Släppa nytt album – tänk på detta när du ger ut en ny skiva

Publicerat av Stefan Nordström den

Släppa nytt album - tänk på detta när du ger ut en ny skiva

Att släppa ett nytt album, en ny EP eller en låt är en av de mest spännande tillfällena för en musiker. Men vad behöver du tänka på för att få så många som möjligt att höra det? Och för att göra processen så smidig som möjligt?

Det finns en hel del att tänka på, helt klart. Jag är en frilansande digital marknadsförare som också sysslar med på musik i flera olika band. Här är mina tips för att släppa nytt album.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Mina erfarenheter av att släppa album

Under min tid som musiker har jag hittills varit med om att släppa 8 fullängdare och en mängd EP’s och singlar:

 • Desolator – Unearthly Monument (2013)
 • Ending Quest – The Summoning (2014)
 • Soliloquium – An Empty Frame (2016)
 • Soliloquium – Contemplations (2018)
 • Ashes of Life – Seasons Within (2020)
 • Soliloquium – Things We Leave Behind (2020)
 • Desolator – Sermon of Apathy (2020)
 • Soliloquium – Soulsearching (2022)

Soulsearching - det nya albumet från mitt band Soliloquium

Rena musiker-CV:t, eller hur? Nja, skryt är inte riktigt meningen. Poängen är att jag lyckats lära mig mycket från gång till gång. Det har gått från en riktig garageoperation där ingen vet vad de håller på med till en hyfsat väloljad maskin, dessutom med skivbolag och andra personer inblandade på ett bra sätt.

Har du skivbolag eller PR-hjälp? Vad gör dem?

Ansvarsfördelning är en viktig del av att släppa ett nytt album. Du/ni kan verkligen inte göra allt, utan det handlar om att hitta effektiva sätt att fördela uppgifter.

Har du ett skivbolag eller någon som hjälper till med promotion? Vad är det de gör, och – framför allt – vad är det de inte gör? När det är klarlagt vet du mer om vad du som musiker behöver ta hand om för att få till ett lyckat skivsläpp.

I dagens moderna medielandskap med t ex sociala medier hamnar mer av ansvaret ofta på banden själva. Artister behöver inte bara skriva musik, de behöver skapa content. Och det passar definitivt inte alla, men om du är duktig på det kan det boosta din musik ordentligt.

Vem gör vad i bandet?

Ja, nu är ansvaret utanför och innanför bandet klarlagt. Men vem står för vad i bandet? Det är viktigt att fördela uppgifterna så att ni vet vem som gör vad.

Några typiska saker som brukar behöva täckas upp är:

 • Inlägg/kommunikation på sociala medier
 • Kommunikation med skivbolag, marknadsförare, grafiska designers etc.
 • Försäljning/utskickning av merch
 • Vem ser till att den digitala musiken laddas upp och släpps korrekt?
 • Vem skickar ut promopaket för recension?

Vilka format?

Ett släpp kan vara allt från en digital singel till ett album som släpps på CD, vinyl och i andra format. Dessutom finns det mängder med digitala musikplattformar och distributörer. Det är bra att bli klar över vilka format som gäller så tidigt i processen som möjligt.

Digitala musikplattformar

Mitt band Soliloquiums Bandcampsida

Jag skulle rekommendera att försöka få upp albumet på så många digitala musikplattformar som möjligt. Men när du jobbar med promotion är det viktigt att välja vilka du vill styra dem mot; gärna de som gör allra mest för att växa populariteten och sälja musik, så klart.

Eftersom jag får in mest pengar genom Bandcamp är det ofta den plattformen jag försöker driva min trafik till. För andra kan det dock handla om YouTube, Spotify, en hemsida eller en webbshop. Fundera på vad som är viktigast för dig och driv trafiken dit i ditt promotionmaterial.

Omslaget är viktigt

Ett album behöver ett albumomslag. Och inte vilket omslag som helst. Omslaget behöver representera musikens känsla och koncept – samtidigt behöver det också stå ut bland andra omslag, både i digitala och analoga miljöer. Det behöver dessutom vara professionellt i sitt grafiska utförande.

Inte helt lätt, och det är definitivt en av de saker jag kämpar med mest när jag skapar ett nytt album. Ibland finns inspirationen till ett omslag redan där, men ibland är det tomt. För mig är det bästa sättet att tänka på ett nytt album i sin helhet så tidigt som möjligt. Om omslagsidéerna redan är där på samma gång som musiken skapas blir det ofta lättare och bättre.

Annat promotionmaterial

Format, musikuppladdningar och omslag är ett steg av att släppa en ny skiva. Idag krävs det dock en hel del annat, speciellt om du satsar på visuella sociala medier som YouTube och Instagram.

Några av sakerna som behövs är:

 • Bilder
 • Videos
 • Beskrivningar/texter, t ex biografi
 • Merch

Nya bilder

Ett nytt album innebär att det behövs nya, passande bandbilder. Minimikravet är att ta nya bilder till varje släpp. Men det är dock just ett minimikrav; nya bandbilder är ett utmärkt sätt att pusha bandet, det nya albumet och att skapa en image. Låt det vara ett tillfälle att bli inspirerad och tänka utanför boxen. Anlita en professionell fotograf som är duktig på er musikstil.

Jag rekommenderar också att försöka samla på er så mycket som möjligt från livespelningar, rep, sociala träffar och annat. Vad vi som musiker än tycker om det kan en rolig partybild med bandmedlemmar faktiskt överträffa musikrelaterat material på sociala medier.

Videos

10 tips för att spela in en riktigt bra musikvideo

Video är ett utmärkt sätt att promota ett nytt album. Klassiska musikvideos är ett sätt, men ju mer du jobbar med sociala medier, desto mer har du att vinna på att göra andra videos.

Dels kan det handla om livevideos, replokalsvideos och playthroughs, dels kan det handla om mer personliga videos som frågor och svar, historier och annat lättsmält material. Allt behöver inte handla om musiken, så länge det passar och är engagerande.

Beskrivningar och texter

Ett nytt album behöver en fräsch biografi, såväl om bandet som den nya musiken. Det är ofta det första nya potentiella lyssnare möts av; därför är det verkligen viktigt att lägga ned möda på materialet.

Hur vill ni beskriva bandets genre, känsla och image? Och framför allt, vad är det som kan sälja in det nya albumet i den hårda konkurrensen?

Merch (räcker det med t-shirts?)

Ett nytt album innebär också att det behövs ny merch. Och det kanske inte räcker med t-shirts med en enkel logotyp eller albumomslaget? Det finns väldigt mycket att vinna på att hitta på unika och kreativa designer i oväntade format. Men det är också en hel del jobb. Tro mig, merch är inte så lätt som det låter. Känslan när jag får till något riktigt bra är dock oslagbar.

Singlar och hype – viktigt inför ett nytt album

När du släpper ett nytt album är det viktigt att bygga hype, gärna så tidigt som möjligt. Ett typiskt tillvägagångssätt är att släppa en eller två singlar innan – den första låten kommer oftast ut två eller tre månader i förväg. Under denna period är det inte läge att koppla av, singeln eller singlarna behöver konstant delas och spridas.

Låtarna ska gärna finnas ute på så många plattformar som möjligt. Tänk på att du kan formatanpassa och göra olika varianter, t ex lyricvideos, playthroughs, analyser och annat.

Jag har t ex haft ganska stor framgång med 30 sekunders klipp på Instagram. Eftersom de består av delar av gitarrvideon som jag har uppe på YouTube får jag mer innehåll i princip gratis. Ju mer sådana metoder du lyckas hitta för att sprida din musik, desto bättre!

Releasefest och liveframträdanden

Om du/ni framför musiken live är albumsläppet ett utmärkt tillfälle att hypa med en konsert, eller varför inte en releasefest? Dels är det ett perfekt tillfälle att skapa hype och presentera den nya musiken, dels använder faktiskt inte alla sociala medier.

Om du lyckas pricka samma helg som albumsläppet med ett gig eller två kan det bli till en riktig kanonhype. En releasefest eller releasegig är dessutom ett utmärkt tillfälle att sälja merch.

Digital marknadsföring, promotion och image

Men.. digital marknadsföring och promotion inom musik är inte heller så enkelt som att dominera sociala medier med inlägg. Visst, aktivitet och content är bra, men även musiker behöver tänka på image och varumärke. Det är allra bäst att backa ett steg och fundera över hela framtoningen och strategin.

Skapa ett varumärke och en riktning och se till att alla driver åt det hållet. Om det finns en image och en riktning från början som genomsyrar musiken, det visuella och promotioninnehållet kommer det göra enorm skillnad. Det blir dessutom mindre spretigt att skapa såväl musik som content.

Missa inte min musik!

Jag skulle ju inte vara mycket till musikpromotionexpert om jag inte pratade om min egen musik nu, eller? Nej, det stämmer. Det skulle vara kul om du tog en titt på mina två huvudsakliga band Soliloquium och Desolator. Båda är undergroundmusik inom den extremare sidan av hårdrock.

Soliloquium

Soliloquium Bandcamp

 

Soliliquium är mitt mer varierade, dynamiska projekt. Den fjärde skivan ”Soulsearching” släpps 2022.

Lyssna på Soliloquium: Bandcamp | Spotify | YouTube

Desolator

Mitt metalband Desolator som t ex kan höra på Spotify

Desolator är mitt death metal-band. Vi har släppt två fullängdsalbum – det senaste är ”Sermon of Apathy” (2020).

Lyssna på Desolator: Bandcamp | Spotify | YouTube

Musikerkollega? Digital marknadsförare?

Hur hamnade du här? Är du en musikerkollega som ska släppa nytt album? Eller en digital marknadsförare? Behöver du hjälp med digitalt content? Oavsett hur så kan du kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler inlägg om att vara musiker och att marknadsföra musik:

10 sätt att få fler lyssnare på Spotify ->

På två stolar – livet som musiker och frilansare ->

Ny låt med mitt band Soliloquium – nytt album på väg! ->

10 saker att tänka för att spela in en riktigt bra musikvideo ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *