10 sätt att få fler lyssnare på Spotify

Hur får du egentligen fler lyssnare på Spotify? Jo, det tar vi en titt på här. Mina tidigare artiklar om musikmarknadsföring har gått rätt bra på Google så jag tänkte att det var dags för en till. Men vem är jag att prata om detta, tänker du? Jo, jag är en frilansande digital marknadsförare som också håller på med undergroundmusik, så jag har en del ganska unika erfarenheter.
Att få fler lyssnare på Spotify handlar om mer än bara Spotify-plattformen, och definitivt mer än bara pengar på annonsering (om du inte har oerhörda mängder att lägga ut, så klart). Därför tänkte jag lista de saker som fungerat för mig. Tänk på att vissa tips framför allt är för undergroundmusiker utan stora resurser. Om du har mer pengar än tid kan det istället löna sig att köpa sig fram (på rätt sätt, men vi kommer till det).
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
1. Erbjud en produkt av hög kvalitet
Jag håller absolut inte med Spotifys VD gällande hur han ser på musik (commodity snarare än konst), men däremot är det viktigt att produkten är bra om du vill bli framgångsrik. Och produkten är din musik. Den behöver vara välskriven, väl framförd och välproducerad. Dessutom behöver de kringliggande sakerna vara klockrena, t ex albumomslag och bandbilder.
Du har helt enkelt inget att bygga vidare på om musiken inte uppfyller de sakerna. Så se till att lägga ned allt du kan på att skapa professionellt framförd och inspelad musik med snyggt visuellt innehåll. Allra bäst är om du bygger ett helt varumärke kring din musik, men dit kommer vi senare i artikeln.
2. Kontakta de som har relevanta playlists
Spotify handlar väldigt mycket om playlists. Dessvärre är det svårt att komma med på deras officiella listor, om du inte har ett skivbolag i ryggen eller andra kontakter delvis. Det du kan göra för att komma med i listor av den typen av framför allt se till att skicka in din nya musik till curators, men jag har personligen aldrig fått något intresse den vägen.
Ett annat sätt är att skicka in musiken till företag som jobbar med att få med den i playlists – något som har minst sagt varierade resultat (för att inte tala om ROI, om vi ska ta på oss digital marknadsföring-hatten en snabbis).
Men många populära playlists är skapade av användare. Där finns det bättre möjigheter. Hitta de mest populära spellistorna som passar ditt bands genre, känsla, geografi och andra faktorer. Oftast är det ganska lätt att sedan luska reda på playlistägaren och skicka ett meddelande, t ex på Facebook eller Instagram.
Ibland vill de ha pengar för att lägga in dig i listan, andra gånger är det så schysta att de gör det ändå. Hur som helst har du lyckats sprida din musik till någon med ganska stor makt, i och med att de kurerar en stor Spotify-playlist.
3. Skapa dina egna playlists
Kurera playlists är också något du kan göra på egen hand. För många av oss som är musiker lyssnar ju på musikstilen vi spelar, och har koll på intressanta band inom den. Då är det ett superläge att skapa stora spellistor med musikstilen och annat som passar och sedan lägga in det egna bandet i dem. Detta har funkat oerhört bra för mig på YouTube, och jag har även nått viss framgång med det på Spotify. Tänk på att det finns många olika vinklingar, och glöm inte att dela dina playlists på sociala medier och andra relevanta platser.
4. Claima och använd Spotify for Artists
Som digital marknadsförare älskar jag nördiga analysverktyg, så det är skönt att Spotify har Spotify for Artists: en plattform där du kan se dina plays och mycket mer. Även om det är långt ifrån lika avancerat är det närmast som ett Google Analytics för Spotify. Plattformen innehåller t ex antal plays för låtar och album, källor till plays, geografiska data, demografiska data och annat som det kan vara intressant att ta del av.
Du kan använda Spotify for Artists i webbläsaren eller som mobilapp. För att komma åt dina band claimar du dess profiler på Spotify och kopplar dem till ditt personliga konto. Det smidigaste med Artists är att du kan ha kontroll över flera bandprofiler från ett personligt konto, något som är superbra för någon som mig som är involverad i flera musikprojekt.
5. Marknadsför din musik på sociala medier
Sociala medier är en viktig del av att marknadsföra musik, och det är ett bra sätt att driva nya och gamla fans till Spotify så att du får fler plays. Om jag ska vara brutal så är det faktiskt svårt att komma långt utan sociala medier, i alla fall Facebook och Instagram.
Och musikmarknadsföring på dessa plattformar handlar ofta om allt annat än musiken i sig, snarare handlar det om att dela med sig av snygga bilder och skapa engagemang.
Det tog ett tag att få kläm på det för oss i mitt metalband Desolator, men till slut insåg vi att våra fans går igång mer på bilder när bandmedlemmarna umgås och har roligt än när vi postar låtar. Dels beror det på typen av innehåll, dels beror det så klart på att Instagram och Facebook stryper reachen på externa länkar till YouTube och andra hemsidor.
Som musiker är det ofta en trist verklighet (egentligen vill ju de flesta av oss bara skriva låtar, inte hashtags), men det är också de snygga bilderna och engagerande frågeställningarna som till slut gör att du t ex får mer lyssnare på Spotify.
6. Webbplats
Det kan kännas lite 2002 att ha en webbplats, men faktum är det fortfarande är relevant. Dels är det ytterligare en kanal där du kan synas och dela med dig av ditt material, dels är det ett tillfälle att jobba med content marketing och SEO för att potentiella nya fans ska hitta dig.
Min webbplats där jag marknadsför mina band och kontinuerligt publicerar hårdrocksrelaterat innehåll har idag över 10 000 besökare i månaden, till stor del gratisbesök från Google. Det är ett resultat av contentjobb, t ex med att skapa intressanta blogginlägg där jag även nämner mina band i förbifarten.
7. Nyhetsbrev
En webbplats är också ett bra sätt att börja bygga en maillista för att skicka ut nyhetsbrev. Och det ska du utnyttja. Ett nyhetsbrev är nämligen ett ovärderligt sätt att kommunicera med dina fans, raka vägen in i mailboxen. Det blir dessutom allt viktigare i takt med att Facebook och Instagram stryper den organiska räckvidden och tvingar oss att betala för att nå våra fans.
Faktum är att nyhetsbrev är gratis räckvidd. Därför ska du använda dem. Och börja samla in mailadresser så fort du kan. Ett tips: om du säljer musik på Bandcamp, vilket du absolut borde göra, får du in mailadresserna från de som köper din musik. Det är alltså en riktigt bra källa till prenumeranter.
8. Varumärkestänk och kontinuerligt content
Som jag gick in på tips 1 har du mycket att vinna på att se ditt band eller din musik som ett kommersiellt varumärke. Då börjar du också tänka i termer av målsättningar och aktiviteter. Det blir helt enkelt mindre ”vad ska vi göra nu?” och bortkastad tid. Om du är ambitiös bör du faktiskt göra saker som att välja en marknadsföringsmix, utforma en tonalitet och skapa en långsiktig contentplan. Då jobbar du mot ditt mål (t ex att få fler lyssnare på Spotify) på ett riktat sätt.
Ola Englund (videon nedan) har en poäng: modern musikmarknadsföring handlar till stor del om att synas kontinuerligt och göra det på så många ställen som möjligt. Visst, han är brutalt krass. Men till stor del har han rätt. Håll igång contenthjulet på rätt ställen och engagera så kommer folk till slut att veta vem du är.
9. Uppmuntra dina fans att följa dig på Spotify
Alla kanaler som sociala medier, nyhetsbrev och webbplats är till för att bygga ditt varumärke och få fler lyssnare på Spotify. Men det är viktigt att ”få fast” dem också. Det bästa sättet att göra det gällande Spotify är att se till att de följer dig. Då får de automatiskt uppdateringar när du släpper ny musik, vilket gör att du inte behöver berätta det för dem i andra kanaler.
Det är absolut inte en dum idé att konstant uppmana dem att göra det i ditt andra content, speciellt om du tycker att Spotify är väldigt viktigt jämfört med andra plattformar. Personligen prioriterar jag Bandcamp av försäljningsskäl, och därför är det ofta just den som syns i samband med mina poster på t ex Facebook och Instagram.
10. Tänk långsiktigt och undvik genvägar
Nätet svämmar över av skrythistorier om folk som säger att de fått 100 000 eller en miljon plays på Spotfity på några veckor. Och visst kan de vara sanna ibland, men det handlar alltid om något extraordinärt. Så fungerar det helt enkelt inte för de flesta av oss. Tvärtom handlar musikframgång ofta om ett envist slit på många fronter.
Gör inte saker som att köpa plays eller andra sketchiga åtgärder för att snabbt boosta dina siffror. Jag lovar att det kommer att slå tillbaka. I alla fall förr eller senare. Ha tålamod, tänk långsiktigt och utforma en plan istället, som jag sa i tips 8.
Det är jättetufft att marknadsföra musik och ta sig framåt på ett ärligt sätt, men de fans och lyssnare du får kommer att bestå. Men jobba hårt och jobba rätt så kommer du att få fler lyssnare på Spotify. Det lovar jag!
Lyssna på min musik
Stenhård metalmusik och digital marknadsföring är en udda kombination. Men det skulle vara kul om du kollade in mina band ändå. Vem vet, du kanske gillar det?
Desolator:
Soliloquium:
Vill du komma i kontakt med mig?
Hoppas att du fått ut något av artiklarna och att den hjälper dig att få fler lyssnare på Spotify. Oavsett om du är en musikerkollega eller någon som vill ha hjälp med digital marknadsföring är det kul att komma i kontakt. Det bästa sättet är att lägga till mig på LinkedIn. Men du kan också maila mig på nordstromstefan86@gmail.com.
0 kommentarer