SEO-texter – få fler besökare från Google

copywriter-konsult

Behöver du SEO-texter som gör att din hemsida får fler besökare från Google? Jag är en konsult inom digital marknadsföring som skapar SEO-texter som gör att din hemsida hamnar högre bland sökresultaten. Eftersom jag har erfarenhet från flera olika branscher är jag van att skapa målgruppsanpssade texter som är både läsbara och Google-anpassade.

Vad är sökmotoroptimering?

First thing’s first; vad är egentligen SEO? Sökmotoroptimering, SEO, är en disciplin inom digital marknadsföring som syfta till att öka trafiken till hemsidor från sökmotorer som t ex Google. Det handlar om att skapa, optimera och utvärdera innehåll på hemsidorna, som t ex SEO-texter, för att hitta den lösningen som rankar högt, driver trafik och skapar affärsnytta.

SEO är ett kontinuerligt jobb där man aldrig kan se sig som ”färdig”, även om man lyckas uppnå förbättringar. Det är också det generella mantrat inom SEO och content marketing – ”jobba med ditt innehåll så kommer du att se resultat”.

Vilka typer av texter hamnar högt bland sökresultaten?

Det finns flera saker som kännetecknar SEO-texter som hamnar högt bland resultaten på t ex Google. Förutom att vara välskrivna rent språkligt så är texterna är ofta:

  • Unika (man kan absolut använda andra högt rankade artiklar som källor eller inspiration, men sökmotorerna kommer att reagera negativt om det är för likt en annan text)
  • Ingående (artiklar som hamnar högt på Google är de som beskriver ämnet bäst, de behöver inte nödvändigtvis vara långa, men ofta är det så)
  • Lagom optimerade (sökordet finns med i metadata, huvudrubriker och bilders alt-taggar, men inte så att det stör läsbarheten)
  • Rika på relevanta bilder (bra bilder ökar läsbarheten, de är också en möjlighet att få in sökord i bildernas alt-taggar)
  • Rika på relevanta interna och externa länkar (bra länkar är ett tecken på att sidan är en auktoritet inom ämnet)
  • Fokuserade på att fånga ett visst sökord (denna artikel är t ex fokuserad på sökordet ”SEO-texter” medan min SEO-copywriter artikel syftar att fånga de som söker på ”SEO-copywriter”).

SEO-texter och kundens behov

En fördel med SEO jämfört med annan marknadsföring är att kunden redan uttryckt sitt behov. Om man t ex söker på ”vad är den bästa inkomstförsäkringen?” så skulle jag vilja säga att man redan har tagit ett steg mot en affär. Bra SEO-texter handlar om att kunna svara på kundens frågor och samtidigt erbjuda en lösning på eventuella problem i samma artikel. Om man lyckas riktigt bra kan man ta vid mitt i köpprocessen och sälja utan att det ens känns som marknadsföring.

Skillnaden på SEO-texter och ”vanlig” copywriting

Om man har en hemsida som syftar till att göra affärer eller öka digital brand awareness bör man anlita någon som är kunnig inom SEO. Traditionella copywriters kan skriva texter som är utmärkta ur läsbarhetssynpunkt, men om man inte kan skriva SEO-texter går man ofta miste om potentiella besökare.

Orsaken är att man behöver en gedigen bakgrund inom SEO för att skriva SEO-optimerade texter. Sökmotoroptimering är en ganska komplicerad disciplin som innefattar strategi, analys och utvärdering.

Rent hantverksmässigt behöver man också alltid ha sökmotor-tänket i bakhuvudet när man skriver texterna. Dagens trender inom sökmotorer går mer och mer mot long tail-sökord. Det är lätt att missa möjligheter att optimera för dessa om man inte kan SEO. SEO är dessutom en föränderlig disciplin eftersom Google och de andra sökmotorerna konstant ändrar sina algoritmer.

SEO-texter är dessutom en avvägningsfråga mellan läsbarhet och optimering. En överoptimerad text som är fullpumpad med sökord är inte trevlig att läsa och dessutom något som Google slår ned på. En SEO-copywriter med ena foten i SEO och andra foten i gediget skrivande är det allra bästa för att få rätt innehåll till sin hemsida.

Digital strategi eller enbart SEO-texter

Du har nog troligen redan räknat ut detta, men jag är en SEO-copywriter med bakgrund inom just både SEO och skrivande. Jag har skrivit SEO-texter inom många olika branscher, både som anställd och frilsansare, och jag kan även hjälpa till med den underliggande strategin.

Ett samarbete kring SEO-texter kan t ex handla om att jag skriver en serie artiklar som ni på förhand tycker är relevanta. En annan möjlighet är att jag utför en SEO-analys och hittar de artiklar som skulle kunna öka trafiken på er hemsida. Jag kan även utföra SEO-analysen och sedan lämna över till någon annan som skriver artiklarna.

Kontakta mig för hjälp med SEO-texter eller annan SEO

Hoppas att jag lyckats övertyga er om att SEO-optimerade texter är något som skulle kunna lyfta er hemsida. Kontakta mig så hjälper jag dig att skapa de SEO-texter som driver mer trafik till din hemsida.

Läs mer:

SEO (sökmotoroptimering) ->
SEO-copywriting; att skriva för sökmotorer ->
Att börja som sökmotoroptimerare ->
Andra sökmotorer än Google ->