Hur skriver du en riktigt bra låttext? Här är mina 10 tankar om låttexter

Jag är en undergroundmusiker som jag skrivit en och annan låttext till mina projekt. Samtidigt är jag också copywriter och digital marknadsförare. Vissa texter har definitivt varit bättre än andra, och för att utvecklas är det bra att försöka pinpointa vad det är som är så bra.
Ibland tar det stopp, och det kan krävas något för att hitta inspirationen igen. Här mina idéer för att skriva en riktigt bra låttext, förhoppningsvis hjälper det även andra musiker eller skapare.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
10 tips för en riktigt bra låttext
Mina 10 tips för att få till en riktigt lyckad låttext är:
- Låt dig inspireras av andra artister och låtar
- Sparsamt är oftast bättre
- Tema och storytelling
- Känsla och identitet
- Hooks andra minnesvärda partier som fastnar
- Språkbruk och synonymer
- Undvik klyschor
- Hitta rätt låttitel till din låttext
- Gör det annorlunda
- Be om hjälp eller anlita någon
1. Låt dig inspireras av andra artister och låtar
Visst, musik och låttexter ska gärna vara så originell som möjligt, men låt inte det stoppa dig från att inspireras av andra. För mig dyker det upp många spontana oneliners och referenser när jag lyssnar på musik jag verkligen gillar. Ibland kanske jag bara lånar ett ord eller uttryck, men det kan sedan bli till så mycket mer.
Dessutom är musik inte det enda som kan inspirera. Glöm inte att filmer, TV-serier, litteratur och content kan vara minst lika bra för att hitta spännande teman och fraser att spinna vidare på! För att inte tala om samtal och observationer.
2. Sparsamt är oftast bättre
Som artister och skapare har vi ofta mycket att säga – jättemycket! Och visst är det bra, men det kan också göra att vi skriver toklånga låttexter. Dessvärre är det sällan rätt sätt att göra det på, i alla fall om vi inte har en 16 minuter lång låt att fylla ut.
När vi skriver megamycket text blir det ofta så att vi inte upprepar oss så mycket. Resultatet kan bli att det inte blir särskilt mycket som fastnar hos lyssnaren. I takt med att jag skrivit fler och fler låtar inser jag att motsatsen är att föredra.
Det finns mängder av låtar som har totalt 10-12 rader text och är helt fantastiska. Personligen tror jag också att det är bättre att dra åt det hållet för att skapa låttexter som leder till minnesvärd musik. Fraser kan dessutom upprepas i olika tempon och former, något jag försöker jobba med mer och mer i min musik. Rekommenderat!
3. Tema och storytelling
Jag gillar musik med starka, unika teman som berättar en historia. Om du har unika erfarenheter; våga dela med dig av dem i din musik och tala till lyssnaren genom musiken. Det går verkligen att skapa ett samtal, och ofta går det att hitta samhörighet.
Personligen gillar jag modiga, personliga historier i låtar, och det är också det jag själv försöker att få till. När musiken uttrycker det vi inte riktigt kan tala om i vanliga samtal är den som allra bäst.
Ett bonustips (om du släpper hela album eller EP’s) är att försöka separera de olika låtarna. Låt de ha olika unika teman, eller låt de åtminstone representera olika delar av helhetshistorien. Jag lärde mig detta sent, men nu är det alltid något jag tänker på när jag skriver en låttext till en skiva eller EP.
4. Känsla och identitet
En bra låttext handlar mycket om att skapa en så stark känsla att musiken tar sig ur högtalarna och får lyssnaren att känna. Då gäller det att verkligen få till fraserna och uttrycka sig på ett kraftfullt sätt. Ta ett steg tillbaka och tänk på vad du vill säga med texten, gärna till ett rått och direkt stadium. Fila sedan på hur det allra bäst skulle kunna sägas i låttexten.
Det är också bra att skapa ett eget språk i din låttext som leder till en tydlig identitet. Ett sätt att göra det på är att skriva med en viss återkommande låtstruktur eller genom en viss språklig stil.
5. Hooks och andra minnesvärda partier som fastnar
Minnesvärd musik handlar om att sätta tonen med partier som fastnar hos lyssnaren och håller om och om igen. Det behöver inte vara ett absolut popsnöre, men även stenhård metalmusik och skum ambientmusik behöver hooks. En rejäl refräng är det vanligaste sättet, men det kan handla om så mycket annat.
Våga repetera, referera och förvåna. Det lönar sig! Kolla in VOLA – Straight Lines nedan, en tung låt som har ett absolut monster till refräng (eller snarare tema). Notera hur bandet på många sätt nöter in den stora refrängen utan att tjata sönder lyssnaren. Och textmässigt det verkligen inte en komplicerad låt (se tips 2).
6. Språkbruk och synonymer
Det finns oftast ett bättre sätt att säga saker på. Ha för vana att börja använda synonymsidor som t ex Thesaurus. Genom att göra det kan du både utveckla ditt ordförråd och hitta helt rätt ord till din låttext. Sätt en typisk språknivå som fansen kan förvänta sig av din musik.
En fallgrop är att försöka använda för komplicerade synonymer. Risken är att din text blir svår att förstå istället för unik. Och dessutom kan det låta konstruerat och bli svårt att sjunga (i det här fallet talar jag till 100 % av egen erfarenhet).
7. Undvik klyschor
Det finns mycket inom musik som gjorts om och om igen, och det finns ännu mer som är ostigt eller klyschigt. Vissa ord och vissa rim kan helt enkelt göra sig väldigt illa i vissa sammanhang och skada musikens genomslag och autenticitet.
Att rimma ”fire” med ”desire” och en rad ord till gör sig sällan bra, i alla fall när du försöker kommunicera något seriöst. Men samtidigt kan det vara medveten om att det inte är lag. Om du spelar rolig eller festlig musik kanske det är helt rätt? Hur som helst är det bra att ha med sig att kan det sticka i ögonen på lyssnarna och göra att de inte tar din musik på allvar.
8. Hitta rätt låttitel till din låttext
Låttiteln sammanfattar och paketerar din låttext. Den är troligen det första en potentiell lyssnar möts av tillsammans med ditt artist- eller bandnamn. Därför är det viktigt att spetsa den, så att den står ut så mycket som möjligt på Spotify, YouTube, Bandcamp och andra plattformar.
Det går t ex alldeles utmärkt att använda ett eller flera ord som inte finns med i din låttext. Här finns det inga regler! Det kan vara allt från ”The Song of (ditt tema)” till totalt tok som Deftones ”976-EVIL” och ” ”U,U,D,D,L,R,L,R,A,B,Select,Start”. Ta chansen att sammanfatta din låttext på ett klockrent och säljande sätt.
9. Gör det annorlunda
Ibland kan nyckeln till en bra låttext vara att göra det annorlunda. Några tips för att vända på processen är:
- Melodin först: om du spelar ett instrument kan du skriva melodin först och sedan sjunga den och sätta ord på den. Det kan vara bli väldigt kraftfullt och koppla orden till musiken. Dessutom kan du göra melodin till ett återkommande tema i din låt.
- Annat språk: för mig var det otänkbart att skriva låtar på ett annat språk än engelska. Där har jag definitivt ändrat mig. Dels lyssnar jag på kraftfull musik på många andra språk, dels inser jag hur mer genuint och unikt uttrycket kan bli.
- Gå in i någon annans roll: musik behöver inte handla om dig själv och dina tankar. En del riktigt skickliga låtskrivare skriver ur någon annans perspektiv istället, eller kommer på helt egna historier. Det kan vara ett effektivt grepp om du inte kommer på ett bra sätt att utgå ifrån dig själv.
- Gå helt utanför boxen: om du har total skrivkramp kan du göra som band som Dead Can Dance och Alcest och sjunga på påhittade språk eller bara melodier. Det är absolut inte en lösning som fungerar för alla, men varför inte prova?
10. Tar det stopp? Be om hjälp eller anlita någon!
Om det fortfarande tar stopp efter att ha testat dessa metoder eller andra saker är det kanske dags att ta nästa steg? För mig hjälper det ofta att fråga andra musiker, eller att träffas och jamma/sjunga/skriva ihop. Träffas och gå igenom texten, eller varför inte bara fråga någon du litar på om dina fraser känns bra?
Ett annat sätt att anlita någon för att skriva dina låttexter, eller att be om korrektur och förbättringar från ett proffs på skrivande. Det finns inga metoder som fungerar för alla, och det kan vara bra att testa sig fram för att hitta rätt.
Behöver du hjälp med att skriva en bra låttext eller annat inom skrivande?
Är det dags att ta in hjälp med dina låttexter? Eller behöver du någon som kan skapa content? Vill du bara få kontakt med fler musiker? Oavsett svar tycker jag att du ska höra av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Nyfiken på min musik?
Jag är som sagt en undergroundmusiker som skrivit en och annan låttext. Därför tar jag chansen att promota några av mina band här. Soliloquium och Desolator är mina två huvudsakliga band, men jag har också deltagit i och skrivit låttexter till en hel del andra projekt.
Soliloquium (progressiv doom metal)
Soliloquium är mitt personliga projekt med många mörka teman. Här liggre fokus mycket på tips 3 och 4; att berätta tydliga, direkta historier som lyssnaren kan bli del av och förstå känslan av. Under 2022 släpps den fjärde fullängdsskivan.
Länkar för att lyssna:
Streama/stöd Soliloquium på Bandcamp ->
Lyssna på Soliloquium på Spotify ->
Exempel på låttext (”The Discarded”):
”As waste are the unworthy, the dregs of life
The defect, the defiant, the unwilling
A crumbling life equation
Consistently endorsed by fingers crossed
Frustration and contempt, a bitter pastime
Deemed unbecoming by pitiful design
Our search of peace is but a burden
Monetized, stigmatized, conformed
Succumb to the frustration
Of a material pursuit that was never ours
We are misplaced in life
Far from the favoured circles
Left to wander, no signs of relief
Meanwhile the shadows grew vast
We sing the song of the discarded
We sing the song of the discarded ones
Lacrimose sleep yields no resolutions
Dulled ambitions of the sufferer
Constructing thoughts in vain
The escapist’s maze of mind
Cannot defeat the shackles of reality”
Desolator (death metal)
När jag spelar en mer aggressiv form av metal är det med Desolator, mitt death metal-band. Här handlar det mer om femman, att leverera kraftfull musik på ett sätt som sätter sig hos lyssnaren och framkallar rätt energi, framför allt i en livemiljö. 2020 släppte vi vår andra fullängdsskiva ”Sermon of Apathy”.
Länkar för att lyssna:
Streama/stöd Desolator på Bandcamp ->
Lyssna på Desolator på Spotify ->
Exempel på låttext (”Creatures of Habit”):
”Creatures of habit befoul the earth, in a mission to replicate
The safety of the blindfold, the footsteps of the mindless herd
An obsolete machinery, persistent clockwork
A call for devotion absent reward
In organized chaos, manipulation is key
The ear of the herd, an implement of power
Hail the senselessness, hail the empty throne
Condone the sceptic and the deviant
Glorify, celebrate
Validate the madness
For which you bleed your lifesblood away
Wake from your sleep, first-world enslavement
Held at costly ransom by the poison of ideals
The downward fall seems dramatic
From a height constructed
The constant threat of culling the herd
Keeping the farce in character”
Fler blogginlägg om musik och copywriting:
Marknadsföring av musik online ->
10 sätt att få fler lyssnare på Spotify ->
0 kommentarer