Är det värt att ta sånglektioner? Här är min erfarenhet

Publicerat av Stefan Nordström den

Är det verkligen värt att ta sånglektioner?

Många sjunger, på en nivå eller annan, och sånglektioner kan verkligen ge en fin boost. Men är det värt att göra det? Och vad gav 10 sånglektioner mig som sångare och person? Häng med så delar jag med mig av mina personliga tankar och erfarenheter!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Min erfarenhet av sånglektioner

När jag började med sånglektioner hade jag redan sjungit i olika stilar i kring 20 år. Då min rensång inte utvecklades i den takt jag önskade tänkte jag att det var dags för lektioner.

Under ett år eller två velade jag, men sedan bestämde jag mig för att det var värt att investera i mig själv, min musik och min personliga utveckling.

Det har gett väldigt mycket, och det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare. Lektionerna tog mig framåt i rasande takt. Dessvärre var många av momenten dåliga vanor som jag plockat upp som självlärd sångare. Av den orsaken, och många andra, rekommenderar jag verkligen att ta tag i det så tidigt som möjligt, speciellt om du är seriös med din sång.

Pris – vad kostar sånglektioner?

Priset på sånglektioner varierar rejält, beroende på lärarens kvalifikationer och prissättning. Jag betalade kring 800 kr per lektion – ett premiumpris, men det gav mig samtidigt en sånglärare som verkligen visste vad hon gjorde. Tiziana på Sweden Vocal Lab var mitt val, och det har fungerat superbra för det jag velat utveckla. För mig bottnade hela valet i att det var en investering i mig själv, vilket det definitivt visade sig vara!

Nivå och stil på sången

Nivån på din sång är också något som bör påverka valet av sånglärare. Om du är fullständig nybörjare kanske du inte behöver en välrenommerad specialist, snarare någon som kan lära dig grunderna? Musikstilen du önskar att sjunga påverkar också, så klart! Jag var ute efter specifika förbättringar, närmare bestämt att hitta kraften i min rena röst och fixa min tveksamma tonsäkerhet. Mitt tips är att ställa frågor och göra efterforskning om du är ute efter något specifikt, då det finns många typer av sånglärare där ute.

Online eller på plats?

Idag är det vanligt med sånglektioner online. Personligen har jag inte testat det än, men jag kan tänka mig det längre fram. En fördel är att du slipper transport, och en annan är att du kan hitta utländska lärare som är billigare.

Jag måste dock säga att jag fått ut väldigt mycket av att få saker demonstrerade i verkligheten. Inget ersätter att se sångläraren utföra momenten, och det är dessutom lättare för den att bedöma sången och komma med åtgärder.

Självförtroende och lugn

Men sånglektioner är inte bara sång och toner. Något som jag inte hade räknat med är sånglektionernas psykiska effekt. Sång handlar mycket om självförtroende och lugn – mer än många tror. Och på det planet har jag definitivt större problem än jag trodde.

En hel del av lektionerna spenderas på min andning och avslappning, och att jag helt enkelt ska våga tro på att utforska nya sidor av min röst. Jag trodde jag hade problem med power och tonsäkerhet, men mycket handlade snarare om tryck, spänning och ren osäkerhet.

Sånglektioner inom hårdrock och metal

Sånglektioner - även värt det för tuffa hårdrockare

Du kanske sjunger tuff musik, precis som jag? Behöver verkligen sångare inom hårdrock, metal och annan mer extrem musik sånglektioner? Handlar det inte om att vara rå och opolerad?

Nja, jag skulle nog säga att röstvård och teknik blir ännu viktigare när du sjunger rått och extremt. Dessutom kanske du missat andra sidor av din röst som sångläraren kan locka fram och utveckla.

På något sätt hade jag övertygat mig själv om att jag var en låg sångare, vilket helt motbevisades under sånglektionerna. Det är just av denna typ av orsaker lektioner är så bra, gärna tidigt. Det hade definitivt sparat mig massa tid och arbete.

Kolla in min musik

Mina sånglektioner var en del av att förbättra min melodiska rensång, som jag alltmer använder i mitt band Soliloquium och andra musikprojekt. Låter progressiv death/doom metal intressant? Varför inte kolla in min musik? Att köpa den digitala musiken eller merch på Bandcamp är dessutom ett utmärkt sätt att stödja min musik och mitt content.

Behöver du hjälp med digitalt innehåll?

Men du kanske behöver hjälp med content till hemsidor, nyhetsbrev, sociala medier eller annat? Då har du hamnat rätt! Vid sidan av min passion för musik är jag nämligen en frilansande digital marknadsförare. Intresserad? Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *