Marknadsföring av musik online

Publicerat av Stefan Nordström den

Marknadsföring av musik online

Hur sprider du din musik på nätet på bästa sätt med hjälp av digital marknadsföring? Här går igenom mina bästa tips och tricks som jag lärt mig när jag marknadsfört mitt band. Jag kommer att ta upp allt från SEO (sökmotoroptimering) till vilka digitala plattformar som fungerar bäst för att sprida musik. Det är svårt att få sin musik hörd av många på internet, men absolut inte omöjligt.

Jag är en person med en spännande kombination kring detta: en digital marknadsförare som också håller på med undergroundmusik, närmaste bestämt metalmusik. Därför har jag en hel del erfarenheter att dela med mig av. Förhoppningsvis kan det hjälpa dig på traven med din digitala musikmarknadsföring.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Sprid din musik på flera olika digitala plattformar

Om du vill få sin musik hörd gäller det att sprida den på flera olika digitala plattformar. Det gäller dessutom att fokusera på de som fungerar allra bäst. Ofta skiljer det sig åt, t ex beroende på vilken musikstil du spelar. Inom rock och metal har jag haft störst framgångar på YouTube, Bandcamp, Facebook och Instagram.

Men det finns otroligt många plattformar där ute. Många gör sitt bästa för att locka sig till mer musik. Tyvärr är de flesta inget att hänga i granen. Orsakerna är många; det kan handla om allt från låga användarantal till trötta tekniska lösningar.

Min åsikt är att du inte ska ha ett konto på en digital plattform ”för att vara där”; det behöver finnas ett mål. Ju fler platser du är aktiv på, desto mer merjobb. Då är det istället bättre att vara riktigt skarp på de plattformar där du är aktiv.

YouTube – en utmärkt plats att marknadsföra musik

kanal på youtube med olika typer av musikpromotion

Min YouTube-kanal: en salig blandning av egen musik, andras musik, musikrecensioner, analyser av låtar och andra idéer för att jaga nya fans.

YouTube är ett utmärkt sätt att sprida musik och hitta nya lyssnare. Och det går att göra många olika saker – ofta otroligt mycket mer än att bara lägga upp din nya låt. Tänk på att videoformatet gör att låtar och album kan läggas upp flera gånger i olika format. Ofta kan du t ex göra instrumentala playthroughs, lyricvideos eller andra format som gör att det blir helt naturligt att posta samma låt flera gånger.

Du kan dessutom analysera din låt eller bygga varumärke genom att prata om något helt annat som driver trafik. En sak är säker: det finns många kreativa sätt att öka den digitala livslängden på sin musik.

Det är också ett tillfälle att bygga varumärke. Branda din kanal med bilder där du t ex tydligt visar ditt senaste skivsläpp, eller kanske en kommande konsert. Glöm inte call-to-actions (CTAs) i dina videos, som t ex subscribeknappar och slutskärmar som länkar till dina andra videos.

Länkar och metataggar

Externa länkar är viktigt att få med i videobeskrivningen och kanalens ”About”-sektion. Det är en god möjlighet att få dina fans att följa dig även på Facebook, Spotify och Bandcamp. Glöm inte uppmana dem att kolla in dina andra plattformar!

Tänk på att metataggarna på YouTube är oerhört viktiga för att få trafik. Få med saker som t ex genre, land eller liknande band i titeln (utan att för den saken skull göra den superlång). Skriv en utförlig beskrivning på minst 300 ord där du får med viktiga länkar, bandmedlemmar, text, liknande band och annan relevant information.

Supertips: playlists

Ett supertips på Youtube (och även Spotify, så klart) är att skapa playlists. Stora playlists som får många lyssnare kan vara ett sätt att ”baka in” dina låtar i ett sammanhang och skaffa massvis av nya lyssnare. Denna taktik har gett mig tusentals nya lyssnare/tittare på YouTube, och fortsätter att göra det.

Kolla in min Youtube-kanal ->

Bandcamp – en bra plats att sälja sin musik

Mitt band Soliloquiums Bandcampsida

Bandcamp är den överlägset bästa plattformen för att tjäna pengar på sin musik, i alla fall om du marknadsför den på egen hand. Där kan du sälja musik och merch direkt, vilket ofta är bättre än att försöka få betalt för streams och annat som sällan blir till några vettiga pengar.

Men hur lyckas du på Bandcamp? Jo, framför allt genom tags! Att tagga din musik med rätt genrer är oerhört centralt för att få trafik till sin sida. Försök matcha dina tags med Bandcamps Discover-funktion där många letar ny musik. Med lite tur, timing och skicklighet hamnar du på topplistor som driver mängder med trafik.

Prissättning är också viktigt. När du säljer nedladdningar eller merch gäller det att hitta sweet-spoten som gör att du tjänar pengar, samtidigt som du inte skrämmer iväg lyssnarna. Mitt råd är att experimentera mycket – och varför inte fråga dina fans? Hur som helst, använd Bandcamp!

Mitt band Soliloquium på Bandcamp ->

Musikmarknadsföring på Facebook

En Facebook-sida är ett måste för ett band eller en musiker. Det är ett bra sätt att samla dina följare och dela musik och andra uppdateringar regelbundet. Tyvärr handlar det alltmer om de mest engagerade fansen (som ofta redan vet om allt ändå) eftersom Facebook fortsätter strypa räckvidden på icke sponsrade poster. Facebook-annonsering är inte ett ekonomiskt sätt att sprida ett band, i alla fall inte utan en skivbolagsbudget i ryggen.

Det du däremot kan göra på Facebook (vilket jag gjort med stor framgång) är att marknadsföra dig i nischade grupper. De flesta musikgenres har grymma grupper, där du har goda möjligheter att hitta nya fans. Det är också ett sätt att bygga relationer med musiker i samma genre. Bli aktiv inom dessa så hittar du ofta din målgrupp.

Med det sagt så har jag personligen bytt ut Facebook mot Instagram när det gäller min musikmarknadsföring. Räckvidden för sidorna är helt enkelt kass. På Instagram kan jag fortfarande få mängder av nya följare organiskt (mer om det snart!).

Spotify – där många av lyssnarna finns

Jag använder personligen inte Spotify, men det stora lyssnarantalet gör att det är en viktig plattform att synas på. Det överlägset bästa sättet att få fler plays på Spotify är att hitta playlists där ens musik skulle passa in.

Kontakta playlistskaparna och be dem lyssna på ditt band. Ibland lägger de till din musik i sin playlist gratis, ibland vill de ha betalt, ibland vill de ha gentjänster. Om du jobbar smart och systematiskt med detta är det absolut en bra källa till nya lyssnare.

Om du är lite extra ambitiös och har bra koll på din musikstil kan du även skapa egna playlists. När ens playlists börjar få följare kan du lätt placera in några av dina egna låtar och få plays den vägen; en mycket bra taktik om du har kunskap, tid och energi. Tänk på att dela dina playlist på andra lämpliga digitala plattformar som t ex Facebook för att få fler följare.

För några exempel, kolla gärna in mina Spotify-playlists nedan:

SoundCloud – ett komplement

SoundCloud är den svagaste av plattformarna jag tar upp, men det kan ändå vara värt att ladda upp sin musik. Det går att få en del lyssnare och med fördel länka vidare till t ex Facebook, Bandcamp eller sin hemsida. Gör spellistor med dina album och dina band. Kommentera andra bands låtar. Börja följ de som gillar liknande musik.

Varför inte ha en sida både för ditt band och för dig själv som musiker med olika målgrupper? Även om det inte går att marknadsföra sin musik på ett fantastiskt sätt på SoundCloud så bör man ändå ha en närvaro på plattformen.

Den starkaste orsaken är att det finns en helt annan typ av lyssnare på plattformen, som kanske inte nås alls om man inte har sin musik där. SoundCloud är också väldigt lättarbetat; det går mycket snabbt att ladda upp en låt.

Min strategi har varit ungefär det. Ladda upp låtar och hitta lämpliga följare, men absolut inte samma detaljerade arbete som kring de andra plattformarna i denna artikel.

Uppdatering 2022: idag använder jag inte SoundCloud överhuvudtaget, men det kan vara värt om du spelar en typ av musik som fortfarande har lyssnare kvar på plattformen.

Är Instagram något att ha när det gäller musikmarknadsföring?

500 poster och 3291 Instagram-följare

Min första version av denna artikel skrevs 2019. Det var faktiskt en av de första blogginläggen som fick trafik från Google, och dessutom en viss uppskattning från andra musiker. Då hade jag inte börjat marknadsföra min musik på Instagram. Och synd var det, för då hade jag haft tokmånga följare.

I dagsläget använder jag Instagram mycket för att hitta nya lyssnare. Långt ifrån allt jag postar är musikrelaterat, men jag kan bygga mitt varumärke genom att få fler och fler följare. Jag rekommenderar definitivt Instagram till alla som vill marknadsföra sin musik. Undrar du hur du gör det på bästa sätt? Kolla in mitt inlägg om att få fler följare på Instagram.

Bygg relationer med fans och musiker inom din genre eller scen

Marknadsföring av musik handlar inte bara om att skapa massa musik och content. Mitt tips för att sprida musik – oavsett plattform – är att bygga relationer. Det finns allt från band och musiker till bloggare och fans som inte har något emot att bli kontaktade. I många fall är det lätt att hitta win win-situationer som leder till att din musik sprids.

Detta har fungerat mycket bra för mig. Återigen kan det dock innebära en hel del jobb. Ett tips är att undvika dock spam och överdriven marknadsföring, i form av t ex säljrelaterade eller tjatiga inlägg. Diskutera, lyssna och passa på att dela med dig av dina insekter och din musik som en del av det.

Taggar, taggar, taggar

genretaggar från Bandcamp Discover

Taggar är viktiga för att få trafik, speciellt på Bandcamp (det kan faktiskt vara direkt avgörande för din trafik och försäljning). Några tips för saker att tagga din musik med på digitala plattformar:

  • Genre (glöm inte undergenrer eller olika stavningar)
  • Geografi
  • Influenser
  • År eller era
  • Känsla
  • Liknande band

SEO för musiker

resultat inom organisk SEO

Organisk SEO (sökmotoroptimering) är något som kan leda till framgång i många branscher. Det är tyvärr inte riktigt det som ger bäst resultat när man marknadsför musik. Det är ganska få som går in på Google och söker på musikgenrer eller band. Konkurrensen är också stenhård. Google föredrar att representera band och musikgenrer med Wikipedia, Last.fm eller officiella bandkanaler. De gör det med god orsak också, skulle jag säga.

Jag har ändå haft viss framgång med utförlig content marketing där jag skrivit hundratals artiklar på mitt bands hemsida. Det är dock definitivt inte varken ekonomiskt eller effektivt. I dagsläget har jag återkommande besökare via Google, men det är absolut inte något som är proportionerligt mot det enorma jobb jag lagt ned.

Idag har min musikhemsida kring 12 000 organiska besökare per månad från Google, t ex genom att ranka högt på fraser som ”best death metal bands” och ”best finnish metal bands”. Jag vidhåller dock att arbetsbördan kanske inte riktigt är värd resultatet.

Nyhetsbrev

Jag har ännu inte provat det själv, men ett nyhetsbrev kan vara ett sätt att samla dina fans och mata dem med uppdateringar från bandet direkt i mailkorgen. Om man har ett mycket aktivt band med en växande fanbase kan jag tänka mig att det fungerar bra. Många band har dock långa torrperioder där de inte har något intressant att skicka ut.

Bandcamp e-maillista

Ett tips för att bygga en publik för ett nyhetsbrev är att samla mailadresser via Bandcamp. Du kan ställa in så att alla som laddar ned musiken gratis behöver ge sin mailadress och godkänna nyhetsbrevsutskick. Då har du i alla fall möjligheten att informera dem som laddade ned senaste skivan om att något nytt har kommit ut.

Mitt tips är att vara försiktig med utskicken; skicka enbart ut nyhetsbrev när du har något relevant att säga. Många har mängder med skräp som kommer in i inkorgen, låt inte ditt nyhetsbrev bli del av det.

Uppdatering 2022: här har det hänt saker! Under tre års tid har jag byggt maillista och samlat in över 2 000 prenumeranter. Idag använder jag nyhetsbrev för att skicka ut nyheter om min musik direkt till dessa – en värdefull del av min musikmarknadsföring.

Marknadsföring av musik – slutord

Så där, det där var över 2 000 ord om att marknadsföra musik online. Och en del har hänt när det gäller marknadsföring av musik, eller åtminstone mitt sätt att göra det på. Originalartikeln skrevs redan 2019, och det har hänt mycket sedan dess. Jag hoppas att du hängt med hela vägen, och framför allt att du lärt dig något nyttigt.

Om du behöver hjälp med digital marknadsföring eller om du är en musiker eller annan kollega som vill komma i kontakt med mig, connecta gärna på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler inlägg om marknadsföring av musik online:

Hur får du fler lyssnare på Spotify? ->

På två stolar – livet som musiker och frilansande digital marknadsförare ->

10 saker att tänka på för att spela in en riktigt bra musikvideo ->

15 sätt att tjäna pengar på musik ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

1 kommentar

Cen Rolfsson · december 9, 2019 kl. 12:07 e m

Tack! mkt matnyttigt!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *