15 bästa sätten att tjäna pengar på musik

Idag känns det ofta svårare än någonsin att tjäna pengar på musik. Traditionell CD- och merchförsäljning ger bråkdelar av vad det en gång gett. Facebook och YouTube blir i allt större utsträckning pay to play-plattformar där det är svårt att få uppmärksamhet utan att betala för den.
Är allt nattsvart, eller finns det saker du kan göra för att tjäna pengar på musik? Jodå, men det gäller att både hitta kreativa grepp och slå ihop olika små inkomstkällor för att lyckas. Förutsatt att du inte har en gigantisk marknadsföringsbudget i ryggen, så klart.
Personligen skapar jag musik som både är underground och i nischade genres. Då gäller det verkligen att greppa varje halmstrå för att få in några pengar från musiken. Jag är dessutom en frilansande copywriter och sökmotoroptimerare som professionellt jobbar med digital marknadsföring. Därför har jag ett dubbelt perspektiv kring detta.
Här är mina 15 bästa tips för att tjäna pengar på musik – allt från saker du troligen redan vet till kreativa grepp som kan lyfta kännedomen.
Läser du snabbt? Här är alla 15 i en snabb lista:
- Bandcamp
- Spotify
- YouTube
- Gigs
- Skiv- och merchförsäljning
- Crowdfunding
- Patreon
- Stim
- Få med din musik i filmer eller videoklipp
- Blogga eller vlogga
- Bli sessionmusiker eller gästspela i andras musik
- Ge lektioner
- Brancha ut till närliggande områden
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
1. Bandcamp
För mig har Bandcamp varit det allra bästa sättet att tjäna pengar på musik. Förvisso tar de (och PayPal för den delen) en ganska rejäl procent av det du säljer, men samtidigt finns det många på plattformen som är redo att spendera pengar när de hittar musik som de gillar. Dels kan du sälja digitala nedladdningar i olika format, dels kan du sälja CD-skivor och merch.
När du lägger in merch skapas en separat merch-sida där du kan presentera de saker du säljer. Min försäljning har gått helt OK, även om krisen under 2020 troligen har haft en negativ påverkan på hur min senaste skiva sålt.
2. Spotify
Spotify må betala artister ytterst dåligt, men samtidigt är den plattform där de flesta lyssnar och hittar ny musik. Pengarna från streamingen kan vara en del av många mindre inkomstkällor. Men framförallt är dock Spotify viktigt för att få exponering och hitta nya fans.
När du börjar dyka upp i spellistor eller som liknande artist går dina plays upp rejält mycket snabbare, och eftersom du kan länka din Bandcamp i din Spotify-profil kan du ändå räkna med en viss säljande trafik dit.
3. YouTube
Kraven för att kunna monetisera YouTube-kanaler är skyhöga, men det finns andra orsaker att vara aktiv på plattformen; precis som Spotify är det en digital kanal där många söker ny musik. Eftersom du kan posta lite vad som helst på YouTube är det ganska lätt att vara aktiv, t ex genom att lägga upp livelåtar, klipp från replokalen, covers, playthroughts eller lyricvideor.
När du börjat bygga en hyfsad publik kan du sedan försöka konvertera dem genom att driva trafik till Bandcamp eller ett annat ställe där du säljer skivor och merch, och på den vägen tjäna pengar på musiken. Dessutom är YouTube ett bra sätt att bygga kännedom, vilket i sig ökar din möjlighet att tjäna pengar.
4. Facebook
Många mäter sin popularitet genom antalet Facebook-likes. Visst är det en fingervisning, men tyvärr är det ganska svårt att tjäna pengar på musik genom plattformen. Även om du är aktiv och konstant lägger upp bra innehåll krävs det idag att du sponsrar dina inlägg, förutsatt att du inte är ett viralt geni som lyckas varje gång så klart.
Jag ser främst Facebook-sidan som en plats att samla mina fans och vara redo med länkar till platser som t ex Bandcamp där jag i slutändan kan tjäna pengar på musiken. Däremot har Facebook, framför allt grupper, ett stort värde när det gäller att sprida material och nätverka med fans och andra musiker. Oavsett vilken musikstil du spelar kan jag närmast garantera att du hittar en nischad Facebook-grupp att hänga i.
5. Instagram
Instagram är den sista delen i mediamixen alla band och artister bör ha. Personligen är jag ingen fan av plattformen, men jag väljer ändå att vara aktiv på Instagram för att bygga en publik. Eftersom du kan synas på en mängd hashtags kan en hög aktivitet i kombination med varierat taggande, följande och kommenterande gå ganska långt. Dessutom finns det väldigt mycket du som musiker kan posta utan att sluta vara relevant.
Allra bäst är om du lägger upp en contentplan för dessa sociala plattformar, inklusive hashtags, målsättningar och analys. Ju mer målmedvetet du arbetar, desto större chans att du lyckas.
6. Gigs

Komplementet till de digitala plattformarna är så klart att giga och turnera. I början kan det vara svårt att göra mer än kaffepengar från gigs, men då är det ändå ett sätt att bygga den kännedom som senare gör att du får spelningar som är bättre betalda.
Bäst är så klart när du har seriösa gigbokare och promotors som hittar ordentliga turnélösningar. Hårdrocksvärlden, där jag kommer ifrån, har många fallgropar, och som entusiastisk musiker behöver du vara försiktig för att inte hamna i ekonomiska fallgropar.
Glöm inte att det i coronatider även finns många band som gör livestreamade konserter online, dessa kan vara en ersättning för de pengar som du går miste om när du inte kan spela live på grund av restriktionerna.
7. Skiv- och merchförsäljning
Skiv- och merchförsäljningen har förvisso gått ned enormt sen lyssnandet flyttade till digitala plattformar, men på vissa gigs tycker jag ändå att mitt band Desolator har sålt ganska bra – framför allt när vi varit utomlands. Tänk också på att du kan sälja skivor och annan merch genom digitala plattformar som t ex Bandcamp, eller andra e-handelsalternativ som Bigcartel.
8. Crowdfunding
Crowdfunding kan vara intressant alternativ om du har ett nytt musikprojekt på väg. Många band har finansierat turnéer och skivsläpp på denna väg, och verkar finnas en ganska bra förståelse för musikers behov av crowdfunding i dagens utmanande läge.
Det tuffa med crowdfunding är att du trots allt ofta behöver lägga massa pengar på att sprida budskapet på t ex Facebook och Instagram. Således kan det vara svårt att veta att det är bra investering, även om kampanjen i sig faktiskt kan vara varumärkesbyggande marknadsföring.
9. Patreon eller andra typer av följarklubbar eller liknande
Att bygga ett följe på Patreon kan vara ett sätt att få en stadig inkomstkälla från din musik. Dock behöver du ha något speciellt att erbjuda dina följare, som t ex exklusiva videos, låtar eller möjlighet att påverka det content du skapar. Ofta innebär det en hel del arbete, men samtidigt kan Patreon bli en rejäl extra inkomstkälla om du lyckas.
Detta är framför allt en intressant lösning om du som musiker skapar content på en bredare skala, som t ex Ola Englund. Med en sådan stor följarskala som han har kan du räkna med att Patreon-prenumeranterna dyker upp och blir en ganska fin extra inkomstkälla vid sidan om (även om jag under min research upptäckt att just han faktiskt inte verkar använda Patreon).
Rick Beato och hans Rick Beato Club är ett annat exempel på en musiker som hittat sätt att omvandla sina många onlineföljare till betalande medlemmar.
10. Stim
För dig som bor i Sverige finns möjligheten att få in pengar från Stim (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå). Du kan t ex få betalt för uppspelningar av din musik eller när den framförs live. För att få tillgång till detta behöver du bli medlem i Stim, och en del saker behöver rapporteras in till plattformen.
Som många av tipsen i denna lista är det en av många små inkomstkällor som kan bidra till att du i slutändan får in tillräckligt pengar från din musik.
11. Få med din musik i filmer eller videoklipp
En cool möjlighet att tjäna pengar på musik är få med den som en del av filmer eller videoklipp. Ibland har jag faktiskt fått förfrågningar om detta, trots att ganska lite av min musik kan räknas som filmisk. Om det känns rätt finns det även möjlighet att skapa musik till kommersiella projekt som t ex reklamfilmer, och där finns det definitivt större pengar att hitta.
Ett exempel är Krister Linder, en av mina absoluta favoritartister, som verkar vara mycket duktig på att få med sin musik i lukrativa reklamfilmer för t ex Chanel.
12. Blogga eller vlogga
Att bygga ett varumärke på andra sätt än att skriva och släppa låtar är underskattat, och att blogga eller vlogga kan vara mycket effektivt om du är duktig på det. Det finns mycket att snacka om, t ex musikinspelning, produktion, instrument, musiktips, turnélivet och annat. Möjligheterna är stora, och genom att kontinuerligt skapa content kan du bygga ett följe som inte bara hittar dig genom dina låtar.
Personligen har jag bloggat mycket på mina bands samlade webbplats, och idag har jag tusentals återkommande besökare från Google per månad. Dessutom kan jag använda blogginläggen för att skapa aktivitet på sociala medier och för att komma i kontakt med fans och andra musiker.
13. Bli sessionmusiker eller gästspela i andras musik
När du har talang är det ofta något som eftersöks av andra inom branschen, och ibland kan det vara ett sätt att tjäna extra pengar. Att vara sessionmusiker eller gästspela är något som ger ringar på vattnet: dels utvcklar du ditt eget musikaliska CV, dels skapar du värdefulla kontakter inför framtiden.
Under covid-19-pandemin har jag sett många undergroundmusiker göra detta med framgång. Exempelvis fick vi med Karl Sanders, en mycket känd metal-musiker, på vår nya skiva med Desolator. En otrolig win-win, eftersom Karl inte kan turnera och tjäna pengar, samtidigt som vi kan få ta del av hans musikaliska kunnande och kännedom. Betalda sessioninsatser är dessutom en långt säkrare inkomstkälla än att turnera, speciellt i dagsläget.
14. Ge lektioner
Många musiker har kunskaper att dela med sig. Att ge lektioner i verkligheten eller över videosamtal kan vara ett utmärkt sätt att omvandla dessa till en inkomstkälla. Möjligheten att göra detta ökar så klart när du är ett namn som känns igen i din musikgenre. Som många av de andra tipsen kan lektioner vara ett sätt att skapa ringar på vattnet och komma i kontakt med lyssnare som inte annars upptäckt din musik.
15. Brancha ut till närliggande områden
Musik handlar ofta om så mycket mer än musik. Vad menar jag med det? Jo, det behövs såväl fotografer som producenter, skribenter, recensenter, videoexperter, contentexperter och grafiska experter när vi ger ut vårt material. Förvisso är en del av arbetet obetalt eller lågt betalt i jämförelse med kommersiella jobb, men det kan gå att hitta en nisch där du åtminstone tjänar lika bra som från din musik.
Dessutom blir dessa jobb ett sätt att sprida ditt namn. När jag som undergroundmusiker inom metal och hårdrock jobbar med t ex producenter och fotografer är det närmast garanterat att de spelar instrument i något eller några band.
Tjäna pengar på musik – sammanfattningsvis
Som du ser finns det trots utmaningarna många sätt att tjäna pengar på musik. Ofta handlar det mer om vilka val du gör, och så klart hur du utför det rent praktiskt. Det har blivit tuffare, men det är definitivt inte hopplöst. Likt t ex frilansarbete krävs det framför allt en vilja och envishet utöver det vanliga – och självklart – att det fortsätter vara roligt.
Kontakta mig
Gillar du mitt content? Vill du anlita mig som copywriter eller hjälp med något annat digitalt? Eller vill du kanske bara ta kontakt för att fråga något? Oavsett orsak så är du välkommen! Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Lär dig mer:
Allt om digital marknadsföring av musik ->
Den ultimata guiden till att marknadsföra sig själv ->
0 kommentarer