Varför är löpning så bra? En löpare berättar!

Publicerat av Stefan Nordström den

Varför är löpning så bra? En löpare berättar!

Varför är löpning är värt att hålla på med? Finns det inte bättre och roligare aktiviteter. Nja, jag gillar det mycket. Här är orsakerna, ur mitt personliga perspektiv som löpare.

Den här sidan handlar främst om digital marknadsföring och frilansliv, men då mitt inlägg om att löpa i Stockholm blivit rätt populärt tänkte jag att det kunde vara kul att dyka ned i löpningen ytterligare en gång.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

När blev löpning en del av min vardag?

Jag har alltid varit en person som tränat och varit aktiv på ett eller annat sätt. I barndomen och tonåren handlade det främst om styrketräning, och fotboll och badminton, snarare än löpning.

Någonstans strax efter tjugoårsåldern upptäckte jag löpning, och jag har inte slutat sen dess. Senaste sex-sju åren har det blivit minst 100 kilometer löpning i månaden, minus skadeperioder och intensiva resor.

Det är en del av rutinen, och det känns konstigare att vara utan det än att ge mig ut flera gånger i veckan. Eftersom jag blir fast mycket hemma som frilansare (när jag inte är ute och reser som digital nomad) ger löpningen mig nödvändiga pauser från datorskärmen och inomhusmiljöerna.

Löpningens positiva effekter på kroppen

Löpning har flera positiva effekter på kroppen. Här är fyra av de största.

Hjärt- och kärlsystemet

Löpning och annan fysisk aktivitet minskar risken för många hälsoproblem, inklusive hjärt-kärlsjukdomar. Det är en av många goda orsaker att börja med löpning, även om andra aktiviteter som cykling, bollsporter och raska promenader också fungerar fint ur denna synvinkel.

Ben, muskler och leder

Din muskler, ben och leder mår bra av regelbunden rörelse och belastning, och där är löpning en utmärkt aktivitet. Kroppen anpassar sig till dina träningsrutiner och stärker sig, vilket t ex kan vara bra för att undvika framtida benskörhet.

Immunförsvar

Jag inbillar mig att löpning håller mig från att bli sjuk, eller i alla fall sjuk lika ofta som jag var förr i tiden. Och de flesta källor menar också att det stämmer; löpning och annan fysisk aktivitet ger skydd mot infektioner och gör att sjukdomsförloppet blir lindrigare när vi smittas.

Viktkontroll och viktnedgång

Ja, jag vet att löpning för att gå ned i vikt är ett omdebatterat ämne. Vi behöver ju fler kalorier för att orka löpa, så det är inte helt säkert att löpning fungerar för att gå ned i vikt. Men om vi tänker bredare så har det definitivt fungerat för mig. För mig handlar löpning och vikt snarare om att löpningen påverkar hur jag äter och andra livsstilsval.

Med en löprutin som kräver att jag tar mig ut minst två gånger i veckan väljer jag bort ohälsosamma saker, t ex alkohol, och jag väljer dessutom att äta mer hälsosam mat. Jag tror att dessa livsstilsval som sker i samband med löpning och annan fysisk aktivitet spiller över för många, och bl a hjälper dem att gå ned i vikt eller hålla sin målvikt.

Mental hälsa och aktiv återhämtning

Men det är egentligen inte de fysiska effekterna jag främst är ute efter. Visst, det är trevligt att bränna kalorier och stärka upp kroppen. För mig är det dock den mentala effekten som ger allra mest. Löpningen tar udden av min stress och får tyst på envisa tankar och funderingar. På så sätt är det verkligen ovärderligt för min mentala hälsa. Det blir en form av aktiv återhämtning med långt trevligare effekter än att koppla av i soffan.

Löpning är också något som stärker självkänslan. Efter varje pass känns det som jag åstadkommit något och investerat i mig själv och min hälsa. Det är något som verkligen ger positiv energi. Och det är ganska logiskt, då löpning och motion är kopplat till vårt belöningssystem.

Bättre sömn

Sömn är något som är tätt kopplat till utmattning och aktiv återhämtning. Sedan jag började löpa regelbundet har min sömn varit kanon. Då jag under perioder haft sömnproblem tidigare är det verkligen en fördel jag uppskattar. Om du har sömnproblem tycker jag att du ska testa löpning – det kanske funkar för dig också?

Löpning är roligt (och socialt om du vill)

Förutom de fysiska och mentala bitarna tycker jag att löpning är roligt,  i alla fall oftast. Visst, ibland svär jag över Sveriges klimat, långsamma kilometertider, struliga hörlurar eller andra i-landsproblem. Men de allra flesta löprundor är njutbara och ger mig en chans att utforska intressanta miljöer och lyssna på bra musik.

För mig är det främst en aktivitet där jag går in i mig själv, även om jag ibland löper med vänner och bekanta. Jag tror att detta är en personlig preferens, och för vissa är löpning något som är kul att göra tillsammans med sin partner eller vänner. Sällskapet och teamkänslan kan också vara en morot som hjälper löpningen på traven.

Löpning är lättillgängligt och relativt billigt

Lissabon - en fantastisk stad för löpning

Lissabon – en fantastisk stad för löpning

Ett stort plus med löpning är att du bara behöver snöra på dig skorna och ge dig ut. Personligen är jag väldigt emot utrustningssporter, och jag vill att saker ska vara väloljade och effektiva. På så sätt är löpning perfekt för mig. Det är dessutom något som ofta fungerar kanon att hålla igång under resor. Faktum är att jag många gånger använder löpning som sightseeing på nya platser.

Gillar du mitt skrivande och innehåll?

Löpning är en av mina intressen, vid sidan av musik och skrivande. Denna blogg är en del av mitt arbete som frilansande konsult inom digital marknadsföring. Om du är på jakt efter texter till dina digital plattformar och jag gillar hur jag skriver tycker jag att du ska höra av dig. Du kan lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *