10 saker att tänka på för att spela in en riktigt bra musikvideo

Hur gör du för att lyckas med att spela in en musikvideo? Jo, det finns mycket att tänka på. En del saker går bra från början. Andra lär du dig på vägen.
Jag har varit musiker i band sedan 2009. Jag har sett hundratals musikvideor, men 2021 var det äntligen dags att spela in en egen. Här är mina lärdomar från planeringen och utförandet. Häng med, så slipper du göra misstagen vi gjorde. Men se till att göra en musikvideo – det är superroligt och ett bra sätt att marknadsföra din musik!
Obs: tänk på att dessa tips gäller att spela in en ”riktig” musikvideo. Det finns många andra saker att göra också, t ex playthroughs, covers, liveversioner annat. Dessa är ofta enklare och billigare, men samtidigt inte riktigt lika häftiga.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
10 tips för att spela in en riktigt bra musikvideo
Det finns en hel del fallgropar kring musikvideos, men lyckligtvis har jag nyligen spelat in en. Här är mina 10 tips för att det ska gå så smidigt som möjligt:
- Bestäm en budget
- Rätt inspelningsplats(er)
- Story och upplägg
- Image och varumärke
- Välj rätt låt
- Välj ett bra produktionsbolag
- Ha gott om tid
- Filma massvis
- Planera inspelningsdagen noga
- Rätt marknadsföring av videon
1. Bestäm en budget
Det är inte billigt att spela in en professionell musikvideo, och även när du försöker dra ned på kostnaderna så mycket som möjligt. Ofta blir det kompromisser någonstans mellan de höga ambitionerna och offerterna. Därför är det bra att bestämma budgeten i förväg så att ni vet vad ni har att röra er med. Då kan ni också dela upp den i olika poster, t ex filmning, bearbetning, lokal och annat.
2. Hitta rätt inspelningsplats(er)
Något tråkigt som vi snabbt upptäckte är att de flesta coola lokaler är dyra. Väldigt dyra till och med. Därför är det viktigt att göra research för att hitta guldkornen. Om du behöver en lokal så klart. Ibland kan replokalen eller utomhus räcka, och då slipper du en av kostnaderna i sammanhanget.
Men rätt är inte bara kostnad. Om du scoutar ordentligt och hittar precis rätt inspelningsplatser kan det göra stor skillnad för videon. Det kan göra mycket för känslan och framtoningen, och coolast behöver faktiskt inte alltid betyda dyrast. Och tänk på att filminspelning kan störa: om ni spelar in en musikvideo på offentlig plats eller något där ljudet kan påverka någon kan det sluta med tvärstopp. Så tänk till kring det innan!
3. Skriv ett manus med story och praktiska upplägg
En låt kan kännas kort, men i videotermer är det ganska mycket som behöver hända för att det ska vara engagerande.
- Vad tänker ni er för typ av musikvideo? Handlar det om det musikaliska, t ex bandet som spelar, eller vill ni berätta en historia?
- Hur mycket av låten kan de olika delarna tänkas ta upp och hur passar det ihop?
- Vad krävs gällande miljö och medverkande för att få till det på ett snyggt sätt?
- Vad ställer manuset för krav på de olika sakerna som behöver filmas?
Om du kan besvara dessa frågor är du en god bit på väg med manuset. Ju mer du vet i förväg, desto färre obehagliga överraskningar kan det bli på inspelningsdagen.
4. Gör en musikvideo som kommunicerar bandets image och varumärke
En musikvideo är något som i sig kan boosta din popularitet, t ex på YouTube och Facebook. Men det är också något ännu viktigare: en möjlighet att visa vem du/ni är. Tänk på vad som ska kommuniceras och vad varumärket består av och se till att det blir en musikvideo som stämmer med det.
Om musiken och musikvideon går ihop och skapar en helhet blir det ofta riktigt häftigt, för att inte tala om sälj- och varumärkesdrivande. Därför är det värt att tänka till kring det.
5. Välj rätt låt att spela in musikvideo till
En musikvideo är ofta en del av att släppa en skiva eller EP. Det kanske till och med är det första intrycket världen får av släppet? Då gäller det verkligen att välja rätt låt. Dels ska den vara catchig och direkt, dels ska den representera hur skivan och musiken låter. Dessutom är det bra om den kopplar så mycket som möjligt till musikvideons tema och story så att det skapar en snygg helhetsbild.
6. Välj ett produktionsbolag som kan musikvideos
Om du söker efter hjälp med filmning och videoproduktion får du så många träffar att du inte har en chans att kolla upp många av alternativen. Men en musikvideo är inte riktigt som andra videos. Därför bör du välja ett bolag som kan musikvideos, och gärna videos inom din genre om du spelar en speciell typ av musik.
Vi spelar t ex extrem hårdrocksmusik, något som också avspeglas i vår visuella framtoning. Och då var det så klart perfekt för oss att få tag i ett produktionsbolag som inte bara är grymma på filmning och redigering – de tycker om och förstår musikstilen också.
7. Ha gott om tid när ni spelar in
Stress och tidspress är ett säkert sätt att förstöra de flesta sakerna inom musikinspelning – även musikvideos. Musik är trots allt en konstform som vi njuter av att skapa, och i det ingår även musikvideos. Se därför till att ha gott om tid i schemat för att genomföra inspelningen på ett ordentligt sätt, inklusive de praktiska förberedelserna.
Vi fick till ett ganska luftigt schema och kunde filma allt under avkopplade former. Det gjorde att vi kunde vänja oss vid situationen (det är inte så ofta vi spelar inför kameror, utan publik i en festlokal) och få till tagningar som vi alla var nöjda med. Att göra på det sättet rekommenderas starkt, både för slutresultaten av musikvideon och nöjet med inspelningsdagen.
8. Filma massvis av material
Precis som vid bandfotograferingar blir stora delar av materialet ofta OK eller sådär. För att hålla en hög nivå hela vägen är det viktigt att filma massvis av material. Spela låten ur flera olika vinklar och släng in så många specialtagningar som möjligt. Om ni kommer på idéer under inspelningens gång, spela in dem och se om det blir intressant.
Tänk på att delar ni framför låten måste stämma bra överens med låten. Med det i åtanke kan det vara riktigt bra att ha många olika versioner att välja mellan. Och när ni har massvis av material blir det oftast en del häftigt över som kan användas i andra promotionsyften. Win-win!
9. Planera inspelningsdagen noga
Inspelningsdagen är verkligen dagen D när saker behöver stämma. Se till att planera såväl inspelningen som det praktiska omkring den. Hur fungerar det med transport och parkering? Behövs det förstärkare, gitarrsladdar eller props? Är det OK att föra oljud hela tiden när ni är där? Kolla upp dessa saker innan så undviker ni obehagliga överraskningar på plats.
En extra sak att hålla koll på är hur det ska gå till med ljudet och instrumenten. Är det någon som ska spela på instrument med eller utan ljud, och vad ska ni använda för att veta var ni är i låten? Vi blandade t ex trummor med clicktrack utan gitarrer och sång med att ha låten på i bakgrunden för att få tagningar som bäst fångade de olika bandmedlemmarnas delar av låten.
Tipset är att ni öppnar upp för alla möjligheter: ta med massa ljudspår med och utan sång/instrument/click med mera. Och se till att det går att spela upp på plats om det behövs!
10. Marknadsför din musikvideo
De flesta guider om att marknadsföra musik menar att hälften av resurserna ska gå till skapandet av materialet och hälften till marknadsföringen. Jag har synpunkter på detta, men när vi pratar om musikvideos gäller det i allra högsta grad. Visst, en musikvideo är kul att spela in, men det handlar ju om att skapa publicitet. Och dessvärre har den organiska räckvidden på sociala medier aldrig varit sämre.
Om musikvideon är något som är viktigt för er promotion bör ni vara redo att lägga en del av budgeten på annonsering, t ex på Facebook och Instagram. Jag tror på organisk digital marknadsföring, t ex organisk SEO, men i det här fallet kommer jag faktiskt böja mig och investera i annonsering för vår musikvideo.
Om ni inte vill annonsera kan ni vara aktiva i de typiska kanalerna för musiker som YouTube, Facebook och Instagram. En musikvideo gör sig väldigt bra på sociala medier och om den är lyckad kan den ge ditt band många nya fans.
Behöver du hjälp med digital marknadsföring, eller vill du snacka musik?
Jag är en frilansande digital marknadsförare som dessutom sysslar med musik och den marknadsföring som kommer med köpet. Därför skriver jag gärna om att marknadsföra musik, speciellt underground. Men jag utför också många frilansjobb inom digital marknadsföring, framförallt inom copywriting och SEO.
Oavsett om du är en potentiell kund eller en musikerkollega och vill komma i kontakt med mig kan du lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Och du kanske vill kolla in musiken jag sysslar med? Då kan du ta en titt på Desolator, mitt death metal-band som vi spelade in musikvideo till eller Soliloquium, mitt mer melodiska soloprojekt.
Desolator: Bandcamp | Facebook | Instagram | Spotify | YouTube
Soliloquium: Bandcamp | Facebook | Instagram | Spotify | YouTube
Mer om musik och musikmarknadsföring från bloggen:
10 sätt att få fler lyssnare på Spotify ->
0 kommentarer