, så det var riktigt skönt att lämna ifrån oss cyklarna på hotellet för sista gången denna runda. Den tänkta slutfesten vid poolen kom av sig, och vi begav oss tillbaka till Lissabon med morgonbussen.

Upptäckter och tips:

 • Inget särskilt denna dag

Boende:

 • Hotel Vale Da Telha, två dubbelrum (en bra bit från själva Aljezur och lite dyrare men frukosten var riktigt bra)

Vad gick bra och vad gick dåligt?

Sammanfattningsvis gick vår cykelsemester i Portugal väldigt bra, skulle jag säga. Vi fick ihop planeringen, packningen och det mesta andra vi själva kunde påverka. Sjukdomarna var det som drog ned oss, vilket är svårt att göra något åt.

Jag skulle framför allt ta med mig att lägga in lite fler rena vilodagar eller korta dagar för att njuta av resan och inte bara cykla, samt tänka lite smartare kring ätandet och drickandet. Att gå in i väggen p g a undernäring i ett så cykelvänligt land som Portugal är onödigt.

Slutsats – cykelsemester i Portugal

Jag skulle inte ha några betänkligheter alls kring att ge mig ut på cykelsemester i Portugal, oavsett vilken del av landet det handlar om och upplägg. Men ha i åtanke att vissa delar av Portugal är riktigt bergiga. Du kommer behöva vara i ganska bra form för att kunna njuta och inte bara kämpa hela tiden. Med det sagt så är cykelsemester i Portugal något jag verkligen rekommenderar, och jag hoppas att du lärt dig mer om det i detta inte så korta blogginlägg!

Om du gillade detta blogginlägg och vill läsa mer om att cykelsemestra, kolla in mina bästa tips för en bra cykelresa. Jag skrev detta blogginlägg för att det är kul, men jag är digital marknadsförare till yrket. Gillar du hur jag skriver och skulle vilja ha hjälp med content? Lägg till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Kategorier: Resa

Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *